Manchester: Ole Gunnar Solskjær krever hundre prosent profesjonalitet av sine spillere – også utenfor banen. Hvis ikke kan MFK-karrieren bli kort.

Sju uker etter at han hadde sin første arbeidsdag på Aker stadion, er Solskjær tilbake i Manchester. Han snakker om skepsisen han har hatt til norske fotballspillere – og om kravene han stiller til sine egne.

– Jeg skjønner at det ikke bare er å knipse i fingrene og så blir man en fantastisk fotballspiller, men med hardt arbeid over tid så blir man det. De som varierer mye i prestasjoner, er ute på byen, tar seg en hamburger, gjør ditt og datt, vel – de blir vi enige med om at vi ikke passer sammen. Sånn er det bare. Hvis de skal bli topp fotballspillere, så må de leve deretter – hele døgnet, slår Solskjær fast.

Høye krav

Han kommer til å stille høye krav til sine spillere, og han legger ikke skjul på at de som ikke innordner seg den nye hverdagen kan gå en tøff tid i møte.

– Jeg jobber for MFK og klubben har hentet meg inn blant annet for at klubbens omdømme skal bli enda bedre. Da har jeg ikke råd til at spillere oppfører seg som de ikke skal. Alle kan gjøre en feil iblant, men ikke hele tida, sier Solskjær.

Han sier det er godt mulig at spillere kommer til å forlate Molde Fotballklubb fordi de ikke har gjort det riktige utenfor banen.

– Men jeg håper det ikke skjer, sier Solskjær – som merker forskjell på norske og engelske spillere.

– Det er stor forskjell. Engelske spillere blir uavhengige mye tidligere enn vi, og de må klare seg mer på egen hånd tidligere. De vet at hver eneste dag betyr noe, sier Solskjær til Romsdals Budstikke.

Har vært skeptisk

For han innrømmer at han har vært skeptisk til om mentaliteten blant norske fotballspillere er god nok.

– Det er en av de tingene jeg har vært mest skeptisk til. Et lag som har vært nummer to eller tre ett år, rykker nesten ned det neste. Et lag som var i bunnen ett år, er i medaljekampen det neste fordi de tenker «Oj, nå var vi dårlige, nå må skjerpe oss», og så trener spillerne hardere på grunn av det, illustrerer han.

Solskjær trekker sammenlikningen til Petter Northug og Marit Bjørgen som nå imponerer voldsomt i VM på hjemmebane.

– Vi kan lære noe av mentaliteten de har. At de takler suksess, og at ingenting kommer i vegen for det de skal gjøre neste dag eller om to dager. Northug og Bjørgen tenker på neste løp de når de har vunnet noe. Etter at de har vunnet serien tenker norske fotballspillere at de kan gå på byen i tre uker. Det er fullstendig vas, sier Solskjær.

Skal få feire

Han sier ikke at spillerne ikke skal få feire når de har gjort seg fortjent til det, men feiring er likevel unntaket.

– Selvfølgelig skal de få feire en og annen gang, men det skal skje der og da og så skal de være ferdige med det. Da vi vant Mesterligaen i 1999 så var sjefen (Alex Ferguson) en av de første som gikk fra festen, fordi da var det neste sesong som var fokus. Der har vi noe å lære, sier Solskjær.

For å komme dit, kreves det endringer – også i Molde Fotballklubb. Den jobben er Solskjær i gang med nå.

– Jeg har så vidt begynt med det gjennom de spillerne vi har hentet inn, men det er ikke bare fotballspillere som forandrer dette, det er også personligheter og trenere. Derfor er også Richard (Hartis) og Mark (Dempsey) her. Vi tre kommer til å passe på dem som eventuelt trenger det for at de skal takle både motgang og suksess, sier Solskjær.

Vil ha profesjonelle spillere

Spillerne han har hentet i vinter er kanskje ikke de største stjernenavnene, men det er spillere Solskjær er trygg på har de mentale egenskapene som kreves for å lykkes.

– Pål Erik Ulvestad, Joshua Gatt, Sean Cunningham, Davy Claude Angan og Børre Steenslid er ikke spillere som tar av, men dette er folk som jeg vil ha – og det er det som betyr noe, sier Solskjær.

Han bruker seg selv som eksempel når han skal forklare hvilket forhold han kommer til å ha til sine egne spillere.

– Jeg taklet kanskje bedre å ikke spille, fordi jeg da tenkte at «nå skal jeg vise ham» (Ferguson). Spilte jeg tre-fire kamper på rad, var jeg kanskje ikke like skarp etter hvert. Jeg tok ikke de stegene jeg føler jeg kunne ha tatt hvis jeg hadde vært tøffere mot meg selv. Derfor må jeg, dessverre for mine spillere, være tøff mot dem, sier Solskjær til Romsdals Budstikke.

– Hver dag er en test

– Jeg får vite alt. Det betyr også at spillere må tåle, og akseptere, at de settes på benken selv om de spiller godt.

– Alle har lyst å spille hver kamp, men det at du var best i forrige kamp, betyr ikke nødvendigvis at du spiller neste kamp. Rettferdig kommer jeg helt sikkert til å være, men jeg kommer til å gjøre det jeg mener er det rette for MFK for at vi om noen år skal stå med en stall vi virkelig kan være stolte over, sier manageren.

Som kommer med følgende melding til sine egne spillere:

– Hver dag er en test. Du kan ta en øl en kveld, men tar du tre-fire, så er navnet ditt ute av «lista». Det er jeg som bestemmer hvordan spillerne skal oppføre seg – og i en liten by som Molde, får jeg vite alt. Don’t you worry, sier Solskjær og trekker på smilebåndet.