JON LUDVIG HAMMER-MAGNUS CARLSEN 1-0

Magnus Carlsen har hatt en tøff turnering i Norway Chess, men torsdag gikk det fra dårlig til katastrofalt for verdensmesteren på turneringens siste dag.

For første gang på mange år tapte han mot sin kompis og tidligere sekundant Jon Ludvig Hammer.

— Det er veldig deilig å få det til i det partiet som betyr aller mest, sier Hammer til TV 2. Hammer ender turneringen på en delt sisteplass med 3,5 poeng av 9 mulige. Likevel forlater han Norway Chess med et glis om munnen.

– Jeg er veldig glad. Jeg klarer å komme ut av turneringen med tre poeng som var målet. Jeg føler jeg har spilt bra også tidligere, men sviktet i de avgjørende situasjonene. Da er det fint å avslutte med en skikkelig god følelse, sa Hammer til TV 2. Se hvordan partiet utviklet seg trekk for trekk her(ekstern lenke).

Carlsen: - Jeg overser ting hele tiden

Magnus Carlsen var selvfølgelig veldig skuffet etter det overraskende tapet.

— Samme frustrasjon som tidligere partier. Jeg ser ingenting. Jeg overser taktiske ting hele tiden, sier Carlsen.

Jon Ludvig Hammer har hjulpet Magnus Carlsen til to strake seire i VM, gjennom rollen som sekundant. Her gliser duoen etter en basketkamp under VM i Chennai i 2013. Foto: NTB SCANPIX

— All ære til Jon Ludvig, selvfølgelig, men dette holder ikke på noe plan, legger han til.TV 2-ekspert og stormester Simen Agdestein bet seg merke i uttalelsene.

— Det har aldri skjedd med Magnus før at han ikke ser ting. Han har jo vært helt suveren, sier Agdestein.

Hammer spilte med de hvite brikkene. Likevel hadde få trodd at han skulle klare å slå verdensmesteren.

Hammer er nemlig rangert som nummer 64 i verden, mens Carlsen er nummer én.

Begge spillerne var ute av racet om førsteplassen før dagens parti. Veselin Topalov fra Bulgaria sikret turneringsseieren etter å ha spilt remis mot Vishy Anand.

- Jeg kan ikke tro det

Allerede før turneringen uttalte Hammer at det soleklart viktigste partiet i turneringen var partiet mot Carlsen. Torsdagens triumf er første gang han slår Carlsen i langsjakk siden 2000. Hammer og Carlsen har vært gode venner siden de gikk på Norges Toppidrettsgymnas sammen. Hammer har også hjulpet Carlsen gjennom rollen som sekundant under begge VM-kampene i 2013 og 2014.

Jon Ludvig Hammer nådde et nytt høydepunkt i sjakkarrièren torsdag, med seieren over Magnus Carlsen. Foto: NTB SCANPIX

Hammer har levd i skyggen av Carlsen de siste årene. Norway Chess er én av de første virkelig toppturneringene Hammer har deltatt i.Sjakkeksperter gned seg i øynene over det de fikk se i Stavanger torsdag. Ikke bare vant Hammer over Carlsen — han brukte bare 34 trekk på å gjøre det.

— Jeg kan ikke tro det jeg ser. Rundspiller ikke Hammer Carlsen fullstendig? Dette kan være Carlsens verste prestasjon noensinne, skrev sjakkskribent Tarjei Svensen på Twitter like før Carlsen ga seg.

— Wow! Magnus Carlsen fullstendig «gaveinnpakket» av Hammer, skriver stormester Einar Gausel på Twitter.

Carlsens rival Hikaru Nakamura fikk spørsmål om hvorvidt han synes synd på verdensmesteren.

— Hvordan kan jeg synes synd på han? Han har vunnet for mange turneringer, sier Nakamura, som beseiret Levon Aronian torsdag.

— Rituelt selvmord fra Carlsen

Partiet startet med en dronninggambit, som er en svært vanlig sjakkåpning, også på toppnivå. Utviklingen i partiet skulle imidlertid overraske de fleste.

Hammer overrasket med løper til g5 i sitt fjerde trekk, før Carlsen valgte å true løperen ved å flytte f-bonden til f6.

Dette trekket (bonde til f6) angret Magnus Carlsen bittert på. Foto: Skjermdump, tv2.no

Det var et trekk Carlsen angret på. Det innrømmet han i skrifteboksen, et rom der spillerne får muligheten til å snakke til TV-seerne under partiet.Carlsen sa at han med en gang skjønte at han ville «angre på trekket resten av partiet».

— Det er helt vanvittig, la verdensmesteren til.

Etter hvert så det nemlig litt skummelt ut for Carlsen.

— Se på Magnus, jeg tror han har gjort noe fullstendig elendig, sa Veselin Topalov, som sikret turneringsseiren torsdag, til chess24.com.

Den norske stormesteren Einar Gausel var heller ikke imponert over Carlsens åpningsspill.

— Siden åpningen Magnus Carlsen spiller mot Hammer i Norway Chess ikke har et navn, la oss gi den et: Rituelt selvmord, skrev Gausel på Twitter.

Etter 16 trekk uttalte Simen Agdestein i TV 2-studio at Carlsen hadde en «møkkastilling» på brettet.

— Komplett galskap

Altså lå Hammer godt an til å ta en etterlengtet seier mot sin gode venn. Ifølge sjakkcomputeren Stockfish hadde Hammer opp mot 50 prosent vinnersjanser.

Etter hvert skulle Carlsen imidlertid kjempe seg inn i partiet igjen. Stillingen på brettet var stadig av det ukjent slaget. Det reflekterte både spillernes tidsbruk og kommentarene fra andre sjakkkyndige.

— Jeg klarer ikke å holde masken når jeg ser på partiet deres. Det er komplett galskap, sa franske Maxime Vachier-Lagrave fra skrifteboksen.

Hammer fortsatte og måle videre, og til slutt opparbeidet han seg et jerngrep om partiet.

Etter Carlsens 28. trekk suste Hammers vinnersjanser opp i 85 prosent.

— Dette er Jon Ludvigs store sjanse, sa Simen Agdestein i sjakkstudio.

Litt senere var det hele tapt for Carlsen.

Etter drøye tre timers spill valgte Carlsen å gi seg. Da hadde Hammer kun spilt 34 trekk.

Dermed var tidenes dårligste turneringsprestasjon et faktum for Carlsen.