Ranheim og Svein Maalen er «bare» fem positive resultater unna en fjern eliteseriedrøm. Uansett om treet vokser inn i himmelen eller ikke, tar den påtroppende hovedtreneren med seg de samme visjonene neste sesong.

Etter å ha vært 1.-divisjons beste poengplukkere siden juni har Ranheim jobbet seg ut av nedrykkssonen og satt seg i posisjon til å kjempe om eliteseriebillett via kvalifisering.

— Vi er i en fantastisk flyt og har klart å skape en vinnerkultur i veggene. Det at vi har spilt oss inn i kvalik-kampen er en stor bonus for oss. Vi skal først og fremst nyte det, så handler dette om en kjempemulighet til å vise hvor gode vi er, sier Maalen om det som han håper er fem kamper igjen av sesongen – én seriekamp og opptil fire kvalifiseringskamper.

Ønsker å fremstå som utviklingssenter

Det betyr at assistent-Maalen kan være med på å sørge for at hovedtrener-Maalen leder et eliteserielag i Ranheimsfjæra neste sesong.

37-åringen har lagt tre år bak seg som assistent og er ansatt for å videreføre arbeidet som han har lagt ned under Trond Nordsteien og Ola By Rise. Samtidig er Frank Lidahl hentet inn som klubbens nye klubbleder. Sammen har de satt seg mål om å tydeliggjøre Ranheims identitet som nummer to-klubben bak Rosenborg i både Trondheim og Trøndelag.

OMORGANISERING: Frank Lidahl blir ny klubbleder i Ranheim, med Ivar Arnjlot Sandvik (daglig leder, t.v) og Stig Winsnes (sportslig leder, t.h). Bak er styreleder Rune Venås, som fullfører ledergruppen. Foto: Eirik Grønning

— Målet er å tydeliggjøre klubbens identitet. Det handler om å videreføre klubbens visjoner som er bygd opp over tid. Ranheim skal være et lag av og for trøndere og være et utviklingssenter i trøndersk fotball. Ranheim bør være et steg for en ambisiøs trønder, enten som springbrett videre eller et endesteg for noen få spillere, sier Maalen om filosofien han ønsker å være med på å videreutvikle i Trondheim øst.- Det er en filosofi vi vil ha uansett divisjon. Det handler om at Ranheim skal være en utviklingsklubb gjennom vår plass i hierarkiet. I trøndersk fotball betyr det at vi aller helst skal utvikle spillere som er gode nok for Rosenborg, som nå også er på toppen av hierarkiet i norsk fotball, sier den tidligere treneren for Kattem i Toppserien.

Seier garanterer hjemmefordel

Med flyt og gode prestasjoner langt ut i november, kan Ranheim møte storebror Rosenborg i seriespill neste sesong. Men veien dit er lang og klubben er ikke hundre prosent sikret til å få muligheten gjennom kvalifisering.

Foran siste seriekamp er realitetene slik at Ranheim er garantert kvalifisering dersom de unngår å tape med tre mål eller mer borte mot Sandnes Ulf. Dermed kan bortelaget bli fristet til å forsvare seg til et nødvendig resultat.

— Den tanken har vi ikke i det hele tatt, vi er enig om at vi skal vinne. Det handler om å fortsette flyten, men også om å sikre oss hjemmekamp i kvaliken, sier Maalen.

STORKAMP: Robert Stene alene gjennom, men misbruker en god sjanse for Ranheim i hjemmekampen mot Brann. Foto: Vegard Eggen

Med braktap i Sandnes kan Ranheim likevel nå kvalik, gitt at andre resultater går veien. Før de siste 90 minuttene av sesongen ligger laget på fjerdeplass med to poeng opp til tredjeplasserte Kristiansund. Bak halser Jerv og Hødd henholdsvis ett og to poeng bak.Det laget som til slutt havner på 3.-plass, har fordel av hjemmekamp i begge av de to eventuelle kvalikrundene, mens 4.-plass sikrer hjemmekamp i den første interne 1.-divisjonssemifinalen.

Dermed handler ikke søndagens kamp bare om å garantere det som synes å være en sikker plassering blant de seks beste, men å posisjonere seg foran et kvalifiseringssirkus Ranheim nå begynner å bli rutinert på.

Gode kvalikminner fra 2013

— Det er viktig å skaffe seg hjemmebanefordel både med tanke på sportslig fordel og inntekt gjennom publikum. Vi husker kvalikkampene mot HamKam og Sarpsborg (i 2013, da Ranheim tapte 0-3 i playoff-finalen mot sistnevnte) som svært spesielle opplevelser på hjemmebane, noe flere av spillerne var med på å oppleve. Guttene er fullstendig klar over muligheten vi har, slik at det står ikke på motivasjonen. Da gjelder det å trykke på de rette knappene, sier Maalen.

Kvalifiseringen foregår slik at lag nummer tre møter lag nummer seks på hjemmebane, mens lag nummer fire møter nummer fem. Vinnerne av disse enkeltkampene utgjør 1.-divisjonsfinalen, som også spilles over én kamp - der det laget som kom høyest på tabellen har hjemmefordel.

Vinneren av dette oppgjøret møter laget som ender på 14.-plass i eliteserien over to kamper, hjemme og borte. Dersom Ranheim ender i kvalifisering, er første kamp søndag 8. november.