I dag går kappgjengeren Erik Tysse sitt siste løp – i OL og i karrièren. Han legger bak seg flere år som norsk idrettsstjerne, og det kan ingen ta fra ham.

Han vil imidlertid også alltid bli knyttet til dopingdommen fra 2011. Da ble kappgjengeren dømt for bruk av forbudte dopingmiddelet CERA.

Den dommen står fremdeles, og på papiret er kappgjengeren en dopingdømt nordmann. Nå handler dette ikke så mye om saken til Tysse som om norske idrettsverdier, men det hører med til historien at det hersker stor tvil i Norge om hvorvidt han faktisk var dopet.

Bakgrunn:

Flere eksperter har gått ut og forsvart ham. I tillegg hersker det en ikke-uttalt enighet om at Tysse ikke er den typen person som doper seg: Han er en klassisk snill norsk speidergutt. Det er en utbredt oppfatning om at et eller annet sted må noen ha gjort en feil.

Norske idrettsverdier

Norge er det land med tradisjoner for å anerkjenne domstolene og andre irettesettende instanser, samtidig som det arbeides for strengere dopingstraffer.

Da Tysse hadde sonet sin dom var han i sin fulle rett til å være idrettsutøver etter gjeldende regelverk.

Problemet er at regelverket burde ha vært annerledes.

Heldigvis benytter de fleste norske utøvere og idrettspolitikere ofte anledning til å understreke hvor viktig det er med en ren idrett.

Fra utsiden av idrettsmiljøet får da Tysse-saken en sterk eim av dobbeltmoral. Og de som sitter på innsiden av norsk toppidrett, bør ta den lukten på alvor. Den skader nemlig Norges rykte – og gode arbeid – for strengere dopingstraffer og en ren idrett at en dopingdømt nordmann tas ut til OL.

Tvilen til gode

For samtidig som dopingdømte Tysse tas ut til OL på skjønn, og deltar med den største selvfølge, kaster vi lange blikk etter andre utøvere med dopingdommer på seg.

Hvis det er ukontroversielt at Tysse skal delta, må det også være ukontroversielt at den russiske svømmeren Julija Jefimova og den amerikanske sprinteren Justin Gatlin deltar.

Men det er det jo ikke.

Jefimova tok medaljer:

Nå er disse to tilfellene i en annen klasse enn Tysse, og det er selvfølgelig satt på spissen. Men de fleste land har typiske tvilstilfeller, som den norske kappgjengeren. Og der norsk toppidrett lar tvilen og tilgivelsen komme sin egen utøver til gode, spanderer vi ikke samme tvil på utøvere fra andre land.

To OL på rad

Mye er sagt om den skandaløse utbredelsen av doping i det russiske idrettsmiljøet. Men slikDagbladet skrev, er det et punkt der Norge kan lære av Russland.

I rapporten fremlagt av nordmannen Rune Andersen for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), går det russiske friidrettsforbundet og den russiske OL-komiteen inn for at utøvere med alvorlige dopingdommer ikke skal tas ut til mesterskap.

Med andre ord: Russland vil i fremtiden ikke gjøre det som Norge nå har gjort i to OL på rad.

Nå gjenstår det selvfølgelig å se om russerne følger opp i praksis. Men dette er en ganske sprø setning å skrive om doping i 2016: Hvis Russland kan, bør Norge følge etter.

Det burde være enkelt å forstå. Tidligere utøvere med alvorlige dopingdommer har ingenting i et mesterskap å gjøre. Punktum.

To kommentarer om IOC og doping:

Dobbeltmoral

Bare Tysse vet sikkert om han har dopet seg, vi andre kan ikke være sikre. Men fakta er at det deltar en dopingdømt nordmann i OL. I fare for å fremstå som religiøs, anbefaler jeg dette bibelverset til Olympiatoppen:

Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til? Hvordan kan du si til din bror: ‘Bror, la meg ta flisen ut av øyet ditt!’ når du ikke ser bjelken i ditt eget øye? Din hykler! Ta først bjelken ut av ditt eget øye! Da vil du se klart nok til å ta flisen ut av øyet til din bror.

Noen ting skjønte menneskene ganske tidlig. Som at det er lettere å være kritisk til andre enn seg selv. Nå til dags kaller vi det dobbeltmoral, og det finnes dessverre eksempler på det også i Rio-OL.

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Eller iIstagram: Skjeggegram

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

| Helene Skjeggestad

| Helene Skjeggestad 5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad