RØROS (adressa.no): I ti år har han vært en del av Norges lag i VM og OL. Siden 2007 har han vært fast startmann på det norske stafettlaget. I fire verdensmesterskap på rad har han tatt gull på stafetten sammen med lagkompisene.

Han er kjent som lagspilleren med det smittende humøret, som tenker positivt selv i motgang.

I kveld er det meste snudd på hodet for Eldar Rønning. Han mislyktes nok en gang i skisporet på dagens skiathlon i NM. Klokken 15 ble han vraket fra det norske VM-laget til Falun. Senere på ettermiddagen var det en svært betuttet 32-åring som møtte adressa.no i familiehytta, kun en kjapp skitur fra skistadion. Han slet med å finne særlig mye positivt i situasjonen.

Står uten svar

— Løpet var verst. Jeg kjente i går at jeg ikke var i superform, men sprint er noe annet og ikke noe jeg har prioritert i det hele tatt denne sesongen. Jeg skulle jo ta VM-gull på femmil. Etter klassiskdelen skjønte jeg at toget var gått. Jeg kjempet meg til mål bare for å gjennomføre.

- Har du noe svar på hvorfor du ikke er i bedre slag?

— Nei. Enten så er det så jævlig at jeg ikke er bedre, men jeg vil ikke slå meg til ro med det. Jeg håper det plutselig løsner igjen.

— Hvordan var det å komme hjem til hytta?

— Jeg ble veldig tom, skikkelig tom. Det var godt å snakke litt med Laila og med barna, for de var opptatt med noe helt annet. De hadde fått maling i ansiktet, fått en ny traktorleke og modelleire. De holdt fokuset på noe helt annet.

Tungt også for kona

For kona Laila var det verre. Som for Eldar var det tungt å se at det de har arbeidet så hardt for i snart et år nå går i vasken.

— Jeg og Laila måtte ha litt tid for oss selv. Hun setter jo ting på vent og ofrer seg veldig mye for at jeg skal få gå på ski og trene så mye som jeg gjør. Også Laila synes jo dette er fryktelig kjedelig, for vi er jo sammen om det.

Familien samlet: Hele storfamilien var samlet i hytta på Røros lørdag kveld. Her er Eldar Rønning sammen med barna Ellinor og Martin og Stian Berre, kjæresten til søsteren Ragne. Foto: Glen Musk

Da adressa.no besøkte Rønning i 17-tiden lørdag, åpnet svigerfar og skismører Kai Selbæk døra. Inne var storfamilien samlet. Det var landslagsløperen glad for.— Hadde jeg vært ung og singel og sittet hjemme alene nå, så kunne dette ha blitt tungt. Her er det mer enn nok å holde på med.

Drar kanskje på ferie

Rønning forsøker nå å glede seg over at kompisene Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug, som begge har opplevd mye motgang de siste årene, endelig lykkes og er klare for Falun.

Trøst av datteren: Med norsk flagg i ansiktet kom datteren Ellinor ut på trappa og trøstet pappa Eldar under intervjuet med adressa.no. Foto: GLEN MUSK

Jeg sa det da modern begynte å småsippe, at nå må vi skjerpe oss. Dette er ikke verdens undergang. Jeg blir veldig deppa, men jeg begynner ikke å grine. Det føler jeg blir veldig feil.

Hva som skjer med resten av sesongen er uvisst.

— Vi har diskutert at vi kanskje kan dra på en ferietur, få ro og fred og gjøre noe helt annet. Å trene nå føles litt meningsløst. Hva kommer ut av det? spør Rønning.

Neppe Falun-tur som tilskuer

Han tviler sterkt på at han kommer til dra til Falun som tilskuer.

— Kanskje skal jeg heller være hjemme og bruke tid på familien, som jeg ikke får så mye tid til ellers.

- Har du deltatt i ditt siste mesterskap?

— Jeg tror ikke det. For jeg har ikke lyst til å avslutte på denne måten, og jeg føler fortsatt at jeg er såpass god at jeg kan være god nok. Men jeg gidder ikke å holde på hvis jeg går så sakte som nå. Blir det en sesong til uten noen annen forklaring enn at jeg ikke er bedre enn dette, så legger jeg ganske fort opp.

Uansett skal Eldar Rønning gå førsteetappen på Skogns stafettlag søndag. Målet er en plassering rundt nummer 30.