VAL SENALES (Aftenposten): Lars Helge Birkeland (27) og Henrik L’Abée-Lund (29) har vært med en stund allerede, men de har aldri slått helt gjennom.

L’Abée-Lund har to tredjeplasser i verdenscupen. Birkeland har aldri stått på podiet i verdenscupen. Men denne sesongen håper de at det er flere som ønsker å snakke med dem etter at de har prestert i løypa og på standplass.

— Jeg føler jo ikke at jeg er blitt noe dårligere de siste årene. Så hvorfor skal ikke vi kunne slå til. Det finnes store favoritter, men vi slår nedenfra og satser, sier Henrik L’Abée-Lund.

Henrik L'Abee Lund og Lars Helge Birkeland (foran) er ikke langt fra hverandre i treningshverdagen. Her drar de fra breen i Val Senales etter en treningsøkt. Foto: KURT B.M. HAUGLI

Kommende helg begynner alvoret i den nasjonale åpningen på Natrudstilen ved Sjusjøen. Da kan de begynne jobben med å slå nedenfra. Der skal de vise at landslagssjef Egil Gjelland kan regne med de to outsiderne når han skal ta ut lag til verdenscup og ikke minst til VM i mars i Kollen. Nå er de allerede tatt ut til verdenscupåpningen i Östersund, sammen med alle de andre løperne på elitelaget, men presterer de ikke, ryker de fort ned i skiskytingens annendivisjon (IBU-cupen) i de neste helgene før jul.

  • Under finner du lenken til en sak hvor Emil Hegle Svendsen forteller han om hvordan det er å forberede seg i månedsvis på konkurransene som kommer til vinteren:

Sammen om det meste

Oslogutten L'Abée Lund snakker i vi-form. Han og Lars Helge Birkeland er sammen om det meste på landslaget. De har dannet et lite lag i laget. De er de to eneste som er gift, de bor begge på Lillehammer og de trener mye sammen også når det ikke er samling.

Da vi traff de to i Val Senales tidligere i høst, hang de sammen både i heisen opp til breen, i løypa på breen og i matsalen.

— Det er blitt sånn etter hvert, at de er vi to, sier L’Abée Lund.

Har medaljedrømmer

Skiskyting har vært livet deres de siste ti årene. Høydepunktene har det vært langt mellom, men det hindrer dem ikke i å sette seg skikkelige mål for sesongen. Sesongen som har fått stempel som "ekstra viktig", ettersom VM går på hjemmebane i Holmenkollen i mars.

— Jeg drømmer om medalje. Selv om det kanskje høres ut som et hårete mål, så vet jeg at dersom alt klaffer så kan det skje, sier L’Abée-Lund.

Det er blitt sånn etter hvert, at de er vi to.

Han har jevnlig hatt sykdomsplager, og det har ofte kommet på det mest ugunstige tidspunkt. Som den eneste småbarnsfaren på landslaget må han også ta sine forholdsregler. Det er ikke bare å reise hjem fra samling.

— Jeg har prøvd å holde meg borte dersom ungene er dårlige. Det blir noen telefoner før jeg reiser rett hjem etter samling, forteller han.

De tunge tankene

Denne sesongen har oppkjøringen gått nesten uten sykdomspauser.

— Jeg har bare hatt tre dager avbrekk siden vi startet oppkjøringen foran sesongen i mai. Det har gått på skinner foran denne sesongen.

De er landslagsløpere og lever av skiskyting, men når du er på øverste nivå, vil du så gjerne lykkes. Vinne noe, vise at du er verdt en plass blant de aller beste. For Birkeland og L’Abée-Lund er det blitt en del tunge stunder også.

Men tanken på å gi opp livet som toppidrettsutøver varer ikke lenge av gangen

— Ja jeg har jo også noen tunge stunder av og til. Men jeg føler at jeg fortsatt er i utvikling. Så lenge jeg føler det, så er jeg også motivert til å fortsette, sier Birkeland.

— Det er vel bare Bjørndalen som ikke har hatt alvorlige tanker om å gi seg, før nå de siste årene. Vi har jo alle våre tunge stunder. Det er ikke moro å gå dårlige skirenn. Da lurer man litt på hva man egentlig driver på med, sier L’Abée-Lund.

Har sportssjefens tillit

Den nye sportssjefen for skiskytterne, Morten Aa Djupvik, er ikke i tvil om at de to ukjente har muligheter.

— Du kan gjerne si at dette er to løpere som ikke er like store profiler som de fire andre på laget. Samtidig har de gjort en utrolig god jobb på treningssiden foran denne sesongen. Jeg tror virkelig at de nå kan ta et nytt steg, sier Djupvik.

Han legger til at de to utøverne har kvaliteter i verdensklasse.

— Henrik er veldig sterk i høyden og det er vel få som kan matche Lars Helge på siste stående. Så er det dette med å få alt til å klaffe samtidig, mener Djupvik.

Han har allerede bestemt at lagene til verdenscupåpningen i Östersund om to uker skal bestå av de seks løperne på elitelandslaget. Det betyr at løpere utenfor landslaget ikke vil kunne gå seg inn i verdenscupen i løpet av den nasjonale åpningen på Sjusjøen kommende helg.

Det norske laget til verdenscuåpningen blir derfor som følger: Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Lars Helge Birkeland og Henrik L'Abée Lund.

Jentelaget er slik: Tiril Eckhoff, Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Elise Ringen, Marte Olsbu og trolig Hilde Fenne.

Interessert i skiskyting? Lengter du etter sesongstart? Her er flere skiskyttersaker som vi har publisert i høst.