Gaedermoen 20120503.landslagstrener Petter Løvberg og svømmelandslaget kommer hjemFoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også:

Det norske svømmelaget landet i dag på Gardermoen, etter høydeoppholdet i Flagstaff, USA som endte på tragisk vis.

Lagets største stjerne Alexander Dale Oen døde mandag kveld, lokal tid, og ble aldri med resten av laget på flyet hjem.

Rundt 25-30 pressefolk hadde møtt opp for å ta i mot laget og høre hvordan de hadde opplevd de siste døgnene. Petter Løvberg sier at han var glad for at hele laget var sammen der borte da det tragiske skjedde.

- Han har betydd mye

Aleksander Hetland var den av svømmerne som uttalte seg på vegne av resten av laget. Han sørger over tapet av sin faste treningskamerat, som han hadde et så sterkt samhold med.

-Det har vært noen tøffe døgn nå, men vi har holdt sammen. Jeg er veldig glad vi hadde hele laget der borte og kunne sørge sammen nå som Alex er borte.

-Hvordan blir det å komme hjem nå?

-Det blir rart. Plutselig har jeg ikke treningspartneren min lenger. Vi hadde lagt store planer for sommeren sammen, jeg må bare ta en dag av gangen, men fortsette å trene på det jeg startet på og som Alex var på vei til, sier han om oppkjøringen mot OL.

En preget Hetland sier han lærte veldig mye av verdensmesteren, som han nå vil ta med seg videre.

— Han har betydd utrolig mye, han har vært en veldig stor inspirasjon for meg. Verdens beste svømmer, som jeg hadde privilegiet å trene sammen med. Han støttet meg, ville jeg skulle gjøre det bra og ga meg tips hver dag. Det er ting jeg skal ta med meg videre.

(Artikkelen fortsetter)

Petter Løvberg, svømmetrener på Gardermoen VIDEO: Reaksjoner landslagssjef Petter Løvberg. (Foto: Arild Sandven)

— Glad vi var sammen

Landslagstrener Petter Løvberg var glad for at hele laget var sammen i dagene etter den tunge beskjeden kom.

-Hjemturen har gått relativt greit. En god del av svømmerne fikk tid til å sove litt. Det har ikke vært så mye søvn den tiden. I forhold til omstendighetene har det gått fint, sier Løvberg ved utgangen for internasjonale ankomster på Gardermoen.

-Er det godt å komme hjem til Norge igjen?

-På en måte er det godt å komme hjem. Det har vært noen harde døgn å komme gjennom. Det kommer til å bli noen harde døgn fremover også.

Løvberg sier han er imponert over det samholdet han fikk se i laget etter dødsfallet.

— Ja, jeg er veldig glad for at vi hadde et døgn sammen etter den uvirkelige hendelsen, hvor vi fikk kjent på hverandre på både følelser og svakheter og styrker, og ikke minst bygge opp samholdet og se hva som bor i laget.

— Jeg er utrolig stolt av måten vi har stått sammen på gjennom den sorgen vi alle opplever. Vi vet jo også at det er en familie hjemme i dyp sorg. Ikke bare svømmerne, men hele støtteapparatet, trenerne, fysioterapeutene, Ola Rønsen og Olympiatoppen har virkelig stått sammen.