FORNI AVOLTRI (ITALIA): Han lot seg lokke av en jobb som assisterende landslagstrener for skiskytterjentene. Trenerveteranen har gjort en slående observasjon.

NY TRENER: Steinar Mundal har kommet inn som trener for skiskytterjentene. Tiril Eckhoff mener han har bidratt til at hun kanskje er bedre enn noen gang fysisk. Foto: KURT HAUGLI

— Skiskytterjentene klager mindre på vær og omgivelser enn langrennsjenter. De er veldig flinke til å ignorere om det regner eller blåser. De kaster seg ned på matten og blir våte og fæle uten videre diskusjon, sier Steinar Mundal. Han var med da skiskytterjentene dro til Forni Avoltri i Dolomittene på barmarkssamling i forrige uke.

Huset i skogen

For dem som tror at idrettsfolk drar til Mellom-Europa for å dyrke kontinentale, urbane vaner, kan vi berolige med at skiskytterjentenes samling var så langt fra dette som mulig.

De bodde på skytebanen i et hus som det lokale idrettslaget eier. Her er det ingenting som minner om luksus, men maten er god og treningsforholdene enda bedre.

— Det er jo egentlig en veldig fin plass. Vi har jo en veldig ro her inne i skogen. Det er ikke mange forstyrrelsen, forteller Fanny Horn Birkeland.

Jenta som har justert litt på navet etter å ha giftet seg med Lars Helge Birkeland i sommer, mener hun ikke kunne hatt det bedre. Her ute i huset i skogen blir det fort mørkt, veldig mørkt og stille. Stedet ligger mellom landsbyen Sappada (hjembyen til den italienske langrennslegenden Silvio Fauner) og den enda mindre landsbyen Forni Avoltri.

— Vi er jo veldig sånne spise, sove, trene-typer, så det er veldig greit at det tidlig roer seg. I hvert fall for en 10 dagersperiode slik som nå. Det er et avbrekk fra den vanlige treningen hjemme, sier Horn Birkeland.

Holder seg unna høyden

Mens det norske herrelaget denne sesongen skal kjøre et klassisk høyderegime med jevnlige opphold i høyden, holder jentene seg litt lenger nede. Trener Steinar Mundal vil ikke ta noen sjanser med et relativt ungt lag. Høydetrening kan være skummelt.

Tiril Eckhoff skulle i fjor være kaptein på det nye norske landslaget. Laget uten Tora Berger. Det ble både oppturer og nedturer. Nå gjør hun klar for en ny sesong og hun er klar på at hun kunne tenkt seg å bruke høyden slik som langrennsløperne gjør.

— Men jeg trives veldig godt med opplegget slik det er nå. Jeg gjennomførte jo en sesong med høydetrening foran OL i Sotsji. Det funket da og jeg vil prøve det igjen, sier hun.

Etter den skuffende avslutningen på sesongen har hun gått på en ny sesong sammen med langrennstrener Steinar Mundal. Det har ført til endringer.

— Jeg har trent mer i år enn jeg har gjort før. Fortsatt trener jeg ikke i nærheten av det Therese og Marit gjør. Men jeg har i hvert fall fått trent noen timer flere hver måned enn tidligere. Det er tydelig at jeg har respondert bra på det, forteller hun.

Det viser også tester som hun har gjort i høst. Aldri har hun testet bedre.

25-åringen fra Bærum er superfornøyd med det som trener Mundal har tilført laget.

— Han har vært litt redd for at vi skulle gå på en treningssmell. Men han har også tilført laget en hel del nye elementer i treningen, sier Eckhoff.