16x9 thorkildsen sagbakken Foto: 100 % Fotball

Tirsdag spiller Spanias stjernegalleri mot Russland i Innsbruck. Og om forhåndstipserne får rett, vil Valencias midtstopper Marchena være blant dem som starter for de røde. Mannen med 40 landskamper, og som på veien har spilt to mesterligafinaler.

At Marchena er et respektert fotballnavn har jeg visst lenge. Men at han videre er ganske høy, har mørkt hår, og spillertrøye nummer fire... Vel, greit å vite, tenker du kanskje. Det tenker jeg, også.

Men jeg kunne godt tenke meg å vite det for åtte måneder siden, også. Og ikke først ETTER mesterligakampene i fjor høst...

Da Valencia-spillerne skulle til Lerkendal rykket jeg og RadioAdressas Petter Rasmus ut til Værnes, for å komme stjernegalleriet i forkjøpet, og få en lynkjapp kommentar fra Fernando Morientes. Spissen som hadde vært i Liverpool, og som vi hadde som plan A å få på skjermen. Da vi gikk ut fra at han snakket engelsk.

Og Morientes snakket engelsk: – I can't talk. I don't speak english, sa han. På engelsk. Og hastet videre.

"Fair enough" tenkte vi (også engelsk), og måtte over til plan B: Joaqiun. Stjernevingen som jeg hadde skrytt opp i skyene på spalteplass dagen tidligere. (Men som i etterkant viste seg å være småfeit, og i for dårlig form til å komme med i Spanias EM-tropp).

Og Joaquin stilte villig opp. Men også han slet med uttalen.

Det var da hjernen min mistet taket på hendene. I bakgrunnen hørte jeg nemlig en eller annen spanjol snakke engelsk med en svensk kar fra UEFA.

Og i det jeg mente var i visshet om at vi her "bare" hadde med en fysioterapeut eller materialforvalter å gjøre, regelrett rev jeg spanjolen til meg, og forklarte ham at nå – nå MÅ du oversette!

Og mannen oversatte. For Joaqiun. For trøndersk TV. Tre-fire spørsmål. Helt til vi lurte på hva lynvingen mente om at vi så på ham som den aller største trusselen mot RBK. Da begynte oversetteren å glise. Glise mer, riste litt på hodet, og gå mot spillerbussen. Det fikk være måte på opphaussing...

Vel, vel, tenkte jeg og Petter Rasmus, og dro hjem og klippet tv-innslaget.

Dagen etter, da Valencia-spillerne entret Lerkendal-matta, var det noe kjent med denne oversetteren. Og da kampen var over, og jeg fikk se ham på nært hold, stakk det litt i meg.

Det var Marchena. Med 40 landskamper, to mesterligafinaler for Valencia, og nå også en bijobb som tolk for region-TV i Trøndelag. Og som videre nå gjør seg klar til EM-dyst mot russiske angripere.

Lynvingen Joaquin, derimot. Han sitter hjemme og ser kampen på TV...

Ole K.

---- ## ALT OM EM:

**Les alt om EM i vår EM-seksjon

Prøv dagens EM-quiz

Konkurrer på resultatbørsen

Hele EM-historien finner du HER!

EMs toppscorerliste**

Alt om EM-troppene HER!

- - -