NORGE — NEDERLAND 31-28

GJØVIK: Etter åpningskampen i firenasjoners ble det stilt spørsmål om Norge har et keeperproblem. Etter 31-28 mot Nederland kan det spørres om vi har et forsvarsproblem.

Uten Nora Mørk hadde det sannsynligvis blitt tap. Larvik-jenta startet med fire mål på de fire første skuddene. Da det buttet mot slutten kom hun inn igjen og avgjorde kampen. Hele ni scoringer ble det på fyrverkeriet på høyrebacken.

Svakt forsvar

Nederland fikk bank av Sverige torsdag, mens Norge spilte uavgjort mot Russsland, som utklasset Sverige lørdag ettermiddag. Slik sett lå det «matematisk» an til en grei norsk seier over de oransje.

Men Norge var omtrent uten forsvar i første omgang, så selv om Hergeirssons jenter scoret jevnt og trutt, greide de ikke å riste Nederland av seg. Det norske forsvaret manglet aggressivitet og greide ikke å demme opp for hverken skudd fra distanse eller innspill.

Keeperspill i bedring

Kari Aalvik Grimsbø hadde det selvfølgelig ikke enkelt bak det passive forsvaret, men kom opp i bare syv redninger på 22 skudd før pause. Etter pause ble det syv til – altså 14 på 42 skudd. Ikke godt nok, men litt bedre enn torsdag.

Det ble mye etablert angrep for Norge, og der har vi aldri vært best i verden.

Nederland tettet godt rundt Heidi Løke på strek, og når Norge ikke evnet å få ballen ut til kantene i nevneverdig grad, ble det mye stanging mot ett tøft nederlandsk forsvar. Stine Bredal Oftedal fikk løst opp litt med sine gjennomløpninger i sin landskamp nummer 100, og Nora Mørk herjet på sin måte. Det vil si mange måter.

— Vi må bli tøffere i forsvar, men det var OK å få en sånn kamp nå, sier Oftedal, som forklarte det svake forsvarsspillet med nederlandsk smartness og norske jenter på halvdistanse.

Ikke VM-favoritter

Nederland manglet sin beste skytter, Estavana Polmann, som scoret 50 mål i EM i fjor. Slik sett var det ikke betryggende før VM-starten neste lørdag at Norge måtte slite så mye.

Norge manglet for øvrig Karoline Dyhre Breivang, men det er for alltid. Veteranen med 305 kamper ble hyllet i Fjellhallen i går med blomster - og video av høydepunktene på banen.

Nederland er ikke noe dårlig lag og ble nummer syv i EM i fjor da Norge vant, men Norge får langt tøffere motstand i VM. Ikke minst fra Russland, som er tilbake med et meget sterkt lag etter flere år med fiasko. Laget greide ikke en gang å kvalifisere seg til forrige VM, mens det ble ett fattig poeng i innledende i EM i fjor.

Norge avslutter turneringen med kamp mot Sverige i Håkons Hall i Lillehammer søndag kveld.