TRONDHEIM (adressa.no): 19. mai 2017 blir en merkedag i Rosenborg-historien. Da fyller klubben 100 år, og neste vår kommer også fortellingen om det som startet som en bydelsklubb på Møllenberg.

På oppdrag fra RBK-ledelsen er det Adressa-journalist Geir Svardal som forteller historien om norsk fotballs mestvinnende klubb gjennom tidene. Fra den spede oppstarten, via gjennombruddet med cupseieren i 1960, tilbakeslaget på midten av 70-tallet, storhetstida, og ikke minst de turbulente årene både sportslig og økonomisk de siste 10-12 årene.

Boka gis ut på Fagbokforlaget, og dette blir Svardals tredje bok om Rosenborg: Den uautoriserte «I Rosenborgs hus» kom ut i 1997, mens «Historien om Rosenborg Ballklub 1917-2007» kom i forbindelse med 90-årsjubileet. Også den på bestilling fra Rosenborg.

— Stor takhøyde

— Den nye boka blir basert på 90-årsberetningen, men er samtidig en selvstendig bok. Jeg kommer til å bruke mye energi på de ti siste årene denne gangen. Det er et bestillingsverk, men jeg føler det er stor takhøyde på Brakka i forbindelse med boka. At det er RBKs «egen» bok ga meg ingen begrensninger for ti år siden, og det tror jeg heller ikke nå, sier han – som blant annet behørig omtalte «Kemnersaken» fra 1992 forrige gang, da hele klubben ble etterforsket av politiet og gransket av skattemyndighetene.

I løpet av de siste ti årene har det også vært turbulente tider i RBK, med trener- og ledersparkinger, 100 millioner kroner i underskudd, store sparetiltak og sesonger uten sportslig suksess.

— For ti år siden hadde klubben fått kemnersaken litt på avstand. Det gjorde det kanskje enklere å snakke om den til meg i boka. Men jeg følte det var stor åpenhet rundt kemnersaken også i forbindelse med boka i 1997. Jeg tror derfor RBK-miljøet vil vise stor åpenhet om de ti siste årene i den nye boka, forteller Svardal.

Derfor er ikke 2000-tallet mest dramatisk

For den yngre garde RBK-supportere, er det først og fremst årene etter at Åge Hareide ga seg i 2003 man tenker på som «dramatiske» i klubbhistorien, med trenere ut og inn hver sesong, ujevne resultater og blodrøde tall i regnskapene.

Svardal er enig i at det har vært turbulens, men mener denne perioden ikke er i nærheten av å være like alvorlig for klubben som 1978-sesongen. I 1977 rykket Rosenborg ned fra toppdivisjonen.

— Klubben var i 2. divisjon og hadde ikke noe naturlig sted å være. Der og da kunne RBK veldig fort ha endt opp som en av mange breddeklubber i Trondheim-fotballen. At RBK fikk overta den gamle tyskerbrakka bak Lerkendal og klarte å rykke opp igjen på første forsøk i 1978, var svært avgjørende for at Rosenborg forble størst i byen. Man må huske på at RBK den gangen ikke hadde noen stor fortid, tross noen serie- og cupgull, sier Svardal.

Stor dugnadsinnsats, blant annet av Nils Arne Eggen og Harald Sunde rundt det sportslige, og Rolf «Rollen» Maaø rundt reisingen av Brakka utenfor Lerkendal, gjorde at klubben kunne begynne litt på nytt igjen i 1979. ## Glad han rakk å snakke med de eldste

Svardal er nå i gang med det nye bokprosjektet, og er glad han har 90-årsberetningen å «lene seg på» når 100-årshistorien skal fortelles.

— Det skjer mye på ti år. Flere av de viktigste kildene fra klubbens tidligste år har gått bort. Jeg fikk snakket med mange av dem da jeg jobbet med den forrige boka. De gir et veldig viktig totalbilde av det som nå har blitt Norges største klubb, sier Svardal.