Etter Magnus Carlsens klatring til den internasjonale sjakktronen, har sjakk på TV plutselig blitt vanlig i Norge.

Det viser seg at det norske folk ikke bare ønsker å observere, men også gjøre, trekkene. Årets sjakk-NM i Oslo, som arrangeres av Nordstrand Sjakklubb, ligger nemlig an til å slå den gamle deltakerrekorden fra Fredrikstad-NM i 2003.

Her er deltakertallene for sjakk-NM de ti siste årene. Tallet for 2015 (662) er et anslag. Det kan både bli flere og færre som faktisk møter opp til det første partiet på lørdag. Foto: Nordstrand Sjakklubb

Overfor Aftenposten opplyser arrangøren at 666 mennesker har meldt seg på turneringen, som starter 3. juli og går over ni dager.De siste årene har deltakertallet ligget på rundt 500. I år står imidlertid rekorden på 623 deltakere for fall.

— Vi hadde sett for oss 580 deltakere. Nå får vi nesten 100 flere, sier turneringsleder Otto Milvang, som legger til at han forventer at 10-15 deltakere ikke møter opp, og at det reelle tallet derfor blir noe mindre.

Hvem tar NM-gullet? Les Lahlums tips nederst i saken.

— Litt skuffet i fjor

Uansett kan sjakkmiljøet juble over økt interesse for spillet.

— Vi har egentlig ventet på denne økningen lenge. Vi var litt skuffet over at den ikke kom i fjor eller året før. Men nå kommer den, sier Hans Olav Lahlum, forfatter, sjakkekspert og arrangør av sjakkturneringer, til Aftenposten.

Forfatter og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum. Foto: NTB SCANPIX

Norges Sjakkforbund har allerede opplevd en formidabel økning i medlemstallene.Ifølge sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson opplevde man en økning på 30 prosent i løpet av 2014, året da Magnus Carlsen vant sin andre VM-kamp og sjakk-OL ble arrangert i Tromsø.

Otto Milvang i arrangørkomiteen tror mediedekningen av sjakk har bidratt sterkt til at det går mot ny NM-rekord.

— TV-dekningen har vært avgjørende. Det Magnus Carlsen har gjort har sørget for mer interesse for sjakk, sier Milvang.

«Den andre bølgen»

Lahlum mener den ventede deltakerrekorden er et tegn på en «andre bølge» i sjakkboomen Norge opplever.

— Det er egentlig ganske logisk at denne økningen kommer først nå, og ikke i 2013 eller 2014. Vi fikk mange flere nye medlemmer etter Magnus-bølgen, men når du nettopp har meldt deg inn er ikke det første du gjør å melde deg på et NM som går over ni dager, argumenterer Lahlum.

Magnus Carlsen møtte Simen Agdestein til omspill om kongepokalen i 2005. Agdestein vant, og poserer dermed med pokalen på bildet. Foto: NTB SCANPIX

Lahlum har også merket den økte interessen for å spille sjakkturneringer gjennom rollen som ansvarlig for turneringen Fagernes International.Etter å ha fått flere henvendelser de siste årene har Lahlum bestemt seg for å også arrangere en turnering i romjula, i tillegg til påsketurneringen som allerede eksisterer.

— På amatørenes premisser

Sjakkprofilen minner om at deltakertallet i NM må sees i lys av at årets turnering er på «på rett sted, til rett tid». At turneringen arrangeres i storbyen Oslo betyr nemlig at flere melder seg på.

I fjor var det vel å merke kun 504 deltakere som møtte opp i Trondheim, også det en fordelaktig by rent deltakermessig.

Ifølge Lahlum har imidlertid Norge gode tradisjoner for det nasjonale mesterskapet sammenlignet med andre land.

Magnus Carlsens suksess har utvilsomt vært gull verdt for Sjakk-Norge. Her spiller han simultansjakk mot norske barn på Egertorget i Oslo. Foto: Aftenposten

— Når utlendingene ser på oss, er det to ting de undrer seg over. Det ene er hvordan vi klarte å få frem en spiller som Magnus Carlsen. Det andre er hvordan vi får til å ha et så stort nasjonalt mesterskap. - Hvorfor deltar så mange i NM?

— I Norge er vi stolte og glade over at det er sånn. Vi har en landsturnering på amatørenes premisser, sier Lahlum.

Blant tiltakene som kan ha en positiv effekt på deltakertallene er at turneringen spilles i ferien, at det kun spilles én runde per dag og at det er hele 15 klasser.

16-åring er NM-favoritt

Ifølge Lahlum og Milvang er sjakk-NM ideelt for breddespillere. Eliteklassen er imidlertid blottet for den aller ypperste norgeseliten.

Tidligere denne måneden påpekte sjakkbloggen.no at kun tre av elleve norske stormestere stiller i turneringen.

Her er de ti høyest rangerte spillerne i eliteklassen. Foto: Nordstrand Sjakklubb

Verdensmester Magnus Carlsen vant eliteklassen i NM i 2006, men har siden konsentrert seg om turneringer på høyere nivå. I år er heller ikke Simen Agdestein eller Jon Ludvig Hammer, som begge hadde vært klare favoritter, med.Selv ikke de to gjenværende medlemmene fra OL-laget i Tromsø, Leif Erlend Johannessen og Kjetil A. Lie, skal spille NM.

Det betyr at 16-åringen Aryan Tari peker seg ut som den store favoritten, selv om han spilte under pari i en oppkjøringsturnering i Sverige nylig. Tari er Hans Olav Lahlums favoritt, men sjakkeksperten mener turneringen er åpen.

— Jeg vil trekke frem stormester Berge Østenstad, som er mestvinnende i NM (åtte gull), og kommer tilbake gang etter gang. I tillegg er regjerende mester Frode Urkedal en sterk kandidat, sier Lahlum.

Sjakk-NM spilles i Oppsal Arena. Åpningsseremonien er på fredag 3. juli.