I VERDENSTOPPEN: Leyton Rivera (nummer to f.h)) er blant de fem beste spillerne i Norden, og ranket som nummer 150 i verden. Her heier han på sitt store forbilde, storebror og trener Claudio, sammen med Isabella Loua, Jacob Paulsen Ihlen, Tomine Raab Owe og Charlotte Duke. Foto: Odd E. Nerbø

Bak Bergenshallen på Slettebakken er noe magisk i ferd med å skje. Det er ikke lenger bare hockeyutstyr og bedriftsfotballspillere det dunster svette av i området. Bergen Tennis Arena har fått tennisinteressen til å blomstre i Bergen. Hvis du tror at det kun er fine fruer som kommer kjørende hit i sine Tesla-biler for å klaske tennis, blir du skuffet over at myten ikke stemmer overens med realiteten. Bak de oransje veggene i det funkisinspirerte klubbhuset, jobbes det knallhardt for å utvikle morgendagens tennisstjerner og bygge opp en tenniskultur som skal feie over Vestlandets hovedstad.

— Vi skal bli Norges beste tennisklubb, sier Kenneth Aadland som sitter i styret i Paradis Tennisklubb.

Miljøet må være proft

Da den nye tennisarenaen sto ferdig i 2013, etterlyste klubben flere stillinger. Styret hadde bestemt de måtte rekruttere de beste trenerne for å løfte spillerne i Paradis Tennisklubb opp på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå.

DE BESTE TRENERNE: Klubben har bestemt at de må rekruttere de beste trenerne for å løfte spillerne opp på et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Det fikk blant annet Claudio Rivera og hans familie til byen. Claudio spiller også på klubbens elitelag. Foto: Odd E. Nerbø

Det fikk blant annet familien Rivera til byen. Far og sønn Antonio og Claudio Rivera er en av klubbens elitetrenere. Mor Evelyn jobber i resepsjonen.— Man har fått på plass et profesjonelt tennismiljø. For de unge spillerne er det veldig viktig, sier Antonio Rivera. Den eldste sønnen, Claudio, er tidligere svensk mester, og deres yngste sønn, Leyton (13), er blant de fem beste spillerne i Norden og er ranket som nummer 150 på verdensrankingen i sin klasse.

Tar skolen over nettet

Leyton satser på fulltid, og har skoleundervisning via Internett for å få tid til to treninger i løpet av dagen.

— Jeg vil gjerne trene mest mulig for å bli proff. Her i klubben samarbeider alle og det er veldig lærerikt for meg å se på de eldre spillerne, sier 13-åringen, som har storebror som sitt største forbilde.

Også det lokale talentet Fredrik Collyer, skiller seg ut som en spiller som kan nå langt. Han spiller på U14 og ligger på 450. plass på verdensrankingen.

— Bak disse kommer det en bråte med yngre talenter. Vi har blant annet seks gutter på 12 år som de siste to årene har beveget seg fra å være helt ukjent til å ta NM gull i dobbel. Fire av guttene gikk til kvartfinaler i NM innendørs, forteller Kenneth Aadland.

Nøkkelen er å satse mest på de unge, mener klubben og elitetrener Antonio Rivera.

— I andre land starter man veldig tidlig og mange studerer hjemme eller setter skolen på vent. En annen viktig faktor er det økonomiske. Toppnasjonene sponser talentene slik at de kan reise og ha egen trener. I Norge er det veldig vanskelig å bli sponset som individuell spiller, bemerker Rivera.

Klatrer på rankinglistene

Det er lenge siden Christian Ruud var rangert nummer 39 i verden. Norske juniorer klatrer imidlertid stadig høyere på listene. I hovedturneringen av Grand Slam (French Open) for juniorer som ble ferdigspilt forrige uke, Casper Ruud slått ut i 3. runde (9. plass), mens Victor Durasovic kom til 2. runde (17. plass).

- Kan Bergen få en spiller i verdenstoppen?

— Absolutt! Det viktigste er å utvikle bredden. Det vil øke sannsynligheten for at man etter hvert ende opp med flere talenter som potensielt kan hevde seg internasjonalt, sier Aadland.

Rekrutteringen må starte tidlig, og over fire uker har klubben hatt et tilbud til barnehagebarn. Mathias Madsen Landvik (4) er en av dem som har deltatt.

— Når han får en racket i hånden, synes han det er kjempegøy. Og hallen her er helt fantastisk, det er et godt samlingssted for både barn og voksne, sier far Arne Christian Landsvik. Han har også en eldre sønn som spiller tennis.

— Det er positivt at tennis har fått bedre vilkår i Bergen. Tilbudet er veldig bra for alle aldersgrupper. Dessuten er det er det en lav innsatsfaktor. Du trenger egentlig bare en racket.