SPESIELL SITUASJON: USAs Jonathan Bornstein i kamp med Ghanas Samuel Inkoom. Foto: Scanpix
SISTE DESPERATE MULIGHET: USA-keeper Tim Howard er oppe på en corner i slutten av andre ekstraomgang. Ghana-keeper Richard Kingson får bokset ballen unna. Foto: Scanpix

Ghana er det tredje afrikanske laget gjennom historien som er klar for kvartfinale i VM. De tidligere lagene var Kamerun i 1990 og Senegal i 2002. Etter å ha slått USA 2-1 etter ekstraomganger, står nå Uruguay for tur førstkommende fredag.

— Jeg er verdens lykkeligste mann nå. Forrige gang, i 2006, kom vi også videre, men nå har vi gått enda et steg, sa matchvinner Asamoah Gyan etter kampen.

— Jeg takker Gud for målet. Det har gjort meg til en av turneringens beste spillere, sier Alexander Tetteys lagkamerat i franske Rennes. Han er nå delt toppscorer i VM med tre mål, sammen med Landon Donovan (USA), Gonzalo Higuaín (Argentina), Luis Suárez (Uruguay), David Villa (Spania) og Róbert Vittek (Slovakia).

USA kom tilbake og scoret i kampene mot England, Slovenia og Algerie i innledningsrunden, men da Gyan fyrte løs til 2-1 for Ghana i første ekstraomgang, hadde ikke amerikanerne mer å by på.

- Vi slapp inn et tidlig mål igjen, som vi har gjort altfor ofte tidligere. Jeg trodde vi hadde en sjanse da vi fikk utligningen til 1-1, men siden vi hadde lagt ned så mye i kampen allerede, hadde vi ikke mer å komme med, sa USA-trener Bob Bradley.

USA-suksess

Det amerikanske landslaget i ”soccer” har blitt veldig populære i USA mens VM har pågått. ESPN satser tungt på direktesendte kamper, og amerikanernes suksess går ikke upåaktet hen. Før oppgjøret mot Ghana regnet de fleste USA som favoritt, men både Bill Clinton og de øvrige fremmøtte i Rustenburg fikk seg en nesestyver da Kevin-Prince Boateng banket inn 1-0 til Ghana etter bare fem minutters spill.

(saken fortsetter)

ÅPNET BALLET: Kevin-Prince Boateng fyrer løs og sikrer 1-0 for Ghana tidlig i kampen. (Foto: Digitalsport)

En tabbe i egne rekker åpnet en autostrada for Boateng som fosset mot mål. Amerikanerne rygget i uvant stil, og en feilplassert Tim Howard maktet ikke å ta det flate og harde skuddet.

FEIRING: Boateng kan snu seg og motta hyllesten fra publikum og lagkamerater. (Foto: Scanpix)

Sjokkåpningen gjorde at USA slet med å finne flyt i eget spill. Trener Bob Bradley tok ut ”syndebukken” Ricardo Clark, han som mistet ballen da Boateng scoret, etter bare 30 minutters spill i et håp om at god, gammeldags amerikansk coaching skulle gjøre underverker.

Alt om VM får du her:

Første spillemål

Og det hjalp litt. Findley burde fått mer ut av sitt skuddforsøk etter 35 minutters spill, men i stedet fikk Ghana og Asamoah en kjempemulighet til å doble ledelsen. Det stod seg allikevel 1-0 til pause, for øvrig Ghanas første spillemål i årets VM.

Coach Bradley satset alt på å snu kampen, og byttet ut nevnte Findley i pausen. Inn kom Benny Feilhaber, og i 2. omgangs første minutt kunne den Brasil-fødte spissen blitt helt med stor H. Alene med keeper Kingson prøvde han en kipp, men Ghanas gode målvakt holdt buret rent.

Fantastisk straffe

USAs enorme press bare fortsatte, og det måtte nesten bli utligning av det. I det 61. spilleminutt fosset Clint Dempsey inn i det ghanesiske feltet, og ble klippet ned. Straffesparket omsatte Landon Donovan – et utagbart skudd som gikk via stolpen og inn.

STRAFFER GHANA: Landon Donovan scorer på keeper Richard Kingson. (Foto: Scanpix)

Amerikanerne ønsket å unngå ekstraomganger, men verken Bradley eller Donovan maktet å omsette digre sjanser de siste fem minuttene av ordinær spilletid.

JUBLER FOR SITT USA: Landon Donovan satte inn utligningen til 1-1. (Foto: Digitalsport)

Gyan avgjorde

Til tross for USAs press i andre omgang, var det Ghana som kom kraftig tilbake. Asamoah Gyan scoret tidlig i første ekstraomgang og Ghana var igjen i føringen. Spissen gjorde en kjempeprestasjon da han lurte bort Rennes-lagkamerat Carlos Bocanegra samt Jay DeMerit og satte ballen bak Tim Howard.

GLEDE OG FORTVILELSE: Asamoah Gyan har lagt på til 2-1. I bakgrunnen gremmes Jay DeMerit (nr.15) og Carlos Bocanegra. (Foto: Scanpix)

Ghana så sluttkjørt ut mot slutten av ordinær tid, men må ha løftet seg i pausen før forlengelsen. USA evnet ikke å komme tilbake i andre ekstraomgang. Til tross for spredte forsøk, hadde Ghana relativt god kontroll. De røde— og gulkledde gjorde også sitt beste for å drøye tiden utover i omgangen.

STOPPET USA: Anthony Annan var igjen sentral for Ghana. Her stopper han et amerikansk skuddforsøk. (Foto: Scanpix)