Det blir ikke noe vinter-OL i Oslo i 2022, menanleggene er underveis.Først i løypa ligger ishockeyhallen som skal overta etter Jordal Amfi. Planene ble oversendt Plan— og bygningsetaten denne uken, gravemaskinene rykker inn på nyåret 2017, og i september 2018 serieåpner Vålerenga i splitter nye hall på Jordal.

Slik vil hallen ligge, diskret, med et tak som skråner med terrenget. Foto: Kultur- og idrettsbygg / Hille Melbye Arkitekter

Ut av verdens eldste hall— Dette er en gledens dag. Vi har jobbet med det i 20 år, endelig ser det ut til at vi kan flytte ut av verdens eldste ishockeyarena, i hvert fall var det ingen av de 47 andre lagene som deltok i Champions League som hadde eldre hall enn oss, sier Jan Tore Kjær i Vålerenga Hockey.

Men høsten 2018 er den gamle Amfi'n historie, og den nye hjemmebanen til Vålerengas iskrigere er klar for første dropp.

Fornøyd med politikerne— Alt tyder på det nå, sier Kjær, som ikke kan få fullrost politikerne: - De kom dagen etter OL-nei’et, forsikret at hallen skulle bygges og hittil har de holdt ord.

— Og det skal vi fortsette å gjøre, vi skal levere det vi har lovet, sier byråd Hallstein Bjercke (V). – Dette blir et fantastisk anlegg som overtar etter ett som sannsynligvis har satt olympisk rekord i etterbruk. Jordal Amfi ble bygget til OL i 1952, og fikk tak i 1971.

Byråd Hallstein Bjercke og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg med et tverrsnitt av Nye Jordal Amfi foran seg. Det blir tribuner i to plan. Dermed blir det en tett og intim arena selv om tribunene ikke blir så bratte som i dag. Foto: Stein Erik Kirkebøen

EnergieffektivMen nå skal Nordens første kunstisbane få avløsning. Av en hall med 5.500 tilskuerplasser, delvis i to plan, og et energiforbruk på én million kilowattimer i året – hvis det blir solceller på taket, mens dagens hall brenner av 4,5 millioner.

— Vi skal ikke bruke ny teknologi, men vi har tenkt lurt, fått hjelp og skal utnytte den eksisterende bedre, sier Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg.

-I forhold til OL-planen så reduserer vi tilskuerkapasiteten med 500 og VIP-arelaene, og vi bruker mye, mye mindre av uteområdene. En opprusting av dem ligger også inne i planene, blant annet skal vi åpne Hovinbekken gjennom området, sier Grimsby, som i mars 2016 vil vite hva hallen vil koste. Men det vil handle om et tresifret millionbeløp som ikke begynner med 1. ## Vil ta tilbake hockeyhegemoniet

For Vålerenga Hockey står det om livet. – Ja, det kan du faktisk si. Uten ny hall tror jeg klubben sakte men sikkert ville dødd ut, sier Kjær.

- Og med nye hall?

— Så kan vi ta opp kampen med Stavanger, som i dag omsetter like mye på en kveld som vi på en måned, og få flyttet hockeyhegemoniet tilbake hit, hvor det hører hjemme. Men det vil også ha enorm betydning for breddeaktiviteten i klubben. 80 prosent av istiden brukes til barne- og ungdomsvirksomhet. Og med en ny, tidsmessig hall vil den virksomheten få helt andre betingelser, sier Kjær.

Leter etter hall

Men alle saker har en bakside. For Kjærs del er den at laget hans, hvis alt går som planlagt, ikke har noe sted å spille i halvannen sesong, fra januar 2017 til seriestart 2018. — Vi jobber med saken. To mulig alternativer er hallene på Manglerud og Furuset.