Tirsdag morgen landet far og sønnene Ingebrigtsen i Rio. Det er lov å vente at med den trioen kommer det endelig litt norsk sirkus til OL-byen.

Det er også lov å håpe at de når målet sitt: Minst én av guttene i finalen på 1500 meter. Ut i fra prestasjonene, er det sikrest å sette pengene på den stillfarne Filip.

Men aldri undervurder hodet til Henrik Ingebrigtsen. Den gutten kan få til alt han bestemmer seg for – det har han vist gang på gang.

Utenom det vanlige

Familien Ingebrigsten har fått høre mer enn én gang at de er unorske.

Med far Gjert som forlanger disiplin, storebror Henrik som gang på gang taler janteloven rett i mot, og 15 år gamle Jakob som vel må sies å være det største løpetalentet Norge har sett på år og dag.

Artikkelen fortsetter under Instagram-videoen Henrik Ingebrigtsen publiserte på vei til Rio.

Det er rett og slett en familie utenom det vanlige Norge har blitt kjent med gjennom flere år med Henrik i Europa-toppen i friidrett og TV-serien «Team Ingebrigtsen».

Men de er egentlig ikke unorske. Ingebrigtsen-familien viser frem det beste med Norge som idrettsnasjon: Å se muligheter der andre ser umuligheter. Kreativitet. Pågangsmot. Disiplin.

Befriende

Det er bare at dette er akkompagnert med en befriende tro på hvem de er og hva de kan få til. Ingebrigtsen-familien er alltid ærlig, noe som gjør at enkelte kaller dem arrogante.

Jeg synes de plasserer seg i en idrettstradisjon som burde vært mye større. En tradisjon der man tenker utenfor boksen og er seg selv – på godt og vondt – hele tiden. At man er litt «bajas», som det heter i Sandnes.

Norge har godt av å høre hva som egentlig kreves av en toppidrettsutøver – både i form av trening og tankesett.

Galskap

I RIO: Helene Skjeggestad.

Om noen dager skal to gutter fra Lura i Sandnes konkurrere mot de beste i verdensidretten løping. Man må kanskje ha vokst opp i Sandnes for virkelig å skjønne hvor sprøtt det er.Til tross for et voksende friidrettsmiljø. Folk flest i Sandnes løper ikke, vi sykler eller kjører bil. Som oftest det siste.

Men det kreves ofte litt galskap for å komme langt – å våge å gå sine egne veier, si det man mener. Det blir det ofte sirkus av. Familien Ingebrigtsen har alt dette – og litt til.

Heldigvis.

Twitter: Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

| Helene Skjeggestad

Den viktigste kampen i EM foregår utenfor banen | Helene Skjeggestad

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad