NORGE — SVERIGE 28-27

GJØVIK: Norge gjorde en meget svak forsvarskamp mot Nederland lørdag – selv om det ble seier. Dessverre var det ingen tilfeldighet. Mot Sverige i Håkons Hall søndag kveld var det i første omgang helt begredelig. Så ble det bedring – og seier 28-27. Seks ganger de første 30 minuttene fikk de svenske jentene løpe rett gjennom det norske forsvaret. Da ble det ikke lett for Kari Aalvik Grimsbø å få den redningsprosenten hun gjerne skulle ha hatt for å øke selvtilliten før VM-starten mot Russland lørdag.

Lagkaptein Stine Bredal Oftedal holdt Norge inne i matchen med freidige gjennombrudd. Fem mål på fem forsøk lover godt for hennes julemåned.

Nora Mørk er uerstattelig

Landslagssjef Thorir Hergeirsson valgte å gi Silje Solberg en sjanse til å få litt selvtillit før VM da han lot henne slippe til i annen omgang, etter at Kari Aalvik Grimsbø hadde reddet syv av 23 skudd på de første 30 minuttene.

BEKYMRET: En noe morsk Thorir Hergeirsson på sidelinjen under kampen mot Sverige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Landslagssjefen benket også Linn Jørum Sulland i annen omgang, og inn kom Nora Mørk som har vært Norges beste. Det ble mer fart i angrepet, og Nora fant også den fremgangsrike strekspilleren Pernille Wibe med snedige innspill – og Heidi Løke. Men på egne skudd lå Nora under vanlig uttellingsprosent.Etter å ha ligget under 15-16 til pause, måtte Norge se av Sverige dro fra til 21-18. Så kom de norske jentene tilbake, og resten ble en thriller.

Solberg reddet Norge og selvtilliten

Avgjørelsen kunne ikke landslagssjefen ha likt bedre. Silje Solberg, som bare tok tre skudd på de 21 minuttene hun fikk i den første kampen, ble avgjørende faktor i avslutningen. Først sendte hun Heidi Løke på kontra til 27-26. Så reddet hun en hundreprosentsjanse. Deretter ordnet Nora Mørk og Heidi Løke 28-26 halvminutter før slutt, og seieren var reddet.

Litt av VM-optimismen også.

For få drar lasset

Men det er noe malurt i begeret. Målet for Thorir Hergeirsson er alltid å få i gang alle spillerne før mesterskapet. Det har han ikke greid denne gang.

HAR IKKE FUNNET FORMEN: Linn Jørum Sulland i aksjon mot Sveriges Louise Sand. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Linn Jørum Sulland hadde fått lite spilletid frem til nå, men sto på banen fra start mot Sverige – i stedet for Nora Mørk. Det ble ingen suksess. Györ-spilleren finner ikke helt rytmen med medspillerne og blir ikke satt opp i de posisjonene hvor hun blåser flettene av keeper.Betina Riegelhuth var en positiv overraskelse i sin mesterskapsdebut i EM i fjor, men har ikke tatt godt vare på de korte innhoppene hun har fått i Møbelringen Cup.

Distanseskytterne må heve seg i VM. Hvis ikke blir det for enkelt for motstanderne å tette rundt Heidi Løke på strek.

Har Thorir Hergeirsson noen revestreker på lur?