FC Købehavn-spiller Tom Høgli og Manchester City-spiller Yaya Toure er to av fotballprofilene som synes det er rart at FIFA stopper antirasisme-arbeidet. FC Købehavn-spiller Tom Høgli og Manchester City-spiller Yaya Toure er to av fotballprofilene som synes det er rart at FIFA stopper antirasisme-arbeidet. Foto: NTB SCANPIX

Fotballprofiler sjokkert over at FIFA stopper antirasisme-arbeid

Yaya Toure og Tom Høgli er to av mange fotballspillere som reagerer sterkt på at FIFA har bestemt seg for å avslutte antirasisme-arbeidet

— Det synes jeg er kjempesynd. Det har vært en stor suksess. Å påstå at jobben er gjort er i beste fall naivt. Det er veldig synd. Det har vært en veldig vellykket kampanje mot en god sak. Jeg tror det gjelder å holde fokus på det. Det har gitt gode resultater og har blitt veldig anerkjent. Det er veldig uklokt å slukke ned noe som fungerer bra, sier Tom Høgli til Fædrelandsvennen fredag kveld.

FIFA har siden 2013 hatt mye fokus på antirasisme i en kampanje. Etter tre års arbeid har FIFA besluttet å stoppe arbeidet som de kaller suksessfullt. Det får flere fotballprofiler til å reagere. Blant annet Manchester City-profilen Yaya Toure.

— Jeg er veldig skuffet over FIFAs beslutning å stoppe antirasisme-utvalget. Da jeg ble spurt av FIFA om å hjelpe i kampen mot rasisme i fotball, tenkte jeg ikke to ganger på det. Jeg har opplevd rasisme gjennom hele mitt liv, både på gata og fotballstadioner. Derfor var det mitt ansvar å hjelpe til i kampen mot rasisme. Det var en måte å forhindre at andre spillere og supportere skulle oppleve det samme som meg, skriver Toure på sin hjemmeside.

FIFA begrunner valget om å stoppe antirasisme-prosjektet med at fotballen har kommet langt nok i kampen mot rasisme allerede, skriver The Guardian.

— Bekymrer meg

Ivorianeren, som selv er i kulden i Manchester City om dagen etter stikk mot manager Pep Guardiola, håper FIFA vurderer seg om igjen.

— Mitt håp er at FIFA har tenkt gjennom dette. Brevet jeg fikk om dette bekymrer meg. Dette kommer til å gå utover spillere og fans hvis ikke FIFA får styr på dette, fortsetter Toure, som har fungert som rådgiver for FIFAs antirasisme utvalg.

Norges landslag, her anført av Stefan Johansen i midten på første rad, gir rasisme rødt kort. Foto: NTB SCANPIX

Mathias Zanka, lagkamerat med Tom Høgli i København, har også gått ut og uttrykt sin misnøye med FIFAs valg om å stoppe antirasisme-arbeidet.

— Man er med på årlige arrangementer. Her i Danmark er man på skolebesøk. Det er masse kamper hvor man har med slike kort man viser fram. Det er flere antirasisme-reklame på skilter og storskjermer, forteller Høgli.

- Har du opplevd rasisme på nært hold som spiller?

— Vi hadde en epsiode i Kroatia med landslageti sist kvalik. Jeg hørte det ikke, men det ble visst nok ropt en del ting mot våre spillere. Det er et godt tegn på at det bør jobbes videre med. Jeg tror fortsatt at det er et stort problem, svarer Høgli.

— Arena for alle

Den tidligere landslagskapteinen fra Nord-Norge er glad for at flere fotballprofiler reagerer offentlig.

— Det er bra at fotballspillere reagerer og viser at de bryr seg. Engasjementet er der blant de store spillerne også, sier 32-åringen fra Harstad og fortsetter.

— Det er ingen tvil om at fotball skal være en arena for alle. Derfor har dette vært en kjempekampanje som har gitt resultater og burde vært fortsatt.