BRUKSVALLARNA (adressa.no): Med ikke all verdens konkurranse var Petter Northug knusende overlegen da han vant åpningsrennet i den svenske sesongstarten i Bruksvallarna. Northug var drøyt halvminuttet foran svenske Jimmie Johnsson. Martin Johansson tok tredjeplassen. På fjerde— og femteplass havnet nordmennene Mikael Gunnulfsen og Chris Jespersen.

Northug gjorde det helt klart etter rennet at dette ikke var noe annet enn en gjennomkjøring for ham. Han mener at et tilsvarende løp under den norske sesongåpningen på Beitostølen forrige helg neppe hadde holdt til en topp 10-plassering.

Neste helg starter alvoret med verdenscupåpning i finske Kuusamo. Deretter kommer Tour de Ski, og til slutt i sesongen den nye touren i Canada. Northug har forsøkt å vinne prestisjetunge Tour de Ski en rekke ganger, men har mislyktes hver eneste gang.

Slått av Sundby

Nå gjør 29-åringen det klart overfor Adresseavisen at han i realiteten har gitt opp å vinne Tour de Ski.

— Det går jo ikke, ikke slik Tour de Ski er nå. Jeg kan være med å prege det, som i fjor. I fjor hadde jeg jo ledertrøya hele veien, og det er slike ting jeg må konsentrere meg om, sier han.

I fjor ble Northug til slutt nummer to, bak Martin Johnsrud Sundby, som har vunnet begge de to siste årene. Northug har til sammen fire andreplasser og to tredjeplasser i touren.

Problemet har hvert år vært den avsluttende alpinbakken i Val di Fiemme. Northug er både lengre og tyngre enn de fleste av sine konkurrenter, og dette er ugunstig på klatreetappen.

Har ikke spesialtrent

Trener Stig Rune Kveen forteller at han og Northug har diskutert om skistjernen burde ha spesialtrent på klatringen. Dette ønsker ikke Northug å gjøre.

— Jeg må ta vare på styrkene mine også. Tour de Ski passer meg bra, bortsett fra på sisteetappen. 97,5 prosent av alle skiløpene er ikke slik, og da må jeg trene etter det, sier Northug til Adresseavisen.

- Du har ikke gjort noe spesielt med tanke på monsterbakken?

— Nei, jeg har ikke det. Jeg må trene på det som 97,5 prosent av konkurransene avgjøres på, og det er ikke opp en alpinbakke.

Kveen har ikke gitt opp

Derfor tror Northug at touren i Canada kan passe ham bedre.

— Ja, hvis du ser på hvordan avslutningen er. Der er det muligheter til å vinne, mens i Tour de Ski blir jeg litt statist opp sistebakken. I fjor var jeg fornøyd, for da var jeg blant de femten beste opp bakken. Hvis jeg klarer å ligge der, da er jeg med og kjemper, sier han.

Kveen har ikke mistet troen på at Northug en dag kan stå øverst på toppen.

— Med riktig utgangspunkt før den siste dagen, og med gode bein, så tror jeg at han kan vinne. Han har vært sterk mange ganger, men slalåmbakken passer ham dessverre ikke. Det er kun ti minutter i løpet av en hel sesong som er slik, sier Kveen til Adresseavisen.