Malmö-Celtic 2-0 (4-3 sammenlagt)

MALMÖ (Aftenposten): De varslet angrepsspill før matchen. Og leverte til 20 i stil da de nok en gang viste seg som comeback-kongene på eget gress med Champions League-plass på spill.

Først nikket Markus Rosenberg Malmö opp i 1–0 i 1. omgang, og fansen opp av stolsetene. Så doblet laget ti minutter etter pause.

— Spinnvilt

– Det er jo det (spinnvilt). Det er en kamp som vi gjennomfører perfekt. Vi hadde god kontroll defensivt og gode spillere offensivt. Det kunne være både tre og fire (mål), sa Hareide til Viasat 4. Med 2-0 i tirsdagens returkamp hjemme i Malmö, ble skotske Celtic slått ut med 4-3 sammenlagt. Dermed vant Hareide den helnorske trenerduellen mot Ronny Deila.

Celtic fikk et mål tvilsomt annullert.

– Sånn er det alltid i fotball. Det var umulig for meg å se hva han annullerer på. Da hadde det blitt 2-1, og det ville holdt det også, sa Hareide.

Det er bare for annen gang at et svensk lag klarer å kvalifisere seg for Champions League to år på rad. IFK Göteborg klarte det i 1997 og 1998, melder TT.

– Jeg er fantastisk stolt av dem. Det som er litt ergerlig, er at vi ikke har tatt ut dette i de allsvenske kampene. Der har vi slitt med å få samhandlingen til å sitte med de nye spillere, sa Hareide.

– Det er veldig kjekt, sa Hareide om at han nok en gang har ledet MFF videre fra kvalifiseringen.

Skuffet Deila

— Veldig skuffende at vi som lag presterer veldig mye dårligere enn det vi må. Vi har ukomfortable. Dette er mitt ansvar. Dette må vi ta tak i og gjøre bedre, sa Celtic-trener Ronny Deila til Viasat 4. - Hva tenker du om mulig kritikk i morgen?

— Det er jeg vant til, slik er fotball. Nå var det dårlig, da fortjener vi kritikk.

– Det var slitsomt, men fantastisk gøy. Jeg føler vi hadde god kontroll på kampen. Vi skapte en god del sjanser i tillegg til målene. Dette var deilig, sa MFFs Jo Inge Berget til Viasat 4. Med 4-3 sammenlagt tok festen helt av i Malmös gater. For Deila venter blytunge dager etter at han for andre år på rad bommet i kvalifiseringen.

– Det var betydelig enklere enn vi trodde. Vi kontrollerte kampen, og det var vi som er nærmere 3-0 og 4-0. Det føles nesten for enkelt, sa MFF-veteranen Markus Rosenberg til TV6

BEKYMRET: Ronny Deila under kampen. Foto: NTB scanpix

Som Malmö har vist under Hareide før, de er sterke på hjemmebane. De har ikke sluppet inn mål i kvalikkamper til Champions League her hverken i år eller i fjor.For nå skal igjen Hareide og hans hoff spise og drikke ved det store bordet, mens Celtic må ta til takke med Europa League. En gedigen nedtur for Celtic.

Mye på spill

Utgangspunktet før bataljen på Swedbank Stadion var grei: Celtic ledet med ett mål fra 3-2-seieren på Celtic Park i Glasgow sist onsdag. Dermed måtte Åge Hareides menn vinne for å ta seg videre til gruppespillet i Champions League med seier.

Her jubler spillerne sammen med fansen etter triumfen. Foto: Kjetil Flygind

I tillegg til det sportslige sto det rundt 140 millioner kroner på spill for de to klubbene. Av de to norske trenerne var det Celtics Ronny Deila som hadde klart mest press på seg.Hareide tok Malmö til gruppespillet i fjor, og med det også inn i hjertene til de lyseblå supporterne. Kunne han gjenskape mirakelet i Sør-Sverige?

Stadion var som en trykkoker både før og under spillernes innmarsj. Et lyseblått inferno. Skjerf og flagg. Og en stadionkropp som gynget da hjemmefansen satte i gang til tonene av hymnen.

Kampen var nøyaktig ett minutt gammel da de første taklingene smalt midt på banen. Stefan Johansen var blant dem som deiset i gresset. Tonen var slått an.

Malmö-trykk fra start

Da kastet Malmö-trener Hareide dressjakken. Skjorteermene ble bryskt brettet opp. 61-åringen var på jobb.

Nikoa Djurdjic (til venstre) jubler sammen med Malmös første målscorer Markus Rosenberg. Foto: NTB scanpix

De første ti minuttene handlet om ett lag, hjemmelaget. De er best når de kan angripe. Og det gjorde de.Deila hadde også kommet seg på beina nå. I T-skjorte i den lett kjølige Malmö-kvelden. Armbevegelsene var tydelige: han ville at spillerne skulle stå opp i duellene og ta for seg.

23 minutter. Markus Rosenberg skaffet hjemmelaget corner. Og på den påfølgende corneren var det én mann som kom flyvende gjennom feltet til Celtic og headet ballen i langhjørnet. Så klart kapteinen Rosenberg. Den lokale spilleren, født og oppvokst i klubben. Den store stjernen.

Feiringen tok han foran de skotske supporterne. Bare for å gni det inn. På dette tidspunktet var Malmö i Champions League. Og Deila en litt mer presset mann der han ruslet frem og tilbake foran egen benk.

Dommeren i fokus

Leigh Griffiths var heldig som fikk fortsette da han ti minutter før pause kneet hjemmelagets Anton Tinnerholm i skrittet midt på banen. Dommeren nøyde seg med gult. En merkelig situasjon. Men Celtic fikk fortsette med 11 mann. Soleklart rødt, var dommen fra eksperter og fans på stadion.

Noen minutter før pause fikk Celtic annullert et mål etter en corner. Reprisene vise at det skjedde fint lite inne i feltet som skulle tilsi annullering. Dommeren så ut til å peke på straffemerket før han gjorde helomvending, bokstavelig talt.

I Viasat-studioet ble ord som parodi brukt for å beskrive kamplederens vurderingsevne.

12 sekunder før hvilen kunne Nikola Djurdjic lagt på til 2–0. Men en feberredning av Craig Gordon forhindret det etter en lekker hælflikk av Markus Rosenberg i forkant.

Det var som om Malmö-spillerne bare vokste med oppgaven. Halvveis ledet de og hadde ett bein i Champions League. De spilte klokt og lot seg ikke stresse av oppgaven og det faktum at de måtte vinne.

Stille i bortesvingen

54 minutter var spilt da den innbyttede midtstopperen Felipe Carvalho steg til værs og headet ballen på mål. Skottenes keeper forsøkte å holde den ute, før Markus Rosenberg etter mye om og men tuppet den i nettet. Carvalho ble først kreditert målet, mens UEFA selv mente det var et selvmål av Celtics Dedryck Boyata.

Uansett: 2–0 til Malmö. Og Hareide gliste som bare han kan nede ved krittlinjen. Og hjemmelagets mest trofaste supportere bak Celtic-målet ramlet over reklameskiltene for å feire med Carvalho & co.

Da ble det stille i den grønne og hvite borteseksjonen. Etter å ha ladet opp i Malmös gater og kafeer siden tidlig formiddag var dette en gedigen nedtur.

Frustrasjonen hos Celtic-spillerne steg i takt med jo nærmere klokken kom 90 minutter.

Og da dommerne blåste av kunne svensk fotball nok en gang feire at de re representert i verdens gjeveste klubbturnering.