De tennisfrelste sitter natt etter natt og følger US Open på Eurosport, med nattens Novak Djokovic-seier over Andy Murray som et mulig høydepunkt så langt.

De to er stjerner i et tennissirkus som har utviklet seg stort.

– Det tar lang tid å bli god i tennis. Gjennomsnittsalderen for topp-100-spillerne er 26,8 år for herrer og 25,9 for kvinner, sier Arne Sartz-Knudsen, generalsekretær i Norges Tennisforbund.

Forbundet organiserer 25.000 medlemmer. Sannsynligvis er mørketallene store. Du trenger ikke nødvendigvis å stå i en tennisklubb, selv om du svinger racketen noen ganger i måneden.

Ingen norsk Borg

Det svenske tennisunderet er også historie. Fra Björn Borgs dager til Robin Söderling nylig hadde de alltid spillere i verdenstoppen. Ikke nå lenger. Elias Ymer er på sin 244.-plass på verdensrankingen svenske nummer 1. – Sverige er nå omtrent på Norges nivå, mens det tidligere kunne skje at nummer 11 i verden ikke kom med på Davis Cup-laget, sier Sartz-Knudsen.

Til sammenligning. Christian Ruuds bestenotering på verdensrankingen var en 39.-plass.

Det var ikke nok til å få tusenvis av norske ungdommer til å spille tennis. I år ble Christian Ruuds sønn, Casper, norgesmester.

– Fordelen er at Christian vet hvor lang veien er og hva som må til, sier generalsekretæren.

Helårsidrett

Det er svært krevende å nå toppen i en av verdens største, mest profilerte og utbredte idretter.

– Hvis du begynner å spille tennis som seksåring, og du er på topp i midten av 20-årene, kan du si at du bruker 20 år på å bli virkelig god. Det er lang tid å være helt konsentrert og dedikert til idretten, sier Sartz-Knudsen.

Tennis er en verdensidrett og spilles hele året.

– I Norge har klubbene ca 540 utebaner, men kun 170 baner inne. Nå har vi endelig fått gjennomslag for at boblehaller kan få offentlig støtte, etter fem års kamp. Forhåpentlig gjør det at flere klubber får råd til å legge tak over banene sine, sier Sartz-Knudsen.

Fra lovende til toppspiller

MESTER: Casper Ruud, sønn av Norges beste spiller gjennom tidene, ble norgesmester for seniorer i sommer, i en alder av 15 år. Utøverne i verdenstoppen er ti år eldre. – Björn Borg la opp i en alder av 26. Nå må du nesten bli så gammel, før du kan tre inn i verdenstoppen, sier Arne Sartz-Knudsen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Norsk tennis har hatt talentene, men den klare eneren blant seniorer har manglet. Unge spillere reiser store avstander for å spille turneringer.– Det er ganske dyrt å reise på turneringer hele tiden. Kanskje det er minst like greit å trene bedre, og heller teste seg av og til. Det er ikke nødvendig å måle hvor god du er hele tiden. Serven din blir ikke bedre på flyet til Dubai, sier generalsekretæren ivrig.

Tennis til folket

Den norske tennismenigheten har fått sin egen kanal i CMore Tennis, som viser tennis til nær sagt alle døgnets timer, året rundt. De fire store turneringene går alltid på en eller annen TV-kanal. Men aller helst vil de selvsagt være hos en allmennkringkaster.

– For oppmerksomhet hos menigmann er det nok det beste. Det var nok flere som så Wimbledon-finalen da den gikk på NRK, men vi skjønner jo at dette har med penger og rettigheter å gjøre også. Det var utrolig stor aktivitet på SMS og spørsmål til studio på NRK sine sendinger, sier Sartz-Knudsen.

Selv om tennis opptrer mer og mer på nisjekanaler, har norsk tennis opplevd en jevn stigning i antall medlemmer de siste ti årene.

– Selv om vi blir målt på resultatene til de beste, må vi ikke glemme at vi først og fremst er til for å få folk i aktivitet, sier generalsekretæren i Norges Tennisforbund.

Fakta: Verdensranking i tennis

Herrer, single

1. Novak Djokovic, Serbia 12.770

2. Rafael Nadal, Spania 10.670

3. Roger Federer, Sveits 7490

4. Stan Wawrinka, Sveits 5985

5. David Ferrer, Spania 4765

6. Milos Raonic, Canada 4225

7. Tomas Berdych, Tsjekkia 4060

8. Grigor Dimitrov, Bulgaria 3540

9. Andy Murray, Skottland 3150

10. Jo-Wilfried Tsonga, Frankrike 2920

244. Elias Ymer, Sverige 201

662. Frederik Nielsen, Danmark 38

1162. Joachim Bjerke, Norge 7

Kvinner, single

1. Serena Williams, USA 9430

2. Simona Halep, Romania 6310

3. Na Li, China 6170

4. Petra Kvitova, Tsjekkia 5956

5. Agnieszka Radwanska, Polen 5590

6. Maria Sjarapova, Russland 5335

7. Angelique Kerber, Tyskland 4550

8. Eugenie Bouchard, Canada 4405

9. Ana Ivanovic, Serbia 4065

10. Jelena Jankovic, Serbia 3695

11. Caroline Wozniacki, Danmark 3165

96. Johanna Larsson, Sverige 602

213. Ulrikke Eikeri, Norge 255