Magnus Carlsen fullførte sin dårligste turneringsprestasjon noensinne da han torsdag tapte for kompisen Jon Ludvig Hammer i Norway Chess.

Nå får han imidlertid oppmuntrende ord — fra ingen ringere enn Vladimir Kramnik - eks-verdensmesteren som har vært blant nordmannens største rivaler de siste seks-syv årene.

I anledning sin 40-årsdag har nemlig Kramnik latt seg intervjue av det russiske nettstedet ChessPro. I intervjuet uttrykker Kramnik sin beundring for Carlsens sjakkferdigheter. Samtidig undrer han seg over at Carlsen kalles for «Sjakkens Mozart».

Her gliser Magnus Carlsen etter et lynsjakkparti mot Vladimir Kramnik under Norway Chess i 2014. Foto: NTB SCANPIX

— Alle sammenligner han med Mozart. Noen ganger kaller til og med vi (i verdenseliten, journ. anm.) ham det for å tulle. Det har på en måte blitt en klisjé, selv om Magnus' sjakk ikke ligner på østerrikerens musikk. Han er mer en teknikker, sier Kramnik i intervjuet ifølge en oversettelse gjort av chess24.com.Kramnik mener at inderen Viswanathan Anand har mer til felles med Mozart,og begrunner det med inderens «letthet, naturlighet og medfødte talent».

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) er den kanskje største legenden innen klassisk musikk. Sammenligningen mellom Carlsen og Mozart kommer av at begge var vidunderbarn.

Mozart skrev sin første symfoni da han var åtte år, mens Carlsen ble stormester i en alder av 13 år.

Det var Lubomir Kavalek, sjakkskribent i Washington Post, som skal ha gitt Carlsen kallenavnet «Sjakkens Mozart», etter at nordmannen hadde spilt en briljant kamp i Nederland i 2004.

— Kan bli blant tidenes beste

Kramnik var verdensmester fra 2000 til 2007, og har vært blant Carlsens største konkurrenter siden nordmannen slo gjennom i verdenstoppen.

Blant annet var de involvert i et frenetisk kappløp om å kvalifisere seg til VM-kamp mot Viswanathan Anand under kandidatturnering i London i 2013. Da sikret Carlsen plassen etter at Kramnik tapte for ukraineren Vasyl Ivantsjuk i siste runde.

Under Wijk aan Zee-turneringen i 2010 vakte Carlsen oppsikt før et parti mot russeren, da han lovet å «knuse Kramnik som et insekt» i en Facebook-status. Meldingen ble trolig skrevet med et glimt i øyet, men det er liten tvil om at forholdet mellom sjakkstjernene ikke alltid har vært det varmeste.

Kramnik legger imidlertid ikke skjul på at han har enorm ekspert for nordmannens sjakkferdigheter.

— Magnus' karrière har så vidt begynt. Om rundt et tiår kan det meget vel hende at han kommer seg inn i kategorien over de aller beste (gjennom tidene, journ. anm.).

Russeren trekker også frem Carlsen når han blir bedt om å ta ut et drømmelag på 10 sjakkspillere gjennom alle tider.

Kramnik ville tatt ut følgende spillere på et slikt drømmelag:

Garry Kasparov

Bobby Fischer

José Raúl Capablanca

Mikhail Tal

Anatolij Karpov

AlexanderAlekhine

Emanuel Lasker

Magnus Carlsen

Viswanathan Anand

Den tiende plassen mener Kramnik mange spillere er med å kjempe om, men russeren trekker frem Mikhail Botvinnik og Vasilij Smyslov som mulige kandidater.

Knuste Kramnik i april

Selv er Kramnik nå rangert som nummer 7 i verden. Han takket imidlertid nei til å bli med på Grand Chess Tour, sjakkturneen der Norway Chess var første turnering.

Dermed kan det bli en stund til han spiller mot Carlsen igjen.

Sist gang de møttes var i Shamkir Chess i Aserbajdsjan i april. Da vant Carlsen over Kramnik på en måte TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer «aldri hadde trodd han skulle klare».

For Magnus Carlsen blir neste turnering Sinquefield Cup i St. Louis, USA i august.