Michael Laudrup er uten tvil en av de største fotballstjernene fra Skandinavia gjennom tidene. Kanskje er vel bare Zlatan større, og noen vil argumentere for at dansken er større enn Manchester United-stjernen også.

Men ikke alle i Danmark er like fornøyd med Laudrup for tiden. For den danske fotballegenden venter nå en trenerjobb i Qatar-klubben Al-Rayyan.

Det er andre gang Laudrup er i Qatar for å trene et lag. Han har tidligere vært assistentrener for Morten Olsen på det danske landslaget, samt hatt hovedansvaret i klubber som Getafe og Swansea. Men Qatar-jobben fører med seg kritiske røster.

— Tyder på at han ikke er mye annet

Blant andre har den danske riksdekkende avisen Information en leder onsdag, der man gir Laudrup det glatte lag.

— Han var en stor fotballspiller. Problemet er at ting tyder på at han ikke er så mye annet. Her er Laudrup i offside, skriver avisen.

Michael Laudrup har fått ny trenerjobb i Qatar. Foto: Reuters

Ifølge danske BT blir dansken den best lønnede treneren i Qatar, noe som ikke sier rent lite i et land som er velkjent for å være stedet mange fotballspillere reiser til for å tjene noen ekstra kroner på tampen av karrieren.— Jeg kan ikke ta mine valg ut fra hva andre mener. Det kan ikke være sånn at jeg skal tenke over hva folk flest synes, sier Laudrup til BT, og hevder han takket nei til flere klubber i USA og Kina.

Zidane fikk penger for å støtte Qatar

Qatar ble satt på kartet da de veldig overraskende ble tildelt VM-sluttspillet i 2022. Selve tildelingen av mesterskapet har blitt gjenstand for korrupsjonsmistanker, og ble starten på slutten for tidligere FIFA-president Sepp Blatter.

Zinedine Zidane skal også ha fått en pen sum for å støtte VM i Qatar.

Selve tildelingen av VM er en historie. Grunnen til at mange ble sjokkerte er på grunn av forholdene der. Fotball er umulig å spille på sommeren i landet som har få fotballtradisjoner å snakke om.

Men det er de gjentatte bruddene på menneskerettighetene som gjør at mange lar seg provosere av at flere fotballstjerner velger Qatar som et siste tilholdssted før skoene legges på hylla.

Brutte menneskerettigheter

En rapport fra Amnesty International tidligere i år viste at arbeidsforholdene til de som bygger stadionene i landet fortsatt er kritikkverdige. Menneskerettighetsorganisasjonen meldte at arbeidere ble misbrukt og at de ble tvunget til å jobbe mot sin vilje.

Myndighetene har tatt noen grep for å sikre arbeidsrettighetene, og FIFA meldte at de i februar ville etablere et overvåkningsorgan som skal sikre at rettighetene til arbeiderne blir ivaretatt.

Arbeiderne bak fotballstadionene i Qatar lever under svært dårlige kår. Foto: Reuters

– Dersom engasjementet ikke starter nå, vil sannsynligvis hver eneste fotballfan som besøker Qatar i 2022 møte migrantarbeidere — på hotell, sportsarrangementer, butikker - hvis menneskerettigheter har blitt brutt, sa Mustafa Qadri, Amnesty-etterforsker, den gang. - Det store problemet er situasjonen for migrantarbeidere fra Nepal og India. De bygger ikke bare fotballstadioner, men alt som har med infrastruktur å gjøre. De lever under svært vanskelige forhold, og under et system der du er helt prisgitt arbeidsgiveren din som kan avgjøre om du får reise hjem eller bytte jobb, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Han legger til at FIFAs overvåkningsorgan enn så lenge ikke er kommet på plass, og mener FIFA har mye å gjøre for å rette på situasjonen i landet.

Men spillere som Seydou Keita fra Roma, Imoh Ezekiel fra Standard Liege og Vladimir Weiss fra Olympiakos er noen av de nylige tilfellene som har valgt Qatar. Den mest kjente er Xavi Hernandez, Barcelonas tidligere midtbanegeneral.

— Et fantastisk land

— Jeg må si at det har vært en av de beste avgjørelsene i livet mitt å reise til Qatar. Det er et fantastisk land som har tatt vel imot min familie og meg. Qatar er nå en av sportshovedstadene i verden, har Xavi uttalt.

Denne uka deltok han sammen med tidligere lagkamerat Carles Puyol på et arrangement hvor mannen med pasningsfoten fortalte om hvor fantasiske visjoner Qatar har for VM i 2022. Barcelona-legenden har også blitt gjort til ambassadør for VM i 2022.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge. Foto: NTB Scanpix

— Sånne som Xavi bør tenke seg nøye om, for foreløpig kommer VM til å bli bygd på undertrykkelse av fattige arbeidsfolk. Det er et VM som ikke fortjener så flotte ambassadører. Slike arrangement brukes av myndighetene til å forsøke å skape et skjønnmalet bilde av seg selv, og i det spiller disse ambassadørene en rolle.Egenæs sier det er vanskelig å kritisere Michael Laudrup for å ta en trenerjobb i Qatar.

— Er med på å legitimere dette regimet

— Men han skal og være klar over at han helt sikkert spiller på stadioner bygget av blod og svette til undertrykkede asiatiske arbeidere. Han er med på å legitimere dette regimet, sier Amnesty-lederen.

Men det finnes de fotballspillerne som heller velger å si fra om tilstanden i Qatar. I mars var Tom Høgli med i en video i regi av den danske spillerforeningen, der man viste sin støtte til arbeiderne i landet.

Tom Høgli går hardt ut mot forholdene i Qatar. Foto: NTB Scanpix/montasje

— Vi kan ikke bestemme hvor FIFA skal legge sine VM. Men vi har et ansvar for å si fra at vi ikke kan spille fotball på menneskers bekostning, sa Høgli i vår.

— Det er ganske enkelt: Arbeiderne jobber under uverdige forhold. Det er dokumentert. Det er en behandling av arbeidstakere som fanger, og det er generelt forferdelige forhold, sa forbundsleder Joachim Walltin i den norske spillerforeningen NISO.

Amnesty skulle gjerne sett at flere profilerte utøvere tok til orde mot det regimet som styrer i Qatar- — Det var en glede å se en norsk landslagsspiller som Tom Høgli være så klar og tydelig. Det slår nok hardere når de som er gode med ball sier fra enn sånne som oss gjør det, sier John Peder Egenæs.