GJØVIK: Skytterdronningen er ikke lenger bare på landsskytterstevnet. Hun er også i håndballhallen – og heter Nora Mørk.

– Jeg har hatt lyst til å bli bedre på langskudd og har trent mye på det. Nå begynner det å bli bedre, sier Nora Mørk etter å ha scoret ni mål i to kamper på rad i Gjøvik Fjellhall. Lørdag kveld ble det 31-28 over EM-syver Nederland.

Og det er ikke akkurat lomper som kommer fra venstrearmen til 24-åringen – snarere kanonkuler med fantastisk presisjon.

– Jeg prøver å skli litt forbi forsvaret og være smart, fortsetter fyrverkeriet, som man skulle tro var for lav til å være skytter. Men med sitt fantastiske rykk løper høyrebacken seg fri og skyter utenom blokken. De fire første skuddene suste inn i vinklene bak en forbløffet keeper.

Norge slet i forsvar og greide derfor ikke å riste Nederland av seg. Etter en pause kom Nora på banen igjen på 23-22, et kvarter før slutt. Med tre scoringer og to målgivende sørget hun for at Norge dro fra i innspurten. Uten Nora kunne det fort ha blitt norsk tap mot et lag vi ikke har lidd nederlag mot de siste 16 årene – og som manglet sin toppscorer fra EM i fjor, Estavana Polman.

Bedring i keeperspillet

Etter åpningskampen i firenasjoners ble det stilt spørsmål om Norge har et keeperproblem. Etter 31–28 mot Nederland kan det spørres om vi har et forsvarsproblem. Det andre problemet får motstanderne og er allerede nevnt: Nora Mørk!

– Jeg hadde redninger fra mange posisjoner – utenom høyre back (Sanna van Olpen scoret ti) – og synes dette var godkjent, sier Kari Aalvik Grimsbø, som tok 14 av 42 skudd. Sammen med Silje Solberg har hun vært i vinden etter at Katrine Lunde ikke ble tatt ut til VM.

– Greide du å roe Lunde-snakket etter denne kampen?

– Det får jeg heller spørre deg om, sier Kari og ler.

– Jeg prøver å ikke tenke på keeperdiskusjonen. Det gjør meg i alle fall ikke bedre. Mot Nederland synes det var mye positivt å ta med seg, men forsvarsspillet kunne vært bedre. Vi må greie å justere bedre i løpet av kampen. Det var først mot slutten vi greide å ta tak.

Skulle prioritere angrep

Landslagstrener Thorir Hergeirsson så litt galgenhumoristisk på det tafatte forsvarsspillet, der Norge ble lurt på halvdistanse av smarte nederlendere.

– Etter en bra forsvarskamp mot Russland – der vi ikke fikk rytme i angrep – skulle vi prioritere angrepsspillet. Men nå må vi gripe fatt i forsvaret igjen og få gjort noe med det til kampen mot Sverige, sier islendingen, som gledet seg over Grimsbøs fremgang.

– Jeg hadde gjerne sett at hun hadde tatt noen til, men Kari er på gang. Med bedre forsvarsspill hadde hun fått langt flere redninger.

Norge avslutter turneringen med kamp mot Sverige i Håkons Hall i Lillehammer søndag kveld.