VINNERGLISET: Åge Hareide etter triumfen. VINNERGLISET: Åge Hareide etter triumfen. Foto: NTB scanpix

«Hvorfor opplever Hareide suksess overalt - bortsett fra i Viking?»

BLOGG: Åge Hareide førte Malmö til Champions League for andre året på rad. Hvorfor gjorde han ikke det samme når han var hos oss?

Det er bare å bøye seg i hatten over det Hareide har gjort i Sverige, selv om kvaliken også avslørte at Celtic ikke er all verdens til fotballag. Hareides bragd gjør at han nå må rangeres helt oppe i toppen over norske trenere. Seriegull med Malmø, RBK og Helsingborg. Cupgull med Molde, RBK og Helsingborg.

Som trener for Viking kan han skilte med følgende: En snasen niendeplass i 2010, en frisk ellevteplass i 2011 og sparken i 2012. Hvorfor gikk det så fryktelig galt i Viking?

Taktisk vinkling

Når du ser på startoppstillingen til Viking disse årene var det ikke et dårlig lag. Riktignok førte den famøse ”speiderturen” i Brasil til gullkantede kjøp som Nery Cardozo. Spilleren som fikk kunstgress-sjokk og dro strake veien hjem igjen. Det manglet ikke på penger i Viking den gangen.

BLOGGER OM VIKING: Hans Petter Jørgensen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

Det som kanskje huskes best fra Hareide-perioden er den voldsomme taktiske vinglingen. En vingling som ble ekstrem våren 2012 etter at Pep Clotet kom inn. Viking skulle spille en slags mann mot mann-variant som ingen forstod. Pep har i etterkant også gjort karriere som høyt verdsatt trener i Swansea. Han var for øvrig høyt verdsatt av spillerne i Viking også.Overalt har Hareide hatt suksess, men da han skulle lede landslaget gikk det ikke veien. Da han endelig fikk sparken var neste oppdrag å redde svenske Ørgryte fra nedrykk. Det klarte han heller ikke. Så ble Viking neste stoppested.

Det er meget mulig Viking og Hareide traff hverandre på verst tenkelige tidspunkt. Hareide var inne i en blindgate som trener. Viking var på vaklende front både sportslig og økonomisk.

En av Norges aller største

Våren 2012 var blytung. Det var veldig vanskelig å forstå hva Hareide ville med Viking. Fortsatt får jeg frysninger på ryggen når jeg tenker på Hareides siste kamp som sjef: 3-0 tapet for Fredrikstad. Så hjelpeløse har jeg aldri sett de mørkeblå.

Åge Hareide ga da også beskjed om at han var ferdig med fotball etter fadesen i Stavanger. Helt ferdig var han tydeligvis ikke…

Kvalifiseringen til Champions League bringer Hareide opp som en av Norges aller største klubbtrenere. Det funket som en kule i hver eneste klubb han kom til. Bare ikke i Viking. For virkelig å gni salt i såret sørget hans Malmø også for å slå ut Salzburg i kvaliken både i 2014 og 2015. På den måten sørget han for at vi aldri fikk Champions League bonusen for Valon Berisha.

Så gratulerer med CL-plass, Åge. Og takk for ingenting fra oss her i Stavanger.

Hva mener du? Hvorfor funket ikke Hareide i Viking?