JORDAL: — Det er nok noen som vil sprette champagnekorkene når de hører dette, sier Jan Tore Kjær og gliser.

Aftenposten møter Kjær og styreleder i Vålerenga Ishockey AS, Tor Helge«Totto» Eikeland, på Jordal Amfi.

Bordene er støvete, og vitner om at sommerferien har vært lang på Jordal. For etter 5. plass i serien og på hodet ut av NM-sluttspillet etter tap i semifinalen for Stavanger Oilers, måtte noe skje i Norges mestvinnende og mest tradisjonsrike ishockeyklubb.

Kjær: — Kanskje åtte år for lenge

foto
Jan Tore Kjær og styreleder Tor Helge Eikeland skiller lag ved årsskiftet. Foto: Kjetil Flygind.

Nå forsvinner hele toppledelsen på administrasjonssiden ut. Daglig leder Anders Åsle sa opp 11. juni, mens Jan Tore Kjær skal sitte ut sin kontraktsperiode. Kontrakten går ut 31. desember. Da forsvinner over 18 års kontinuitet ut dørene på OL-hallen fra 1952. — Jeg har vært her fryktelig lenge, kanskje åtte år for lenge. Og jeg er en dominerende person. En som kjører hardt på for å få det litt som jeg vil. Styret og jeg har hatt våre uenigheter underveis underveis. Det har gått på ting som har vært og hvordan ting skal være i fremtiden. Sist sesong var ikke som vi ønsket, hverken sportslig eller økonomisk. Og man kommer til et punkt hvor det er naturlig at det er klubben som går foran, som den alltid gjør. Og da er vi blitt enige om at min kontrakt ikke fornyes , sier Kjær.

Frem til nyttår skal han bistå klubben i arbeidet med sponsorer, partnere og få sluttført prosjekter som er på gang.

Arbeidsoppgavene han har hatt som direktør skal fordeles på Espen«Shampo» Knutsen, som har sitt siste år som hovedtrener i år, samt konstituert daglig leder, Gunnar Thøgersen. Knutsen får det sportslige hovedansvaret når han etter kommende sesong skal over i en manager-rolle. I tillegg får Erling Ween mer ansvar, sammen med markedssjef Lars Oddvar Fjeldvang.

Ansatt siden mai 1997

- Gir du deg som følge av sist sesongs nedtur, samt at det er seks år siden forrige NM-gull, eller er du blitt bedt om å tre til side?

— Det er en kombinasjon av alt. Når ting går bra over tid, er det veldig bra. I hvert fall sportslig. Økonomisk har det alltid vært tøft å få endene til å møtes. Men når heller ikke det sportslige er som vi ønsker, må vi gjøre noe annerldes. At det nå skal tenkes nytt i Vålerenga kan være veldig positivt, sier Kjær.

Siden mai 1997 har han vært i VIF-administrasjonen. At det nå tas grep kommer også som følge av at Vålerenga fra sesongen 2018/2019 får ny hall. Vålerenga må bygge en organisasjon som står rustet til å forvalte de mulighetene det gir. Det blir uten Jan Tore Kjær.

— Det er en helhetsvurdering, og alt har en ende. Dette har vært en prosess som har gått over et års tid, kanskje noe lenger. Mange opplever kanskje at det har vært et enmannsshow fra Jan Tore sin side. Det har det ikke vært. Men det har heller ikke vært mange rundt ham over en lang periode. Vi må bygge en organisasjon på en helt annen måte enn det som har vært til nå. Vi er imponert over hallen de har i Stavanger, men også over rammene og organisasjonen rundt. Vi ser veldig opp til det de har gjort. Vårt mål på sikt er å ta tilbake posisjonen som Norges klart beste ishockeylag. Vålerenga kan ikke ha noen annen ambisjon enn det, sier Tor Helge Eikeland.

Entøff sommer økonomisk

Styrelederen bekrefter også at det bl iverksatt en grundig evaluering etter at klubben floppet sportslig. Det endte med 5. plass i serien (etter at Frisk Asker etter sesongen ble trukket i poeng), og NM-sluttspillet fulgte klubben på TV. Der fikk de se både Stavanger og Storhamar levere langt bedre enn de selv maktet.

— Ingen personer er viktigere enn klubben. Det blir en utfordring for oss med både daglig leder og direktøren som gir seg. Men det kommer ikke totalt uforberedt på oss. Vi har tenkt litt og tar noen grep allerede nå innenfor de rammene vi har. Samtidig er vi en unik situasjon med den nye ishallen som kommer. Vi har sett på hvilken organisasjon det krever, og vi har klare planer for det, sier Eikeland som har vært styreleder i Vålerenga i tre sesonger.

Det blir én organisasjon som holder klubben i live under«nomadetiden», og én organisasjon for en drømmetilværelse i ny hall.

Begge de to bekrefter at våren og sommeren har vært tøff økonomisk for klubben på Oslo øst. Til tross for suksess med TV 2-serien«Iskrigerne», har ikke den økonomiske gevinsten gitt klubben nok å flyte på til å unngå en trang sommer.

— Økonomien har alltid vært anstrengt. Men vi har vært gjennom en tøff periode nå. Og derfor tar vi grep. Gjengangeren på våren, etter sesongslutt, er at sponsorer blir borte, vi får kanskje ikke inn alle fordringene vi hadde håpet på og så videre. Da blir det tøft i en periode, sier Eikeland.

Flytter trolig til Furuset Forum

Tøft blir det også i de kommende årene. For trolig er kommende sesong den siste med Jordal Amfi som hjemmearena. Etter planen skal arbeidet med å bygge den nye ishallen på Jordal starte i januar 2017, og da må nødvendigvis den gamle OL-hallen rives. Det betyr at Vålerenga må belage seg på to år som hockeynomader i egen by. Uten egen hjemmebane eller plass til administrasjonen, må det kuttes.

— Vi vet hvordan kostnadsbildet ser ut i den perioden uten egen hall, det blir en stor utfordring. Vi er avhengig av å bygge ned før vi kan begynne å bygge opp. Jeg skal stå på for at Vålerenga skal være best mulig rustet til å møte den perioden, sier Jan Tore Kjær, som har jobbet mye med hallprosjektet i VIF.

Trolig blir Furuset Forum Vålerengas midlertidige tilholdssted til de kan serieåpne i 2018/2019 på nye Jordal. Men uten Jordal forsvinner ni VIP-losjer, 450 VIP-plasser med tilhørende storkjøkken. Det er tapte inntekter. Det blir det også å gå fra en hall med kapasitet på 4600 til under halvparten. Kjær sier 70 prosent av Vålerengas inntekter kommer fra sponsorer.

— Vi har ikke tenkt til å dø i den perioden. Men det innebærer at vi maksimalt spiller halvannen sesong til på Jordal. Og mest realistisk er nok å fortsette i Furuset Forum. Det er snakk om å redusere isflaten noe der, en NHL-størrelse. Da går det an å få inn mer tribunekapasitet., sier Eikeland.

- Ikke dramatisk for Vålerenga

Begge de to understreker at det ikke er personlige uenigheter som gjør at de ved nyttår skiller lag. Kjær sier han har noen tanker om hva han skal gjøre når han gir seg i Vålerenga, men at tiden får vise hva det blir til.

- Hvordan tror du meldingen om at du gir deg i Vålerenga blir tatt i mot i Hockey-Norge?

— Jeg har vært en fargeklatt i Vålerenga og i media, på godt og vondt. Men for Vålerenga er ikke dette dramatisk. Ingen er uerstattelige. Klubben får inn nye folk, og så skal jeg bistå og hjelpe til med å få overført det jeg kan. Så blir det opp til de nye klutene å tenke annerledes.

Avgjørelsen om å ikke fornye Kjærs kontrakt ble tatt i sommer.