Men for andre gang på seks måneder takket Gytkjær selv nei til moldenserne – og ja til klubben han hadde vært fristet av i ett og et halvt år.

— Jeg bor på rom med Magnus Stamnestrø, og har fått et veldig godt inntrykk av guttene på laget. Jeg trives godt allerede, sier Christian Gytkjær til Adresseavisen.

På sin første treningsleir med RBK, på Gran Canaria, har han for øvrig gjort som i Haugesund – dunket ballen i mål på trening. Og altså ellers brukt tida til å bli kjent med dem som nå skal servere ham.

Ikke veldig opptatt av penger

Dansken var breial da han ble presentert 6. januar, og gikk langt i å love at han ville bli toppscorer i serien. Men om man tenker på hva som skjedde rundt overgangen til RBK, er det ingen tvil om at å være breial på banen ikke er ensbetydende med å være breial i forhandlinger. Eller å være aller mest opptatt av penger. RBK var nemlig ikke den klubben som tilbød høyest lønn da Gytkjær skulle velge ny klubb.

— Jeg hadde henvendelser fra andre klubber, men for meg var RBK en «no-brainer», sier Gytkjær om årsaken til at han havnet i Trondheim.

Og fortsetter:

— Jeg mener det er den beste klubben i Skandinavia.

Det dansken imidlertid ikke vil si noe om, er hvilke andre klubber som var på banen før overgangsvinduet åpnet 1. januar.

Men etter det Adresseavisen erfarer, var altså Molde – som prøvde seg i fjor sommer – svært interesserte også denne gangen. Gytkjær har vært i Rosenborgs søkelys siden sommeren 2014, men enten har Haugesund ønsket seg pengesummer RBK ikke har villet betale, eller så har timingen vært feil. I fjor sommer var det kontakt, men på grunn av en Alexander Søderlund i storform og en stivere pris enn nå i januar, ble overgangen aldri noe av.

Det ble heller ingen Molde-overgang på Gytkjær for seks måneder siden. Noe som etter det Adresseavisen forstår ikke handlet om Haugesund – men om Gytkjær selv. Klubbene var enige om overgangssum, dansken sa nei.

Rett før jul møtte Gytkjær RBK-ledelsen igjen. Denne gangen lå det langt mer i kortene at Søderlund ville bli solgt, og nå hadde Haugesund senket prisnivået. Han skal ha blitt solgt for om lag 4,5 millioner kroner. 6. januar ble han RBK-klar.

Prøvde seg i januar

Samtidig skjedde det ting i kulissene. Adresseavisen har snakket med flere kilder som forteller at Molde kastet seg på i kampen om Gytkjær på nytt. Manager Ole Gunnar Solskjær skal ha vært så interessert, at Molde tilbød en god del høyere lønn enn spissen endte opp med i RBK. Dette skjedde noen få dager før Gytkjær satt på Brakka og signerte avtalen med Stig Inge Bjørnebye. Fiskingen fra vest skapte noe usikkerhet i Trondheim, og først 5. januar, dagen før overgangen ble offentliggjort, følte man seg sikre på at «Molde-kuppet» ikke hadde lyktes.

Gytkjær kunne med andre ord tjent mer penger i vest enn han gjør nå.

— Jeg har veldig lyst til å være del av den sportslige satsingen som skjer i RBK nå, er alt dansken selv ønsker å si om saken.

Samtidig er det liten tvil om at Rosenborg-tanken fikk vokse seg stor i spissens hode gjennom 18 måneder.

— Med all respekt for Haugesund, er jo dette et nivå opp for meg. Klubben virker å være det jeg trodde på forhånd: Veldig profesjonell, med høyt nivå på treningene. Troppen er bred og god, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Dersom Gytkjær hadde endt i Molde, kunne han også fortsatt som en av to spisser i Ole Gunnar Solskjærs foretrukne 4-4-2 – slik han spilte i Haugesund i 2015. Men han avviser at 4-4-2 passer ham bedre enn RBKs 4-3-3. — Jeg har spilt spiss i 4-3-3 i mange år tidligere, både i Haugesund og i Danmark. Det var kun det siste året i Haugesund at vi spilte 4-4-2. Det skal gå helt fint, sier han.

Daglig leder i Molde, Øystein Neerland, har følgende å si om saken:

— Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i dette, sier han.