OL i Rio de Janeiro er bare litt over et år unna. Selv om det alltid kan komme overraskelser, er det allerede nå mulig å si hvem som ligger best an til å komme til de olympiske lekene, og hvem som kan ta medalje.

Medalje i sommer-OL henger ekstremt høyt, og er kanskje det gjeveste en idrettsutøver kan vinne. Les vår vurdering av hvem som kan gjøre det skarpest under:

Boksing

Fam Elgan (26), Bergen: Er verdensmester i kickboksing fra før, men satser nå mot OL. Problemet er at det er utrolig vanskelig å kvalifisere seg. Europa har bare tre plasser, og Elgan må dermed være blant Europas, og kanskje dermed verdens, tre beste boksere for å komme til OL. Å kvalifisere seg blir trolig for vanskelig.

Marielle Hansen er outsider til OL-billett.

Marielle Hansen (25), Bergen: Har VM-gull i fullkontakt kickboksing fra 2013. Satser nå som bokser. Har samme utfordring som Elgan. Kvalifiseringen er utrolig vanskelig. Å kvalifisere seg blir trolig for vanskelig.

Fotball

Landslagsspiller Maren Mjelde (25), Bergen: Landslagskaptein med 83 kamper for Norge og selvskreven i troppen. Utfordringen er at Norge må kvalifsere seg til OL. Det kan de gjøre i sommerens VM i Canada ved å vinne eller bli blant de beste europeiske lagene. Medaljeoutsider.

Landslagsspiller Kristine Minde (22), Bergen: Med sine 44 kamper for A-landslaget er Minde svært aktuell for en OL-tropp. Medaljeoutsider.

Landslagsspiller Melissa Bjånesøy (22), Bergen: Har for alvor kommet inn på A-landslaget etter overgangen til Stabæk. Medaljeoutsider.

Stort øyeblikk: Ingrid Ryland har funnet seg godt til rette i Liverpool. Her fra da hun ble presentert på Anfield. Foto: Andrew Powell/Liverpool FC

Landslagsspiller Ingrid Ryland (25), Bergen: Spiller nå Liverpool som er Englands ledende damelag. Har likevel ikke vært fast på landslaget det siste året. Må spille seg inn på laget.

Friidrett

Hekkeløper Isabelle Pedersen (23), Bergen: Tok VM-titler som ungdom i 2009 og 2010, og har uten tvil stort potensial, men har fortsatt et stykke igjen til verdenstoppen på 100 meter hekk. Må jobbe seg ned på 12-tallet for å være finaleaktuell. Persen nå er 13.04. Har en god sjanse til å komme til OL, men må ta solide steg for å komme forbi semifinalen.

Kappgjenger Erik Tysse (34), Os: Har deltatt i de to siste OL. Er en del av verdenstoppen, men det blir ofte med resultater blant de ti beste. Satser nå mest på 50 kilometer, og på et så langt løp kan det være en fordel å være seig og rutinert slik Tysse nå er. Også sterk på 20 kilometer, og konkurransen er kanskje noe mindre der. Outsider til medalje.

Kappgjenger Håvard Haukenes (24), Bergen: Klarte nylig VM-kravet på 50 kilometer, og ligger dermed an til å komme til VM i Beijing til sommeren. Blir likevel eventuelt læregutt i OL mot knallsterke russere og kinesere. Kan komme til OL, ikke mer enn det.

Ingvill Måkestad Bovim fikk OL-drømmen knust sist. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim (33), Odda: Reiste hjem fra London-OL i tårer etter at hun røk akillessenen på trening like før forsøksheatet på 1500 meter. Er på sitt beste blant de ti fremste i verden på 1500 meter, og del av Diamond League-sirkuset, men i OL-år er nivået på løpsøvelsene ekstremt høyt og det blir tøft for Bovim. Blir blant de ti beste i OL. Stavsprang Eirik Dolve (19), Bergen: Stort talent i stavsprang, men OL i Rio kommer kanskje for tidlig for unge Dolve. Persen på 5,35 satt i fjor er et stykke unna verdenstoppen. Må ta steg i år for å gjøre seg OL-aktuell. Outsider til å klare OL-kravet.

Håndball

Landslagsspiller Stine Skogrand (22), Bergen: Norges håndballandslag er så gode at dersom Skogrand kommer med i troppen til OL, så er hun nesten garantert medalje. Bøygen er å komme med i troppen. Var med i landslagsforberedelsene til EM før jul, men ble vraket rett før mesterskapet. Må bruke året på å gjøre seg uunværlig for Thorir Hergeirsson. Outsider til medalje.

Padling

Daniel Salbu (27), Bergen: Har vært med i gamet en god stund, og har markert seg internasjonalt. Aktuell for å delta i en K1 eller K2 med den rette utviklingen. Utfordringen er å komme seg gjennom kvalifiseringsnåløyet, som er trangt i padling. Outsider til å komme til OL.

Roing

Kristoffer Brun (26), Bergen: Har prestert jevnt og har trent solid siden han vant VM sammen med makker Are Strandli i 2013 (dobbeltschuller, lettvekt). Klarte ikke å forsvare gullet i fjor, men det ble VM-bronse. I den ypperste verdenstoppen. Medaljekandidat og vårt beste gullhåp.

Nils Jakob Skulstad Hoff (30), Bergen: Tok i likhet med Brun gull i VM i 2013, i dobbeltschuller sammen med Kjetil Borch. I fjor ble sesongen stykket opp av skadeproblemer som følge av at Hoff slet med ryggen, og i VM ble paret nummer 10, etter å ha røket ut i semifinalen. Med en skadefri oppladning til OL kan alt skje. Medaljekandidat.

Sykkel

Kristoffer Skjerpings har tatt store steg som syklist. Foto: NTB Scanpix

Kristoffer Skjerping (21), Fjell: Er allerede proff i Cannondale-Garmin, og skal sykle Paris-Roubaix og Flandern rundt i år, som er to av de viktigste løpene i sykkelsporten. Kan fort ende opp med å representere Norge på fellesstarten i OL. Er en god avslutter, men må trolig finne seg i å være hjelperytter hvis han kommer med. Tok bronse i U23-klassen i VM i fjor. Outsider til å komme til OL.

Svømming

Lavrans Solli (23), Bergen/Oslo: Er aller best på 50 meter rygg, en distanse som ikke det konkurreres i under OL. Aktuell for å klare kravet på 100 meter rygg, muligens 200 meter rygg. Men bør ta steg for å være sikker på at han kommer til OL. Outsider til å komme til OL.

Triatlon

Kristian Blummenfelt (21), Bergen: Han har rykte på seg for å være den som trener aller mest og best i Bergen, og har allerede hevdet seg internasjonalt i OL-versjonen av triatlon, som består av 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Med rett utvikling kan han ta steget helt opp i den absolutte verdenstoppen i løpet av det kommende året. Outsider til å ta medalje.