— Han kommer til å skjønne at jeg er fra Ghana når han hører etternavnet mitt over høyttaleranlegget. Det blir veldig stort å møte Essien, sier Alexander Tettey til Adresseavisen.

Kvelden før kvelden sitter 22-åringen og tenker på det som skal skje på Stamford Bridge. Litt på at låret nå er helt restituert, litt på drønnet som venter fra godt og vel 40 000 gærne briter på tribunene. Men aller mest på det han føler blir en meget spesiell midtbaneduell.

Født samme sted

En tidlig desemberdag i 1982 ble nemlig Chelseas stjernespiller Michael Essien født i Ghanas hovedstad Accra. Tre og et halvt år senere kom RBKs stortalent Alexander Tettey til verden -i samme by.

— Essien er den store helten. Det blir enormt å være i nærheten av ham. Jeg håpet jo at vi skulle trekke Chelsea, slik at sjansen for å treffe ham var tilstede. Nå har håpet gått over i å klare meg greit i duellene mot ham, og få trøya hans etter kampen, forklarer Tettey.

Michael Essien er den sentrale midtbanespilleren som startet å spille fotball i Liberty Professionals i hjemlandet, og som reiste til Frankrike og Bastia da han var 18 år gammel. Derfra dro han til Lyon, før verdensstjernestatusen inntok ham med Chelsea-overgangen i 2005. Nå er han alle håper skal føre landslaget til seier i det afrikanske mesterskapet på hjemmebane neste år.

Ble kalt inn på landslaget

Og kanskje kunne han hatt nettopp Alexander Tettey ved sin side i akkurat det mesterskapet. For, som Essien, startet Tettey karrieren i Ghana.

— Jeg spilte for laget Kickers FC fram til jeg flyttet i tolvårsalderen, Dagene gikk med til fotball, skole¿ og mer fotball, sier han.

Men der Essien dro til Bastia, reiste Tettey til Norge, Bodø, etter hvert Kolstad, og RBK. En overgang som selvfølgelig var markant.

- Språket, været, snøen, maten. Alt var merkelig. Det er vel det mest dekkende ordet. Det gikk seg jo veldig fint til, men ja, Det var merkelig, gjentar han.

Men var mye nytt, var fotballen stort sett den samme. Og:

— I forkant av VM 2006 ble jeg innkalt til a-landslagssamling for Ghana. Men jeg følte ikke jeg hadde nivået inne - jeg var jo ikke etablert på RBK - og takket nei, sier Tettey.

Så kom sjansen på Rosenborg, og tidligere i høst også på a-landslaget.

— Og selv om det er en drøm å spille for landet en kommer fra, er jeg glad den muligheten har dukket opp. Du vet, spiller man i en mindre liga, og samtidig gjør seg bort én gang på det ghanesiske landslaget, blir man fort glemt. Slik er det ikke her. Og en landslagsplass for Norge er fantastisk for meg. Det åpner jo også for mulighetene i framtida, sier han,

— Du spiller for Norge, og RBK selv og supporterne her kaller deg trønder. Hva føler du selv?

— Jeg er vel ikke helt norsk, og vil vel aldri bli det. Til det er for ghaneserblod i årene mine. Men det er greit at folk kaller meg trønder, gliser han.

Tvi twi

I kveld håper han å glise igjen. I hvert fall før kampen. Ønsket er nemlig å få en kort prat med landsmannen i blå trøye. Og aller helst på morsmålet.

— Ved siden av engelsk er "twi" det mest utbredte språket i Ghana. Vi er født samme sted, så jeg føler meg sikker på at han forstår det.

— Og hva tror du om duellen?

- Hehe. Jeg er veldig giret på å vise meg fram mot dyktige lag og spillere. Nå er muligheten her. Det blir stort.

- Tøft, men stort, smiler Tettey.

FAKTA:

Michael Essien

Født 3. desember 1982 i Accra, Ghana.

Startet i Liberty Professionals.

Dro til franske Bastia i 2000, via Lyon og til Chelsea fra 2005. 28 landskamper for Ghana.

Alexander Tettey

Født 4. april 1986 i Accra, Ghana.

Startet i Kickers FC.

Kom til Norge i 1999, og har siden vært i Bodø/Glimt, Kolstad, Skeid (lån) og RBK.

1 landskamp for Norge.