– Det er umulig å gjøre som Nadal og Djokovic gjorde for noen år siden, sier Casper Ruud (16).

Klokken har nettopp rundet fire på ettermiddagen. På den blå hardcourten i norsk tennis' storstue på Hasle i Oslo er landets for tiden største tennistalent i gang med å varme opp til nok en treningsøkt.

Casper Ruud har den siste tiden gjort seg bemerket med triumfer i tre strake turneringer i Sør-Amerika. Seirene førte unggutten opp til en knallsterk 13. plass på rankingen over verdens beste juniorspillere.

Men selv om 16-åringen er i flytsonen om dagen, og av mange spås en stor karrière, ventes han ikke å spille sin beste tennis før om mange år.

– Alle de som nå blir kalt for ”de fire store” (Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray) var i verdenstoppen allerede som 18-19-åringer. Nå er det blitt tøffere. Det er nesten ingen tenåringer blant de 100 beste i verden lenger, sier han.

Casper Ruud (16) er tilbake i Norge etter en vellykket turné i Sør-Amerika. Nå venter noen uker med trening før han reiser til en stor ITF-turnering i Kroatia. Foto: SINDRE TRYGSLAND

I år er det 10 år siden Rafael Nadal vant French Open bare dagen etter 19-årsdagen. Verdensener Novak Djokovic vant sin første Grand Slam-tittel allerede som 20-åring. – Jeg vil si det er umulig å gjøre det som Nadal og Djokovic gjorde for noen år siden, sier stortalentet som i fjor sommer ble tidenes yngste NM-vinner i tennis.

Stor overgang

Pappa, trener og tidligere storspiller Christian Ruud står i bakgrunnen og følger Casper og hans treningspartner under oppvarmingen. På sitt beste var han selv rangert som verdens 39. beste tennisspiller.

– Det er blitt en mye mer fysisk idrett. Det er vanskelig å være på et så høyt fysisk nivå som 16-17-18-åring. Dessuten er det mange flere du må forbi som er på nivået rett under de aller beste, sier han.

Gjennomsnittsalderen blant verdens 10 høyest rangerte herrespillere er i skrivende stund 28 år. Høyest plasserte spiller under 20 år er 19 år gamle Nick Kyrgios på 35. plass.

– Det er flere om beinet og tøffere å slå igjennom. Du ser ikke folk som er veldig unge i toppen lenger, sier tenniskommentator på Eurosport og tidligere spiller Christer Francke.

– Å bli best i tennis er en lang prosess, og du må være villig til å bruke tiden. Du ofrer egentlig alt, utdyper Francke.

Det er nesten ingen tenåringer blant de 100 beste i verden lenger.

Venter med seniorspill

Etter de tre seirene i Sør-Amerika har Casper Ruud justert målet til å skulle bli verdens beste junior. Ruuds store idol, Rafael Nadal, valgte å hoppe over til seniorklassen allerede som 15-åringen. Den veien velger ikke nordmannen. Ikke ennå.

– Det skjer ikke før tidligst neste år. For eksempel Rafael Nadal var aldri junior. Det er flere oppskrifter for å bli god, men for meg er det nå viktig å spille juniortennis, sier 16-åringen.

I 2015-sesongen skal Casper spille fire-fem seniorturneringer, først og fremst i Norge. Hovedfokuset vil være å spille mot jevnaldrende.

– Jeg tror overgangen til seniortennis er veldig viktig å time riktig. Vi er litt forsiktige med å hive ham ut blant ulvene, sier pappa og trener Christian.

– Må bli vant til å vinne

Casper Ruud er i disse dager midt i en oppkjøringsperiode i Norge. Først om en måned venter neste turnering. Vårsesongens store mål er French Open for juniorer som spilles i Paris i begynnelsen av juni.

– For ikke lenge siden var målet bare å kvalifisere seg til en Grand Slam. Men det har gått så bra i det siste, så nå blir målet å nå en kvartfinale, sier unggutten.

Det er mange oppskrifter for å bli en ener på tennisbanen. Men den beste læringskurven kommer ikke nødvendigvis av å møte bedre spillere i seniorklassen.

– Er du fysisk sterk, er du mentalt forberedt på å gå ut og spille mot voksne, så gjør det. Men ikke gjør det til enhver pris. Da er det bedre å spille juniorturneringer og få følelsen av å vinne, sier idrettssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald.

I tillegg til å jobbe tett på flere av verdens beste spillere, jobber Sørvald som tenniskommentator for CMore. Til daglig jobber han med å utvikle noen av Norges største tennistalenter, som blant andre Casper Ruud og Ulrikke Eikeri.

– Det viktige er at du velger å spille de riktige turneringene over tid. De hvor du vinner tre eller fire kamper og taper én, sier han.

Casper Ruud

16 år, født 22.11.1998. Pr. 09.02.2015 rangert som verdens 17. beste juniorspiller på herresiden.

Ble i 2014 tidenes yngste norgesmester i tennis.

Sønn av tidligere tennisproff Christian Ruud.

Fakta

Verdens ti beste herrespillere

(Alder i parentes)

1. Novak Djokovic (27 år)

2. Roger Federer (33 år)

3. Rafael Nadal (28 år)

4. Andy Murray (27 år)

5. Kei Nishikori (25 år)

6. Milos Raonic (24 år)

7. Tomas Berdych (29 år)

8. Marin Cilic (26 år)

9. Stan Wawrinka (29 år)

10. David Ferrer (32 år)