Søndag avgjøres det: Blir det Brann eller Sogndal som kniper 14.-plassen som etter hvert er blitt så gjev? Forutsetningene før Haugesund — Brann og Sogndal - Stabæk er disse:

• Vinner Brann, tar de kvalifiseringsplassen.

• Med uavgjort i Haugesund, må Sogndal slå Stabæk med minst tre mål for å sende Brann ned.

• Skulle Brann tape, er de avhengige av at Sogndal ikke vinner.

- For gode til nedrykk

BT har forhørt seg med et knippe eksperter om hvordan de tror den siste serierunden ender, og flertallet tror at Brann får spille kvalifisering.

— Jeg går ikke fra det jeg har sagt i hele høst. Hele tiden har jeg trodd at Brann greier seg, og at de er for gode til å rykke ned, sier Arne Scheie.

Den pensjonerte fotballkommentatoren mener sannsynligheten for at Brann kommer over Sogndal, er langt høyere enn mange bergensere frykter.

— Kanskje er den mellom 75 og 80 prosent. Jeg vet at Brann har en veldig tøff kamp i Haugesund, men samtidig må Sogndal vinne. Og det er ikke bare-bare, sier Scheie.

Skulle Brann spille uavgjort, vil Sogndal måtte vinne med tre mål for å passere Rikard Norlings menn. Det tror Scheie i hvert fall ikke går.

— Det er langt fra å vinne til å vinne med tre, påpeker han.

- Katastrofe å gå for ett poeng

Claus Lundekvam er enig.

Tror på Brann: Claus Lundekvam er usikker, men mener Brann har det beste utgangspunktet. Foto: Rune Nielsen

— Forspranget Brann har på to poeng, kan bli det utslagsgivende. Det er ikke klink at Sogndal tar tre poeng, det blir ikke så enkelt som folk tror. Vi hadde nylig besøk av Stabæk-trener Bob Bradley i studio, og de kommer til å gjøre det de kan. Jeg håper inderlig at min klubb her i Bergen klarer dette, sier TV 2-eksperten.Han føler seg likevel mindre trygg enn Scheie.

— Dette blir veldig spennende. Brann må gå ut i hundre, de kan ikke legge en kampplan der de legger seg bakpå og går for ett poeng. Det vil være en katastrofe, mener Lundekvam.

Tror på Brann: Magnus Johansson har ikke gitt opp sin gamle klubb. Foto: Paul Sigve Amundsen

Også Magnus Johansson, tidligere Brann-kaptein og nå spillerutvikler i Hordaland fotballkrets, er optimistisk på Branns vegne.— Ja, men jeg tror de må ha med seg poeng fra Haugesund. Sogndal har spilt så lenge uten å få uttelling, nå tror jeg de vinner. Men uavgjort vil trolig være nok for Brann, sier Johansson.

Iversen tror på Sogndal

Tror på Sogndal: Steffen Iversen, her fra da han var Rosenborg-spiller, mener Sogndal har størst sjanse til å klare kvalik. Søraa Foto: Jens Petter Søraa

Kun en trønder – CMore-ekspert Steffen Iversen – mener Sogndal har de beste kortene på hånden før skjebnesøndagen.— Jeg ser Sogndal som en liten favoritt, selv om Brann har to poeng å gå på, sier Iversen, og utdyper:

— Selv var jeg på Fosshaugane da Sogndal møtte Molde. Der var sogningene veldig gode og skulle ha vunnet. Derfor tror jeg de slår Stabæk. I så fall må Brann ta poeng i Haugesund. For meg virker det som om Haugesund har lyst å få Brann ned, og de skal avslutte sesongen foran egne supportere. Jeg tror Brann får det vanskelig, fastslår Iversen.

Litt før klokken 20 søndag vet vi hvem som får rett.