HASLE (Aftenposten.no): Spanjolen Pedro Rico (33) er nå blitt en del av Team Casper – og skal hjelpe 15-åringen å nå verdenstoppen. Og Rico er ikke hvem som helst.

— Pedro er en veldig erfaren trener som har spilt tennis på høyt nivå selv, og han har trent toppspillere de siste årene – blant dem verdens beste junior. For et halvt år siden fikk han en spiller som var ranket som nummer 70 i verden, opp til en 28. plass, forklarer Casper Ruud til Aftenposten.

— Jeg tror det er veldig viktig at vi har fått i stand dette samarbeidet. Og at jeg har fått en så bra og ettertraktet topptrener, er jo helt fantastisk, fortsetter gutten som i sommer ble tidenes yngste NM-vinner i tennis.

God hjelp fra Norges Tennisforbund, Ten4-akademiet og sponsorer gjør denne satsingen mulig.

Beskytter unge tennisspillere

Man kan kanskje si at Ruud er tennissportens svar på Martin Ødegaard, og tennistalentet er født bare fem dager etter fotballtalentet som verdens beste fotballklubber ønsker signaturen til. Men det er ikke nå Ruud skal være best, og man lager ikke like mye oppstyr rundt en 15-åring i tennisverdenen.

— Nå slår ikke spillerne igjennom før de er sånn 25-26 år. Så det er mange baller som skal slås før Casper er på sitt beste, sier Anders Borg, som er turneringsleder for tennisturneringen Norwegian Open som arrangeres i Oslo Tennisarena fra 25. oktober til 8. november – hvor hele 45 nasjoner deltar med flere høyt rankede spillere.

— Det er en liten sensasjon om Norge slår til her. Men Casper og Viktor Durasovic (17), som er våre mest håpefulle spillere på herresiden, kan slå opp til topp 100-spillere, men da må alt sitte. De er jo veldig unge nå, men det er det nivået vi håper de guttene skal opp på etter hvert, fortsetter Borg.

Han forklarer at det internasjonale tennisforbundet gjør sitt for å beskytte unge spillerne.

— 15-åringen får bare lov til å spille så og så mange seniorturneringer i året – slik at de ikke skal bli utbrente for tidlig. Det satte de i gang med for 5-6 år siden, og har ført til at manges karrierer har vart lenger.

- Én må jo bli best

Casper Ruud er sønn av tidligere tennisproff Christian Ruud, som på sitt beste var ranket som nummer 39 i verden. Selv sier 15-åringen at han gjerne vil bli bedre enn pappa – og helst best i verden.

— Målet er topp 50 – i hvert fall. Og kanskje en dag bli best i verden. Det er jo én som må bli det, så jeg håper at det blir meg en gang. Men det vil ta lang tid, kanskje vil jeg ikke være på mitt beste før om 15 år. Roger Federer er jo 33 år, Rafael Nadal 29 og Novak Djokovic 27. ## Pappa får bli mer hjemme

Pappa Christian Ruud har så langt fulgt sønnens tenniskarriere meget tett, og er fortsatt en stor del av Team Casper. 15-åringen regner med at han får mellom 200-250 reisedøgn neste år, og pappa Ruud tror familien setter pris på at Rico nå blir den som reiser med Casper overalt.

— Jeg har holdt på med Casper siden har var en bitteliten gutt. Og jeg vil fortsatt være en stor del av Caspers treningshverdag, men jeg tror det vil være godt for ham ikke å ha meg hengende rundt seg hele tiden. For jeg vil reise vesentlig mindre med ham nå som han har Pedro. Jeg har jo en kone og to jenter i tillegg, og jeg føler jeg har brukt veldig mye av min tid på Casper de siste ti årene. Så selv om familien er veldig glad for alt jeg har gjort med ham, så setter de nok pris på å ha meg litt mer hjemme, sier han og smiler.

SPENT: Casper Ruuds pappa, Christian Ruud (i midten), vet godt hva sønnen er god for. Nå gleder han seg til å se hva det kan bli ut av samarbeidet med Pedro Rico (til venstre). Til høyre er idrettssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald. Foto: Pernille Ingebrigtsen

— Ser at han vil bli god

Caspers nye spanske trener gleder seg til å begynne det ordentlige arbeidet med 15-åringen fra januar. Han har stor tro på tennistalentet.

— Jeg liker virkelig måten han spiller på. Og det jeg liker aller best, er at det virker som om han virkelig vil bli en tennisspiller. Det er veldig viktig! sier Rico til Aftenposten.

- Hvor langt tror du han kan nå?

— Sjansene for å kunne leve av tennis, er veldig små, men jeg tror Casper kan bli en veldig god spiller. Å si akkurat hvor god, er vanskelig, men i alle fall topp 100, sier spanjolen som blant annet har trent Roberto Bautista som nå er ranket som nummer 14 i verden.

Skole også viktig

Ved siden av å satse fullt på tennis og delta på mange internasjonale turneringer, skal Casper Ruud gjennom videregående skole på toppidrettsgymnaset Wang.

— Det er viktig med skolegang også, og at Casper er tilgjengelig for college om tre år. Wang hjelper veldig godt til med tilretteleggingen, så vi ser hvordan det går nå, og så tar vi en ny vurdering i januar, sier pappa Christian Ruud.

PS! Om 15 år gamle Casper Ruud vinner minimum én kamp i Norwegian Open-turneringen, vil han få sine første ATP-poeng.