SE WEB-TV: — Festen er over

En stor, sint, gulkledd svenske ser på meg med mord i blikket. Russland har akkurat scoret sitt andre mål mot Sverige.

Jeg lager videoreportasje om svenske supportere som følger kampen på storskjerm i Innsbruck. Hele dagen har fansen latt seg filme med et smil. Nå er tonen en annen.

- Skru av det j.... kamera!, roper han. Han har på seg en fjollete hatt som normalt ville fått meg til å smile. Det gjør den ikke nå. Jeg titter på han. Det lyser raseri ut av øynene. Sverige blir utspilt. Festen er over. Skuffelsen er total.

Normalt ville jeg argumentert med at jeg har lov til å filme her, men ikke denne gangen. Mannen ser så skuffet ut at han trolig ikke har noe å tape på å banke opp en norsk journalist. Kanskje hadde det til og med gitt han utløp for frustrasjon. Jeg filmer noen andre svensker i stedet.

Hva er det som får titusenvis av svensker til å dra til Innsbruck uten å ha billett til kampen?, spør jeg 24-år gamle Mia fra Umeå. Dere kan jo likegodt se den på storskjerm hjemme?

- Det handler om nasjonalfølelse, forklarer hun. - Dere nordmenn samles på 17.mai. Vi samles rundt fotballen.

Dagen etter kampen har svenskene forsvunnet. De har dratt hjem. Og bortsett fra han med øyne som lyste av ild, så savner jeg dem.

Eller: Jeg savner ikke Lagerbäck, Henke eller Zlatan. Søta bror var ikke gode nok til å gå videre. Men den svenske fansen har vært de beste her i Østerrike og Sveits. Gleden og entusiasmen til supporterne har vært fantastisk.

Over alt hvor Sverige spilte ble gatene fylt av smilende, festglade mennesker i gult og blått. Til og med lokalbefolkningen har tatt del og kjøpt seg gule t-skjorter. Enkelte politifolk har gått med det svenske flagget malt på kinnene. Folk kledd i gult betyr fest og moro - ikke bråk.

Men nå er gatene tomme for supportere i gult. Drakter og t-skjorter får en velfortjent vask. Ingen synger om å ballen skal inn i mål. Ingen står på en side av gata og roper ”andra sidan, er ni klara?”. Ingen står på andre siden og svarer ”jajamensann, fattast bara.”.

En av lokale avisene takket de svenske supportere på forsiden. Tittelen leste ”Danken für diesen Enthusiasmus”. (Takk for entusiasmen).

For fotballen er det ingen krise at Sverige røk ut. For festen og folkelivet var det et tap.

SE WEB-TV:

Christian