SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

100 % fotball har sett nærmere på VMs opp— og nedturer til nå, og før kvartfinalene ber vi deg hjelpe oss å kåre det sterkeste minnet så langt. Hva har gjort mest inntrykk? Her er våre ti kandidater.

Lampards tverrligger

England var som vanlig favoritt i egne øyne, men mot Tyskland ble det bråstopp – igjen. En hel nasjon i tårer fikk se «Three Lions» kjempe seg tilbake etter å ha ligget under 0-2 . Da 2-2-målet gikk inn var ikke lykken målbar, men dommer Larrionda så aldri at Lampards prosjektil gikk over streken, og England ble snytt for utligning. Skuddet i tverrliggeren vil bli snakket om helt til

England igjen vinner VM – og Larrionda bør kanskje ikke legge ferien til balløya med det første. Tyskland vant til slutt 4-1, etter makeløs kontringsfotball i 2. omgang.

Vuvuzelaen

Du kan ikke ha unngått å få den med deg. Plasthornet som har skapt mer debatt enn Siv Jensen er både elsket og hatet. Innledningsvis i mesterskapet var den mest hatet, og fotballsynsere verden over ville forby instrumentet.

Men vuvuzelaen er symbolet på fotball i Sør-Afrika, og verden har blitt vant til at bisvermen aldri tar pause. Her hjemme er det annerledes – Fredrikstad fotballklubb gikk umiddelbart ut og forbød vuvuzelaen på Fredrikstad stadion.

Gråtende italienere

De regjerende verdensmesterne opplevde sitt verste mareritt da bitte lille Slovakia sendte «Azzurri» hodestups ut av VM – og det lenge før cupspillet hadde tatt til. Italia endte helt sist i sin gruppe, og en gjeng aldrende menn måtte reise hjem med halen mellom bena.

Fabio Quagliarella kom inn som et friskt pust mot Slovakia, men gråt bitre tårer i armene til kaptein Fabio Cannavaro da fiaskoen var et faktum. Trener Marcello Lippi tok på seg alt ansvar for fadesen.

Sørensens tabber

Danmark skulle forsvare Skandinavias ære i Sør-Afrika, men Morten Olsens menn hadde ikke stort å by på. Etter tap for Nederland og knepen seier mot Kamerun var det matchball mot Japan. Målvakt Thomas Sørensen, en av landslagets mest erfarne menn, sørget alene for at Danmark kunne ta første fly hjem til København.

Først var det full gass fra Honda som banket inn et frispark fra langt hold. Sørensen stod i riktig hjørne, men fikk opp hendene fort nok. Yashuito Endo takket og bukket da Sørensen så plasserte muren sin på feil sted, og skrudde inn 2-0. Danskene tapte til slutt 3-1, og Sørensen fikk -3 på børsen av Berlingske Tidene.

Heinze som klikker

Gabriel Heinze hev seg på i feiringen av Argentinas andre mål i 3-1-seieren over Mexico. Venstrebacken spurtet bort til målscorer Higuain, og jublet som besatt. Da Marseille-spilleren fant ut at han skulle returnere til egen halvdel bråsnudde han, og stanget rett i kameraet til en «innpåsliten» TV-mann.

En tydelig irritert Heinze lappet til objektivet så det nesten gikk i bakken, og TV-produsentene svarte med å kjøre scoringen i reprise.

Forlan/Suarez

Uruguay er klare for kvartfinale for første gang siden 1970, og selv om det søramerikanske kollektivet er strålende har de to krumtappene Diego Forlan og Luis Suarez stått for magien.

Erfarne Forlan og råtalentet Suarez utfyller hverandre perfekt. Mot Sør-Korea var det unggutten som herjet med sine to mål, med målgivende fra «far» Forlan . Til nå har Forlan scoret to mål, og Suarez har tre scoringer. Det kan bli mer mot Ghana for radarparet.

Tysklands unggutter

Den som avskriver Tyskland i et mesterskap bør egentlig aldri uttale seg om fotball mer. Tyskerne har en egen evne til å trylle frem talenter når det gjelder som mest, og som i VM på hjemmebane i 2006 har nå en ny generasjon spillere sjarmert tilskuere verden over. 11 av trener Joachim Löws utvalgte i VM-troppen har foreldre eller besteforeldre som er født utenfor Tyskland.

Thomas Müller og Mesut Özil har tatt VM med storm , og den unge stammen av spillere vil kunne prege internasjonale mesterskap de neste ti årene.

Ghana og Annan

Anthony Annen høster fortjent ros etter å ha bidratt til å føre Ghana til kvartfinale . Rosenborgs rivjern har en perfekt rolle dypt på Ghanas midtbane, og det som nå har blitt «Afrikas lag» representerer verdensdelen på en glimrende måte.

Selv uten Michael Essien har ghanserne imponert, og for mesterskapet var det viktig at et afrikansk lag tok seg videre. Spørsmålet nå blir hvor lenge Rosenborg får beholde sitt midtbaneanker.

Maradona

Det er et paradoks at VMs største stjerne ikke spiller selv, men ingen kan lage sirkus og oppstyr som Diego Maradona. I VM har han fremstått som kontrollert, sjarmerende, klok og moden, og hans Argentina ser fryktelig sterke ut. Maradonas Argentina leker, de smiler, de får nye venner for hver kamp de spiller. Der Dunga har gjort Brasil til en maskin har Maradona beholdt glimtet i øyet. Holder det helt inn blir det statuer på hvert gatehjørne i Buenos Aires.

Nord-Korea-Portugal 0-7

Stakkars Nord-Korea. Spillerne fikk endelig stempel i passet, men mon tro hvordan det går når Kim Jong Ils gutter kommer hjem til fedrelandet. Mot Portugal fikk den lukkede nasjonens beste menn en leksjon de sent vil glemme, og syv baklengs var så ille at man nesten syntes synd på dem . Asias «Rooney» Jong Tae-Se gråt så tårene silte allerede da nasjonalsangen ble spilt før møtet med Brasil. Etter kampen mot Portugal var det langt flere som måtte frem med lommetørklet.