Verdenséner Magnus Carlsen (24) hadde en svært skuffende turnering i Norway Chess i Stavanger, der han endte opp med 3,5 poeng av 9 mulige og ble nummer syv. Før Norway Chess hadde ikke Carlsen havnet utenfor topp tre sammenlagt på 17 individuelle langsjakkturneringer.

Etter tapet for Jon Ludvig Hammer (25) i siste runde uttalte Carlsen at han overså ting «hele tiden».

Sjakkeksperter over hele verden lar seg heller ikke imponere over verdensmesterens spill, men få går like langt som forfatter og stormester Raymond Keene, som er svært kritisk i sin spalte hos britiske The Spectator.

I siste runde av Norway Chess tapte Magnus Carlsen for første gang mot kompisen Jon Ludvig Hammer siden 2000. Her ser en fokusert Carlsen ned mot brettet underveis i partiet. Foto: NTB SCANPIX

— Det er uunngåelig at dette vil stille spørsmål ved Carlsens faktiske styrke, skriver Keene.Senere legger han til at tidligere verdensmestere som Emanuel Lasker, Alexander Alekhine og Mikhail Botvinnik «ville snudd seg i graven» overfor «de katastrofale feilene vår mester er i stand til å gjøre».

Sven Wisløff Nilssen, mannen bak bloggen Sjakkfantomet, følger internasjonal sjakk tett. Han mener at Keene overreagerer med «snu seg i graven»-utspillet.

— Jeg tror veldig mange sjakkskribenter har ligget og ventet på at Carlsen skulle spille en dårlig turnering, så de kan utbasunere store ord om hvor dårlig han pleier å spille. Han spiller slettes ikke dårlig, sier Wisløff Nilssen til Aftenposten.

Gjorde «horribel tabbe» mot Hammer

For å gi et eksempel på Carlsens mangler, henviser Raymond Keene til partiet mot Hammer i Norway Chess (du kan gå gjennom partiet på chessgames.com). Blant annet beskriver Keene Carlsens 27. trekk, der han flyttet tårnet til d8-feltet, som en «horribel tabbe», fordi det gjorde Hammers tårn mer nyttigere.

Det ser kanskje ufarlig ut for det utrente øyet, men dette tårntrekket beskriver Raymond Keene som "horribelt". Foto: Skjermdump, chessbase.com

Carlsen vakte også oppsikt da han gjorde en stor feil i det sjette partiet i VM-kampen mot Viswanathan Anand i november. Den gangen vant imidlertid nordmannen likevel, fordi Anand ikke oppdaget feilen.Sjakkblogger Wisløff Nilssen minner om at det langt fra er noe nytt at verdensmesteren gjør grove feil.

— I VM-kampen mellom Alekhine og Max Euwe i 1937 ble også store tabber begått. Man glemmer hva verdensmestere har gjort tidligere. Vladimir Kramnik (russisk stormester og sjakklegende, journ. anm.) har også blitt satt sjakk matt i ett trekk i et parti mot et dataprogram, sier Wisløff Nilssen.

Magnus Carlsen får muligheten til å reise seg i storturneringen Sinquefield Cup, som starter i august, og spilles i St. Louis, USA.

— Jeg er helt overbevist om at Magnus er «fit for fight» innen den tid og at han kommer til å vinne igjen i USA, sier Wisløff Nilssen.