— Siden jeg er 100 prosent student ved siden av idretten, må jeg utnytte tiden godt, sier 25-åringen. Da går han gjerne 15 til 20 km rundt Store Lungegårdsvannet.

— Jeg drikker et glass juice, tar energidrikk med meg i drikkebeltet og hiver innpå en halv energibar. Så er jeg i gang, forteller Haukenes om sitt spesielle morgenritual. Klokken 07 spiser han frokost, og klokken 08 stiller han til forelesning på Høyskolen i Bergen. Der tar han en bachelorgrad i ergoterapi.

Går rett ut i løypen

— Jeg bor i studentbyen ved Store Lungegårdsvannet. Dermed er det bare å gå rett ut i løypen, sier han.

Nå har han ferie fra skolen. Det betyr at han kan trene enda mer. Til sammen trener han 20 timer i uken, og så går han rundt regnet 7000 kilometer i året, noe som tilsvarer strekningen fra Bergen til Qatar.

Haukenes har foran denne sesongen skiftet klubb fra Turn & IF Viking til Gular.

— Jeg har noen kamerater som er med der, og så er det et fantastisk godt miljø, er hans enkle forklaring.

Går 50 km i VM

I Beijing-VM skal han gå 50 kilometer.

— Det er stort å få gå VM. Jeg gleder meg, hevder han.

Haukenes var den første norske utøveren som ble klar til friidretts-VM. Det skjedde da han 7. mars gikk inn til tiden 3.58,44 i et stevne i Mexico.

— Løpet gikk i 1500 meters høyde, så tiden ville nok lagt på 3,52 om det hadde vært i lavlandet, mener han selv.

Dermed står 3.56,38 – satt i oktober i 2012 – fortsatt som pers. Med den tiden tok han også Trond Nymarks norske U-23-rekord.

Disket to år på rad

Merittlisten til Håvard Haukenes fra mesterskap er imidlertid ikke mye å rope hurra for.

I 2011 måtte han melde avbud til VM i Korea på grunn av en betennelse på hjerteposen. I 2013 i Moskva måtte han gi seg etter 38 km. Tre advarsler ga diskvalifikasjon. I EM i Zürich i fjor gjentok historien seg, da på 20 km.

— Jeg har mye å revansjere, vedgår Haukenes.

- Hva har du gjort for å unngå ny disk?

— Jeg har jobbet med teknikken i hele sommer. Jeg har trent spesifikke øvelser for å øke mobilitet og bevegelighet i hoften, samt at jeg har hatt spesifikke øvelser for knestrekk, svarer han.

Trener med Erik Tysse

Varmen og den høye luftfuktigheten i Beijing blir en utfordring. Han har trent på å takle det, blant annet med en månedslang treningsleir i Flagstaff, Arizona.

— Der trente jeg sammen med Erik Tysse og Stephan Plätzer i temperaturer på over 30 grader, så jeg føler meg godt forberedt, sier Haukenes.

Han har vært uten trener siden 2013, da samarbeidet med Roger Gjelsvik ble avsluttet.

— Jeg bruker Stephan Plätzer som trener frem mot VM. Så får vi se hvordan jeg gjør det videre, sier Haukenes.

Plätzer er trygg på at Haukenes vil føre kappgangarven videre etter Trond Nymark og Erik Tysse.

— Han er en fantastisk positiv gutt. Alltid smilende og veldig treningsvillig. Han kan nå langt, tror Plätzer.

Tror på bra plassering

Siden Haukenes er uten fast trener, har Plätzer blitt enig med friidrettsforbundet om at det er han som skal følge 25-åringen opp før og under VM.

— Han trenger kontinuitet og trygghet. Det håper vi å kunne gi ham, slik at han kan yte maksimalt under VM. Han har tekniske utfordringer. Men dette har vi jobbet spesifikt med de fire ukene vi var i Flagstaff. Han har fokusert mye på å gå riktig teknisk slik at han ikke skal oppleve å bli disket på ny, forteller Plätzer.

Han mener NM i Haugesund var en god test på hvor Haukenes står for øyeblikket.

— Han perset kraftig, og gikk inn til en sterk tid. Det er bare Erik (Tysse) og Erling Andersen som har gått fortere i Norge gjennom alle tider, påpeker Plätzer, som tror eleven vil takle ekstremvarmen og den høye luftfuktigheten i Beijing.

— Jeg tror Håvard er en person som vil klare å holde hodet kaldt og fullføre med stil. Da kan han fort få en bra plassering, sier Plätzer.

Kraftig forbedring

Under NM i Haugesund fikk Haukenes signaler om at VM-formen er i anmarsj, da han tok sølv bak Erik Tysse og perset med 38 sekunder på 5-kilometeren.

— Jeg har nesten sett det som uoppnåelig å gå under 20 minutter. Så gikk jeg på 19,42. Det er bedre enn persen til Trond Nymark. Det er alltid gøy å slå hans tider.

På 50 km er han imidlertid et stykke bak. Haukenes er kvarteret bak bestetiden til Nymark, som han satte da han tok sølv i Berlin-VM i 2009. — Det tar tid å bli virkelig god i kappgang. Jeg må bare jobbe tålmodig videre, sier Haukenes.

Ser mot OL I 2020

— Hvor høyt kan du nå i VM?

— Jeg håper å komme inn blant topp 20. Nivået er høyt, og de beste er 35–36 år. Så det er fortsatt en lang vei å gå for meg. Jeg tenker frem mot OL i Tokyo i 2020. Da er jeg 30 år og går inn i min beste alder. Trond Nymark var jo 32 år da han var på topp, minner han om.

- Hva med OL i Rio?

— Det er selvfølgelig et stort mål for meg å komme dit. Håpet er at jeg kan kvalifisere meg allerede under VM.

- Hvordan klarer du å motivere deg for en så ekstrem øvelse som 50 km?

— Jeg har lyst til å utfordre meg selv, og se hvor langt jeg kan nå. Jeg har en drøm om å bli blant de beste i verden og ta medaljer. Det er det som driver meg. Hver gang du lykkes med et mål du har satt deg, blir som en rus du blir avhengig av. Jeg ble utrolig glad for resultatet i NM, og da jeg klarte VM-kravet i Mexico. Det er en lykkefølelse jeg gjerne vil oppleve om igjen, svarer Haukenes.