Yi Wei er supertalentet som bergtar sjakkverden. Her poserer han for et bilde under sjakk-OL i Tromsø. Yi Wei er supertalentet som bergtar sjakkverden. Her poserer han for et bilde under sjakk-OL i Tromsø. Foto: Pål Vegard Hagesæther

16-åring forbløffer sjakkverdenen: - Århundrets parti

Kinesiske Wei Yi skriver allerede historie, og seiler opp som en utfordrer til Magnus Carlsen.

WEY YI-LÁZARO BRUZÓN 1-0

Noen sjakkpartier er så briljante at de definerer spilleres karrièrer og går ned i historiebøkene. Magnus Carlsen bidro for eksempel til et skred av superlativer da han utklasset nederlandske Sipke Ernst under en turnering i 2004, da nordmannen var 13. (Se partiet her)

Fredag var det kinesiske Wei Yi (16), som mange tror kommer til å bli verdensmester en dag, som gjorde noe helt utenom det vanlige.

16-åringen brukte 40 trekk på å beseire den cubanske stormesteren Lázaro Bruzón i en turnering i Kina. Men det var måten han gjorde det på som tok pusten fra sjakkverden.

Her er det kanskje mest oppsiktsvekkende trekket i Wei Yis utrolige parti. Kineseren, som spilte med de hvite brikkene, ofrer et tårn på f7 for å få bedre tilgang på sorts sårbare konge. Foto: Skjermdump, chess24.com

Wei Yi kastet fra seg både et tårn og en løper, men det gikk aldeles strålende. For 16-åringen hadde sett en sjakk-matt mulighet et titalls trekk fremover.— Det var spektakulært. Han viser hvilket taktisk blikk han har her. Han ofrer et tårn på f7, noe som krever en del beregning, sier mannen bak sjakkbloggen.no, Tarjei Joten Svendsen, til Aftenposten.

Nettstedet chess.com brukte begrepet «det 21. århundrets udødelige parti (immortal game)», i henvisning til et parti fra 1851 i London som også har blitt husket som et «udødelig parti».

Du kan gå gjennom Wei Yis maktdemonstrasjon her (ekstern lenke).

— En moderne klassiker

Tidligere verdensmester for kvinner Susan Polgár var hakket mer beskjeden i ordbruken.

— Tiårets parti fra supertaletet stormester Wei Yi? Helt utrolig, skrev tidligere verdensmester for kvinner Susan Polgár på sin Twitter-konto.

— For mine sjakkvenner, en moderne klassiker. For mine ikke-sjakkvenner, et abstrakt kunstverk som ikke gir mening, skrev chess.com-ansvarlig Mike Klein på sin Twitter-konto.

Trolig vil Wei Yis parti bli sammenlignet med Magnus Carlsens seier over Sipke Ernst fra 2004 i dagene som kommer. Sjakkskribent Svendsen er usikker på om hvilket parti han foretrekker, men understreker at det Wei Yi gjorde var fenomenalt.

— Det er spesielt siden han møtte en jevngod spiller, og knuste han fullstendig. Det har vekket oppsikt.

— Ny superstjerne

Svendsen tror partiet fort kan gå inn i historiebøkene som et av de aller største.

— Det vil definitivt bli husket, men det avhenger litt av hvor god han blir. Det er ingen tvil om at han kommer til å kjempe helt oppe i verdenstoppen, men om han for eksempel om han spiller VM-kamper i fremtiden, vil det bli trukket hyppigere frem.

Partiet befestet også Yis status som en potensiell utfordrer for Magnus Carlsen.

Denne grafen viser Wei Yi og Magnus Carlsens ratingvekst mellom 10 og 17 år. Den rød grafen er Wei Yi, mens den blå er Carlsen. Foto: Chessnumbers

— Ser ut som at Kina har en ny superstjerne på gang, kommenterte den tyske stormesteren Jan Gustafsson i chess24.com-studio.- Må Carlsen nå være enda mer engstelig for Wei Yi? spurte Twitter-kontoen til chess24.de.

Den kinesiske 16-åringen har ennå til gode å bli invitert til en virkelig toppturnering, men det er bare et spørsmål om tid før han utfordrer de aller beste.

Han er allerede klar for neste års Wijk Aan Zee-turnering, der han fort kan møte på verdensmester Magnus Carlsen.