Den 33 år gamle amerikanske tennisspilleren har en helt ekstraordinær historie. En historie om hvordan angsten rammet og hvordan han kom tilbake som idrettsutøver på det aller øverste nivået.

Planla å legge opp

Men hjerteproblemer og de mentale problemene gjorde at han hadde bestemt seg før årets utgave av US Open.

Han var tilbake på arenaen hvor han ble helt utslått av et angstanfall for tre år siden. I forkant hadde han sagt at dette kom til å bli hans siste turnering. Han skulle legge opp.

Mardy Fish i aksjon i kampen mot spanjolen Feliziano Lopez som ble hans siste kamp i karrièren. Foto: MIKE SEGAR - Reuters

Det var smekkfullt og en fortettet stemning på Louis Armstrong Stadium (den nest største av US Open-arenaene) hvor han skulle spille andrerundekamp mot spanjolen Feliziano Lopez. Kampen ble like tett og tøff som stemningen var ladet av farvel-følelser.Her er de siste resultatene fra US Open:

Da angstanfallet ødela alt

Da var det tre år siden han opplevde sitt store veiskille i livet. Året var 2013, og han hadde kommet seg til 4. runde i det årets utgave av US Open. Motstanderen var ingen ringere enn Roger Federer.

Han spilte aldri den kampen.

Fish har selv beskrevet på nettstedet The Players’ Tribunei en artikkel som han kaller "The Weigth" hva som skjedde. Hvordan angsten tok overhånd, og hvordan han ikke klarte å gjennomføre det som skulle være hans største kamp i karrièren.

— Jeg er bare timer unna å spille den største kampen i mitt liv. Og jeg kan ikke gjøre det. Jeg bokstavelig talt kan ikke gjøre det. Det er tidlig ettermiddag i bilen på vei til banen. Jeg får et angstanfall, skriver han selv om det han opplevde denne dagen.

Hjertetrøbbel

Tidligere i 2012-sesongen hadde 33-åringen slitt med hjerterytmeproblemer. Etter hvert kom angsten krypende og nådde sitt klimaks da han skulle spille for et fullsatt stadion mot selveste Roger Federer.

Han spilte noen kamper etterpå den sesongen. Sesongen 2014 var han helt ute. I januar i år var han tilbake. Og endelig var han tilbake i US Open. Da bestemte han seg for at her skulle han spille sin siste kamp.

Det ble et tøft oppgjør. I fem sett og i kvelende hete i Queens sørget han for at han i hvert fall for at skulle bli spennende. Men formen var ikke som i sine beste stunder. Da han gikk av banen etter å ha tapt det avgjørende settet 3-6 mot Feliziano Lopez, var det så vidt han klarte å gjøre det på egne ben.

Han forlot arenaen med tårer i øynene. Det hadde mange av de 10.000 tilskuerne på Louis Armstrong Stadium også.

Ingen Hollywood-slutt

Mardy Fish er en av de som har gitt mentale lidelser et ansikt. En som har turt å vise frem sine problemer. Og han er usentimental når han beskriver sitt comeback på tennisbanen.

Fish forlater Louis Armstrong Stadium haltende og med tårer i øynene. Det er slutt. Foto: MIKE SEGAR

— Dette er ikke en sportsfilm, og det blir ikke en sportsfilmslutt på dette. Jeg rir ikke inn i solnedgangen mens jeg løfter et trofé. Jeg kommer ikke til å vinne turneringen. Men det er greit for meg, for dette er egentlig ikke en sportshistorie, skriver han i sitt innlegg på nettsiden The Players’ Tribune.Han er veldig oppsatt på at dette er en historie om hvordan man kan komme tilbake etter å ha vært langt nede. Hvordan det er mulig å overvinne mentale problemer.

— Millioner av amerikanere sliter med den mentale helsen. Og kampen for å håndtere problemene og å lære å leve med dem, er en lang kamp. Det kan være kamp som varer evig. Eller, verre, det kan være livstruende. Jeg vil hjelpe dem, skriver Fish.

Norske tennisspillere på toppnivå er det ikke mange av, men Casper Ruud er et av de store norske tennistalentene. Les mer om hans ambisjoner her.