Landu-Landu, som før denne sesongen kom til Alfheim og TIL fra Viking, har en ganske så annerledes familiebakgrunn enn sine lagkamerater.

Noen år før Christian ble født i 1992 bodde foreldrene i hjemlandet Kongo, men dro til Norge for å søke oppholdstillatelse.

— Søsteren min er født i 1990, og i den tiden var det usikkert om familien vår fikk være i landet eller om vi måtte dra til Kongo. Men de fikk oppholdstillatelse, sier TIL-spilleren.

I løpet av oppveksten i Stavanger har han aldri vært i foreldrenes hjemland – et land som er preget av borgerkrig.

— Når jeg først reiser vil jeg være en periode på en måned eller to, og slik fotballsesongen er i Norge er det vanskelig å få til da det beste er å reise om sommeren. Kombinert med at det har vært en del uroligheter der har det ikke blitt til at jeg har tatt turen sammen med familien. Målet er å få det til så snart som mulig, sier Landu-Landu.

Foreldrene er fra Kinshasa, hovedstaden i landet som tidligere var en belgisk koloni og ligger cirka midt på det afrikanske kontinentet. Denne bakgrunnen gjør at det er en språkmektig midtbanespiller TIL har i stallen.

— Det lokale språket Lingala er jeg ikke så trygg på, men fransk klarer jeg meg godt på. Hjemme hos oss gikk det i en blanding av både norsk og fransk, sier Landu-Landu på klingende Stavanger-dialekt.

For i familien er det 23-åringen som er den beste fotballspilleren.

— Pappa har spilt hobbyfotball i Kongo før de kom til Norge, men det var ikke på så høyt nivå, sier han.

Skifter ikke landslag

Gjennom hele ungdomstiden har han spilt for norske U-landslag. Men debuten for A-landslaget har latt vente på seg. I og med at foreldrene har en bakgrunn fra Kongo kunne han valgt å spille for dem så lenge han ikke har spilt for Norges A-landslag.

— Når jeg har fått spørsmål om dette har jeg sagt at det er Norge jeg vil spille for. Det har aldri vært aktuelt å skifte landslag. Når det er sagt har Kongo spilt en god del Afrikamesterskap med spillere som holder til i land som Belgia, Frankrike og Spania, sier Landu-Landu.

Christian Landu Landu i aksjon i en treningskamp i vinter. Foto: Digitalsport

I helga venter hans forrige arbeidsgiver i Stavanger til helga for et TIL-lag som tapte første seriekamp.— Når jeg er tilbake der blir det spesielt. Særlig første gangen, erkjenner Christian Landu-Landu.

— Det er ikke slik at jeg føler at jeg har noe å bevise når jeg kommer til Stavanger for å spille mot Viking. Målet er å gjøre det best mulig her for det er i Tromsø jeg har noe å bevise, sier Landu-Landu.

Da han vokste opp i Vestlandets oljeby var han ikke en stor fan av klubben han skulle spille seks sesonger for før han kom til TIL.

— Jeg har alltid likt fotball, og i og med at Viking var det største laget lokalt har jeg alltid fulgt litt med, men noen blodfan har jeg ikke vært, sier Landu-Landu.

Men et overtråkk på venstrefoten mot Alta i en treningskamp for noen uker siden gjør at det ikke er sikkert Landu-Landu kommer til å reise.

— Vi tar en vurdering dag for dag, sier han.

Lang sesong

Han er spent på hvor mye spilletid det blir i TIL-trøya – særlig på midtbanen der det er hard kamp om plassene.

— Det er ikke lett å si hvor mye det blir, og sesongen er lang. Jeg må bare jobbe hardest mulig på trening, sier 22-åringen.

Landu-Landu har i vinter gjort seg bemerket for å ikke legge noe i mellom i duellene.

— Til tider kan det bli til at jeg trykker ekstra til. Jeg har hatt to gule kort hver sesong, så det har ikke vært så ille. Ønsket er å være fairspillende og ikke en Diego Costa-type (Chelsea-spiller, red. anm.) som går rundt og lager kvalme, sier Landu-Landu.

I tillegg til duellstyrken håper midtbanespilleren å utvikle seg også på andre områder.

— Opplegget i TIL har vært bra så langt, og vil passe meg på sikt. Jeg har ikke fått vist helt hva jeg er god for ennå i den tiden jeg har vært i Tromsø. Jeg har en god del å gå på når det kommer til alt, sier han.