SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

Da det ble klart at Anthony Annan og Ghana kom seg til kvartfinalen i VM og at motstanderen var Uruguay, måtte Annan sende lagkamerat i Rosenborg, Alejandro Lago, en melding på Facebook.

– Jeg måtte skrive til ham at jeg skulle spille mot landet hans. En av oss kommer til å bli glad i kveld, mens den andre får en nedtur, sier Ghanas nummer 6 på telefon fra Sør-Afrika.

Klarer «The Black Stars» å gjøre det ikke noe annet afrikansk lag har gjort før, gå til semifinalen, tror Annan lagkameraten vil være glad på hans vegne uansett.

– Nå har vi kommet til kvartfinalen, det er første gang i Ghanas historie. Klarer vi å slå Uruguay, er det ny rekord for et afrikansk lag, sier han drømmende.

Akkurat nå er det meste en drøm for 23-åringen.

(Artikkelen fortsetter)

Ghanas spillere jubler for en plass i kvartfinalen. (Foto: Digitalsport)

– Som å være i himmelen

Nå er han der, i Sør-Afrika. Sammen med Kaká, Arjen Robben, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Anthony Annan, 23 år, fra Accra i Ghana. Og fra Rosenborg.

– It's like heaven, sier han på telefonen, med en intensitet i stemmen som forsterker beskrivelsen av drømmen som nå går i oppfyllelse. Hver eneste dag.

– Å spille foran slike tilskuermasser, det er helt fantastisk. Jeg spiller for landet mitt, familien min og vennene mine. Det er en drøm å være med i VM. En jeg alltid er hatt. Det er her det skjer. Og jeger her. Det er en god følelse!

Egentlig skulle han spille sammen med Michael Essien på midtbanen. Chelsea-stjernen måtte bli hjemme, skadet. I hans fravær har Annan trådt frem, tatt over jobben som anker og sjef på midtbanen. Han får skryt i internasjonal presse og fra ekspertene. Han forteller at trenerne og lagkameratene også er rause i tilbakemeldingene.

– Og så har jeg fått skryt fra supportere av andre landslag. Det er en ære, alt sammen. Jeg vil gjerne takke dem som støtter meg, sier Annan, litt beskjedent.

Treffer best av alle

Lavmælt og litt forsiktig utenfor banen. Sjef på. Og langt fra forsiktig. I VM-statistikken står han bokført med høyest treffsikkerhet på pasningene for Ghana. Han er den som slår nest flest også.

Bare John Pantsil har slått flere, men han har en treffsikkerhet på 71 prosent mot Anthony Annans 83. – Det er viktig for en midtbanespiller å ha ballen mye. Jeg ønsker å være mest mulig involvert i spillet. Når jeg har ballen mye, øker selvtilliten , forteller Annan.

Og bare for å ha nevnt det: Han er slett ikke den som lager flest frispark. Han ligger på en delt fjerdeplass med John Mensah med bare fem frispark mot seg på fire kamper.

– Jeg må bare tenke på å gjøre mitt beste i kamp etter kamp, og forhåpentligvis få en god turnering totalt. Klarer jeg dét, kan jeg gratulere meg selv etterpå.

Ryktene om andre klubber

Etterpå kommer også til å handle om andre klubber enn Rosenborg. Det trodde i alle fall både Erik Hoftun og Anthony Annan selv før mesterskapet. Nå går det rykter om interesse både fra Genoa og Lyon, uten at Annan kan gjøre oss klokere.

– Jeg har ikke hørt noe om det temaet. Kommer noe annet lag på banen, hører jeg det etter VM. Nå tenker jeg bare på Ghana , slår Annan fast.

Mellom slagene tenker han mye på Rosenborg også. Hver dag snakker han med spillerkoordinator Harald Pedersen, og han er spent på om han kan rekke mesterligakvalifiseringen mot Linfield 14. juli.

Lykkes Ghana i å slå Uruguay, henger den i en tynn tråd.

– Er det mulig, da? Å slå Uruguay med Diego Forlán og Luis Suárez i spissen?

– Alt er mulig i fotball, men vi møter et godt lag. De er erfarne, godt organiserte og har virkelig bra spillere. Det kommer til å bli vanskelig, men vi må bare gjøre jobben vår. Fokusere på vårt spill, sier Annan.

Lagmoral og samhold er også to viktige ghanesiske våpen, både på og utenfor banen, forteller han.

– Vi er glade i hverandre og gjør det meste sammen. Før hver kamp ber vi sammen, og vi har mange gode samtaler underveis. Det tror jeg hjelper laget mye, sier Annan, som selv deler rom med Ghanas nummer 7,Samuel Inkoom, som til daglig spiller i FC Basel.

(Artikkelen fortsetter)

Diego Forlan må nøytraliseres hvis Ghana skal ta seg til semifinalen. (Foto: Digitalsport)

Drømmen om Messi

– Jeg er veldig, veldig glad for å være en del av laget. At jeg har fått spille alle fire kampene er også viktig for meg, sier Annan.

Han har allerede spilt mot flere av verdens beste, og tror han har vokst som fotballspiller i løpet av mesterskapet.

– Det er bra å spille mot så store spillere. Da kan jeg lære fra dem, sier Rosenborg-spilleren.

Som nå har fått oppfylt en hel haug med drømmer i løpet av noen få uker. Det kan bli langt flere. Som å takle Lionel Messi.

– Han er favorittspilleren, og jeg hadde håpet å møte ham. Men den eneste sjansen å spille mot ham blir vel i en finale, ler Annan.

(Artikkelen fortsetter)

Lionel Messi (t.h) og Argentina er mulige motstandere for Ghana i finalen. (Foto: Scanpix)

Han er ikke alene om å ha den drømmen. For med resten av de afrikanske landene slått ut av mesterskapet, spiller ikke Ghanas nummer 6 og lagkameratene bare for sin egen nasjon. De er håpet til et helt kontinent.

– Vi så det under kampen mot USA at publikummere med flagg fra mange ulike afrikanske nasjoner alle heiet på oss. Det er en ære å ha alle bak oss. Vi håper å fortsette det gode spillet og ikke skuffe dem!