MASPALOMAS (adressa.no): I fjor sa Mathias Vilhjalkmsson at han skulle være tålmodig. Til i vinter. Nå har vinteren kommet.

— Når man holder på med dette, vil man spille alle kamper, sierVilhjalmsson til adressa.no, etter skuddøkta på Gran Canaria mandag kveld.

-Trenerteamet velger den de synes er best, og det var fair når Søderlund scoret 25 i fjor. Det var litt vanskelig å komme inn fra benken, score, for så bli satt ut igjen, men jeg hadde forståelse for det. Jeg sa da at jeg skulle være tålmodig i fjor høst. Men nå er det en ny sesong, sier Mathias Vilhjalmsson til adressa.no.

Han kom til RBK i fjor sommer, 28-årige Vilhjalmsson. Fra en tilværelse som stjernespiller i Start. Til en hverdag som innbytter i Rosenborg.

Spiss ut – spiss inn

Innbytter. Og potet. Vilhjalmsson ble den erkelojale islendingen som aksepterte det aller meste i sesonginnspurten: Enten det var som backup for Alexander Søderlund, Ole Selnæs – eller i midtforsvaret. Og Vilhjalmsson leverte så stabilt godt, at man en liten stund var usikre på Brakka om man hadde hentet en ren spiss i 4-3-3, eller en «vaktmester», som ryddet opp i den floken som var størst for øyeblikket. Uavhengig av posisjon på banen.

I januar dro Søderlund til Frankrike, men før Vilhjalmsson fikk kommet hjem fra landslagssamling med Island var erstatteren allerede på plass. I øyeblikket er det Christian Gytkjær folk i Trøndelag snakker om at skal ta opp arven etter Søderlund, en spiss RBK har luktet på i ett og et halvt år.

— Jeg tenker ikke så mye på akkurat det. Hvis Gytkjær scorer mye mål for RBK, er det bra for klubben. Og det viktigste- og beste – er at laget fungerer, sier islendingen.

Frekkere, og gi litt mer f…

Men, dansken blir ikke RBKs førstevalg på topp uten sverdslag. Det første Vilhjalmsson sa da han kom til RBK i fjor sommer, var nettopp at han skulle bruke 2015-høsten på å tilpasse seg den nye hverdagen. Og at han først så på seg selv som en reell kandidat for førsteelleveren når høst var blitt til vinter.

Nå er den vinteren her. Og i solskinnet på Gran Canaria var det en innbitt islending som drev avslutningstreningen lenger enn alle andre mandag kveld. Og ja, fortsatt vil han være lojal. Men nå medgir Vilhjalmsson at han kommer til å ta grep for å få vist seg fram så best som mulig i oppkjøringen.

— Det har vel kanskje hendt at jeg har blitt for lojal, også. I vinter kommer jeg nok til å være litt frekkere foran mål. Gi litt mer f… Være litt mer kynisk i 16-meteren på trening og i kamp, og ikke like ofte å lete etter pasningsalternativer foran mål. Jeg har i hvert fall en klar ambisjon om å få vist meg fram, forklarer han.

Hard konkurranse for Island

Den nye holdningen skyldes ikke bare ønsket om å spille fast for RBK. Det kommer nemlig et EM for Island denne sommeren. Det gjør det verken for Gytkjær eller de norske spillerne.

Vilhjalmsson fikk to innhopp for Island under januarsamlingen, og har en drøm om å få bli med i 23-mannstroppen. Men under samlingen i Asia var verken Kolbein Sigthorsson (FC Nantes) eller Alfred Finnbogason (Olympiakos) med.

— Det blir tøft å komme med, men det finnes en mulighet. Da handler det for min del om å få levert så godt som jeg absolutt kan, sier Vilhjalmsson, som dermed fort kan ende opp med både landskamper og e-cupspill denne sommeren.

Og det er da Vilhjalmsson likevel garderer seg noe i den kommende spisskampen i RBK:

— Det kan jo hende vi spiller 50 kamper denne sesongen, også, som i fjor. Da vil det jo bli behov for både meg og Gytkjær!