— Jeg var vel ti og han ni år gammel, så det er en god stund siden, sa Jon Ludvig Hammer (25) og lo.

Slik svarte sjakkspilleren på spørsmål fra Aftenposten torsdag kveld om han kunne huske sist gang han slo Magnus Carlsen i et parti med ordinær betenkningstid. For torsdag kunne nemlig Hammer endelig juble igjen, etter at han brukte 34 trekk på å beseire verdensmesteren i siste runde av Norway Chess.

Under følger historien om novemberdagen for 15 år siden da Hammer sist overrasket og slo Carlsen.

Dersom Hammer var et ubeskrevet blad før Norway Chess, var han enda mer ukjent før han troppet opp i Porsgrunn for å spille sjakk-NM for ungdom i 2000. Men allerede den gangen skulle Hammers spill vekke oppsikt.

Her er noteringsskjemaet fra partiet mellom Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer i 2000. Løkkeskriften er kanskje ikke av ypperste merke, men begge smårollingene hadde allerede kommet svært langt alderen tatt i betraktning. Jon Ludvig Hammer skrev motstanderens navn «Mangus Carlsen». Foto: facebook.com/thejlhammer

I runde 6 møtte nemlig lille Hammer et enda yngre sjakktalent, som allerede hadde blitt et kjent navn i miljøet: Magnus Carlsen (9).«Det norske sjakkpublikummet ante ikke hvem jeg var — før kampen», fortalte Hammer på sin offisielle Facebook-side i januar 2014. — Det som var nytt før Porsgrunn-turneringen, var at denne Hammer hadde dukket opp, forteller Øystein Brekke, som var til stede på turneringen som engasjert sjakkpappa og redaktør for sjakkbladet Førsteraden.

— Vi sa «Jon Ludvig Hammer, er han noe god da?».

«Ja», var svaret på det spørsmålet.

LES MER: Slik reagerte Hammer på den etterlengtede seieren over kompisen.

LES MER: Carlsen etter nederlaget: - Dette holder ikke

LES MER: Hammer om seiersrekken, Carlsen-vennskapet og pengene.

«Mangus Carlsen»

Etter 30 trekk hadde nemlig Hammer slått Magnus Carlsen. Carlsens stygge feil i partiet vitnet om at man hadde med unge og uferdige spillere å gjøre.

Det gjorde også det faktum at Hammer stavet den kommende verdensmesterens navn «Mangus Carlsen» på noteringsskjemaet.

— Allerede som niåring var Magnus Carlsen spilleren å se opp for i norsk sjakk. Det hadde jeg ingen anelse om, har Hammer senere fortalt.

— Dette var første gangen jeg møtte Magnus, og første gangen jeg slo ham. Jeg hadde ingen anelse om øyeblikkets betydning på det tidspunktet.

Hammer tapte på målstreken

Det var Øystein Brekkes sønn Audun Brekke Fløtten (som forøvrig vant sykkelrittet Trondheim-Oslo i helgen, journ. anm.), Johannes Kvisla og Magnus Carlsen som hadde vært de beste spillerne i årsklassen tidligere. Nå var plutselig ti år gamle Hammer, som nettopp hadde kommet tilbake til Norge etter å ha bodd i California, plutselig på vei mot NM-tittelen i U10-klassen.

Gunnar Lie var turneringsleder i Porsgrunn de novemberdagene i 2000.

Her er de fem norgesmesterne i ulike aldersklasser fra Porsgrunn-NM i 2000. Fra venstre Ørnulf Stubberud, Oslo, Kjetil A. Lie, Porsgrunn, Magnus Carlsen, Bærum, Magne Sagafos, Porsgrunn og Øystein Edvardsen, Drammen. Foto: Øystein Brekke

— Det var ikke veldig oppsiktsvekkende at Carlsen tapte. På det nivået taper man noen partier og vinner noen partier. Man er ikke så solid. Men det er riktig at Jon Ludvig vakte oppsikt ganske raskt, forteller Lie.Hammer var på vei mot turneringsseieren, men i siste runde gikk han på et tap for Johannes Kvisla. Det gjorde at Carlsen likevel ble U10-mester i Norge.

Fire spillere (Kvisla, Hammer, Carlsen og Helge Selle) fikk lik poengsum, men Carlsen vant på kvalitet (et tie-break-kriterium i sjakk, journ. anm.).

- Magnus var tydelig preget

Årets Norway Chess-turnering har gitt et innblikk i de norske sjakkprofilenes følelsesspekter. Jon Ludvig Hammer var for eksempel helt knust da han tapte for Veselin Topalov etter en sjokkerende tabbe. Magnus Carlsen var også synlig irritert i sitt møte med pressen etter tapet for Hammer torsdag kveld.

Johannes Kvisla spiller i dag på eliteserienivå i Norge. Til høyre poserer han med pokalen for tredjeplassen i U10-klassen i Porsgrunn-NM i 2000. Jon Ludvig Hammer (til venstre) ble nummer to, mens Magnus Carlsen (midten) vant turneringen. Foto: Øystein Brekke

Johannes Kvisla, som tok bronsen bak Carlsen og Hammer i Porsgrunn, forteller at sjakken allerede i 2000 handlet om mer enn bare hygge for de kommende sjakkstjernene.— Det var skikkelig konkurranse. Magnus var også tydelig preget av tapet for Jon Ludvig, og Jon Ludvig var tydelig veldig sur for at han ikke ble norgesmester, forteller Kvisla, som i dag er én av Carlsens beste venner.

- Hvem av dere tre var den dårligste taperen?

— Der var det hard konkurranse mellom Jon Ludvig og Magnus, sier Kvisla og ler.

Tre fellestrekk

Kvisla, Hammer og Carlsen skulle alle gå veien videre til Norges Toppidrettsgymnas, der Simen Agdestein i en årrekke har fostret opp norske sjakktalenter.

Sammen Simen Agdestein er Carlsen og Hammer tidenes beste norske sjakkspillere. Var det mulig å forutse det allerede da de to smårollingene satt og tenkte så det knaket i Porsgrunn?

— Jeg la merke til at det var noe spesielt ved dem, sier Gunnar Lie, som trekker frem tre ting han husker å ha lagt merke til ved både Hammer og Carlsen.

1. KONSENTRASJONSEVNEN

— Begge to hadde en utrolig konsentrasjonsevne, det kunne man se allerede da. De hadde evnen til å gå dypt inn i spillet og bli der, også hadde de særegne evner til å være til stede i partiet.

2. EVNEN TIL Å STENGE UT OMGIVELSENE

— I tillegg hadde de evnen til å koble ut en god del distraherende faktorer rundt spillet. Det ser du kanskje aller tydeligst på en barnesjakkturnering, der det alltid er mye lyd og distraksjoner.

3. AMBISJONENE

— Så har man én viktig faktor til ved de som blir veldig gode, som også gjelder i andre idretter, nemlig konkurranseinnstinktet, tanken om at «jeg kan vinne over hvem som helst». Begge to ville fort fremover, og øke spillestyrken. Både Jon Ludvig og Magnus har ikke vært så opptatt av å vinne norgesmesterskap der de ville stilt som soleklare favoritter. De har heller valgt bort masse NM-titler for å søke sterkere motstand. Det har vært en veldig systematisk satsing - fra begge to.

— Den beste duoen vi har hatt

Og satsingen har båret frukter. Ser man på verdensrankingen for juni, har 13 nasjoner flere enn én spiller inne blant topp 65 i verden. Én av de landene er Norge. Magnus Carlsen er nummer én i verden og Hammer er nummer 61. Trolig har norsk sjakk aldri sett maken til duo.

— Det er nok den beste duoen vi har hatt, sier Geir Nesheim, generalsekretæren i Norges Sjakkforbund.

Simen Agdestein ble den første norske stormesteren i sjakk på 80-tallet. Her poserer han for et bilde i 1985. Foto: NTB SCANPIX

— Magnus er selvfølgelig den beste vi har hatt. Jon Ludvig er ikke så høyt oppe som Magnus, men likevel er han veldig god. Simen (Agdestein) var jo høyere oppe enn Jon Ludvig, men da hadde vi ingen like god nummer to. Det eneste forbeholdet jeg må ta er tiden da Simen var på vei ned, mens Magnus var på vei opp, sier Nesheim.Han tror ikke det nødvendigvis er tilfeldig at to av Norges beste sjakkspillere gjennom tidene begge er født i 1990. — Det har nok vært viktigere for Jon Ludvig at Magnus har gjort det så godt, enn for Magnus at Jon Ludvig også har vært god. Magnus har gått så fort gjennom gradene, at han var mer inspirert av verdenseliten enn å se bak seg. De har helt sikkert inspirert hverandre i oppvekstårene og i aldersbestemte klasser, sier Nesheim.

Magnus Carlsens neste turnering blir i St. Louis, USA i september, der andre turnering i Grand Chess Tour finner sted. Der skal ikke Jon Ludvig Hammer delta.

Hammer har nemlig ikke fått plass i sjakkturnéen, og fikk kun spille i Norway Chess fordi han vant kvalifiseringsturneringen i Oslo.