Når idrettsutøvere spørres om dopingmistanker om deres konkurrenter er diplomatiske svar vanlig praksis. Men den svenske kappgjengeren Andreas Gustafsson, som er en medaljekandidat i EM i Zürich, legger ikke skjul på hva han mener om sine russiske konkurrenter.

— Verdensmesteren på tomil (Aleksandr Ivanov) har nok dopet seg og er antagelig dopet. Man får bare håpe at de ikke har dopet seg nok, sier Gustafsson til Aftonbladet.

Sammenligner med Armstrong

Russisk friidrett har blitt rammet av flere dopingskandaler de siste årene. Hovedtreneren Viktor Chegin fikk sparken nylig på grunn av sin involvering. Chegin driver imidlertid fortsatt treningssenteret i Saransk, der de fleste kappgjengerne trener. Det går Gustafsson til å rase.

Andreas Gustafsson er i verdenstoppen i kappgang. Her fra 2009. Foto: NTB SCANPIX

— Det er 16-17 i samme treningstropp som har dratt dit, så alle vet hva slags treningssenter som er der. Det er som US Postal Service (sykkellaget, journ. anm.) med Lance Armstrong. Klart det er mye doping der. Den saken er klar, sier Gustafsson.- Chegin skal jo bare bort. De har en statue av ham i den byen. De har et kjempestort OL-treningssenter og får 20 millioner kroner i bidrag for å drive senteret. De er avskyelig, sier Gustafsson.

- Det svenske laget har samme problem

Aftonbladet har også konfrontert det russiske lagets pressesjef Alla Glushenko. Hun svarer med å rekke en anklagende finger mot det svenske laget.

— Doping er et problem i hele verden, og jeg tror det svenske laget har samme problem i andre grener, så det er ikke bare de russiske atletene, svarer Glushenko.

— Det russiske forbundet jobber hardt mot doping, og det er derfor vi ikke skjuler utestengelser. Vi gjør alt for å være rene. Noen forbund jobber kanskje ikke så hardt som oss, sier Glushenko.

20-kilometeren går av stabelen onsdag. Erik Tysse og Håvard Haukenes stiller til start for Norge.