— Jeg tror Lars Helge er kynisk nok for å blande seg helt inn i verdenstoppen. Han er kanskje den av oss fem andre på landslaget som minner mest om Ole Einar. Hvis vi sier at han bruker alle timer i døgnet på skiskyting, så er Lars Helge nærmest. Han er på «24/7» for å si det slik, sier Tarjei Bø til Fædrelandsvennen foran lørdagens sesongåpning i skiskyting på Beitostølen.

Ole Einar Bjørndalen vil ikke helt være med på sammenligningen helt ut, men han ser likheter, han også.

— Det er nok litt likheter, men mens Lars Helge går litt på jakt på si, har jeg ganske mange prosjekter jeg er involvert i. Men vi er begge to veldig «på» som idrettsutøvere, sier verdens mestvinnende skiskytter.

— Fullt på høyde med oss

Etter flere sesonger på rekruttlandslaget, ble Lars Helge Birkeland ble tatt opp på elitelandslaget foran denne sesongen, og det tror de to etablerte skiskytterstjernene at har gjort sørlendingen godt.

— Lars Helge er fullt på høyde med oss, særlig i sommertreningen. Han er spesielt god på rulleski, det så vi i Sommer-NM hvor han knuste oss alle. Men vi ser også at han henger med oss på andre hardøkter. Det er på ski han har mest å hente. På skyting er han helt rå, for å si det slik; det er ikke han jeg vil møte på siste skyting, sier Tarjei Bø.

- Må bli litt mer stabil i sporet

Austegden uttalte tidligere i uka til Fædrelandsvennen at han har planer om å ta steget ut av skyggen til Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen samt brødrene Johannes Thingnes og Tarjei Bø.

— Jeg tror det blir vanskelig å slå oss fire andre alltid. Men hvorfor ikke? Han er mer enn god nok. Treningsnivået tilsier at han kan klare det. Men spørsmålet er om han er rå nok i topplokket. Selv om Lars Helge har samme forutsetninger som Johannes, hever min bror seg veldig til konkurranser om vinteren. Han har en voldsom tro på at han skal klare det, og det er utrolig viktig. Når Lars Helge er «på», er han også helt der oppe, det har vi sett flere eksempler på. Og han er heller ikke den som feiger på siste skyting, sier Tarjei Bø.

— Lars Helge mangler ikke mye på å ta steget helt opp, det eneste er at han må bli litt mer stabil i sporet. Skyting vet vi at han kan, og på gode dager går han også fryktelig fort. Men han mangler stabilitet i løypa. Men han har lagt ned den jobben som skal til for å ta steget, mener Bjørndalen.

- Banker hardest på stafettlaget

«Mr. Skiskyting», som han kalles, venter store resultater av Birkeland i vinter.

— Jeg tror han blir en stabil mann i verdenscup, og en veldig god stafettmann. Det er tøft å komme inn på det laget, men han er helt klart den som banker hardest der. Også tror jeg at de som skal gå individuelle løp i VM, må ha kommet på pallen i verdenscupløp for å kvalifisere seg. Det tror jeg Lars Helge klarer, sier Bjørndalen.

- Tøff tilværelse

Selv tror Birkeland bare det at har blitt en del av verdens kanskje aller beste landslag, vil gi ham et løft.

— De er veldig kyniske på alltid å velge det som er best for seg selv, på godt og på vondt. Det er en tøff tilværelse, sier 27-åringen.

- Er du kynisk nok selv?

— Det kan godt hende. Jeg ser og lærer i alle fall av hvordan de andre tar rå valg hver dag. For eksempel har jeg blitt veldig flink til å lytte til kroppen, og stå over treninger når kroppen krever det, sier sørlendingen.