RØROS: Det er i alle fall Odd-Bjørn Hjelmeset overbevist om. Han er mangeårig landslagsløper, venn av Northug og har solid kjennskap til hva som rører seg i skileiren.

Kong Harald skal uansett ikke dit, for han skal være på reise i utlandet i februar. Men Northug er klar, og som Hjelmeset sier:

— Han kan komme til å gå alle de seks distansene, og helt sikkert fem.

Petter Northug fikk med seg publikum da han rykket fra som i "gamle dager" og vant NM-gullet. Foto: METTE BUGGE

Nå var det aldri tvil om Northugs VM-billett, men det kilte i speakerens mage da han så rykket mot slutten av løpet på 30 km skiathlon. Mosbyggen lekte, og ga en smakebit på hva som venter i Falun. Dit får han med seg bror Tomas på sprintlaget, og hvis den eldste også velger å gå den litt mer usikre teamsprinten, kan det bli to blad Northug på den VM-distansen.Søndag skal i alle fall brødrene gå på samme stafettlag for Strindheim, med Berit Aunli og Ove Aunlis sønn Lars Ove på laget.

Romkamerater i VM også

Under NM-oppholdet har brødrene dessuten delt rom, og det vil de gjerne fortsette med. Og manager Are Langås Sørum merker at Petter Northug trives, gjør det noe med hodet.

— Det blir jo slik når arbeidsverktøyet, kroppen, fungerer. Bedre blir det ikke.

På seierspallen, der alle de tre kom seg til VM. Fra venstre: Niklas Dyrhaug, Petter Northug og Didrik Tønseth. Foto: METTE BUGGE

Northug smilte ble ekstra bredt da han, sølvvinner Niklas Dyrhaug og tredjemann Didrik Tønseth gikk inn i idrettshallen etter triumfen. Northug hadde fått kongepokal av kong Harald på arenaen: «Jeg fikk en tidligere, men den har jeg rotet bort, så jeg har fortsatt bare én». Inne ble det en ny pokal, denne gangen en vandrepokal, som ble tildelt de tre trønderne til sammen.Northug kom løpende og vinkende opp på scenen, der han bøyde seg dypt med hendene over hodet og deretter fremover, for på en egen måte å si takk til sine tilhengere.

— Han er gammellik seg, et tydalsord, forklarer kameraten Dyrhaug.

- Hva betyr det?

— At jeg kjenner ham igjen fra noen år siden. Han er i form og kommer til å gå fort i Falun. Svenskene skal passe seg. Han er så sterk, og han har fått tilbake trøkket, sier mannen som selv var på NM-pallen for første gang, men som ligger på syvendeplass sammenlagt i verdenscupen.

Nå må løperne endre fokus

I langrennsleiren har det vært et stort press de siste dagene. De aktive måtte prestere, lederne måtte velge og vrake. Da lagene kom på en pressekonferanse lørdag ettermiddag, var det ingen stor overraskelser. Brødrene Northug får med Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal på sprint, mens Sondre Turvoll Fossli blir medfølgende reserve. Den som er mest lei seg er Pål Golberg, som falt helt ut, til tross for at han er «potet». 12 menn får VM-tur.

På kvinnesiden velger Norge å ta med elleve jenter, og der blir det på sprintlaget amerikansk uttagning i Östersund. Kari Vikhagen Gjeitnes mot Heidi Weng.

— Jeg synes det er fint at Gjeitnes kommer med selv om hun ikke er på elitelaget. Det viser for ski-Norge a balt er mulig, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Han mener at løperne har hatt et stort press, og at det er vanskeligere å vise seg frem i NM enn å gå i selve VM.

— Nå forandrer imidlertid fokus seg fra å være opptatt av uttak, til å optimalisere inn mot verdensmesterskapet. Trykket lettet etter uttaket, sier Bjørn.

Northug har reist seg etter alt som har skjedd i 2014, og der han fortsatt har noe å sone. Rent sportslig er han tilbake til gamle høyder.

— Han har en vanvittig plan i VM. Han er god til å kjenne sin egen kropp og nå har han lagt alt OL-tullet i Sotsji bak seg, sier Hjelmeset, før han konkluderer:

— Jo, han blir VM-kongen.