Røde bluss, allsang, fulle tribuner og store forventinger dannet rammen rundt semifinalen mellom Fredrikstad og Brann. To tradisjonsrike klubber med rikholdig cuphistorie skulle gjøre opp om Oslo-tur, og det var Aristokratene fra Fredrikstad som åpnet best. De første ti minuttene presset vertene hardt, og etter seks minutters spill kunne FFK tatt ledelsen ved Celso Borges. Costaricaneren kom først på et godt innlegg, men styringen på første stolpe gikk over tverrliggeren. Brann skapte lite i åpningsminuttene, og de gangene de fikk flyttet frem mye folk stoppet det som regel opp ved FFKs 16-meterstrek.

I det 14. minutt var hjemmelaget frempå igjen. Borges kom akkurat for sent til å skli inn et James Keene-skudd som snek seg utenfor stolpen. Borges havnet i nettmaskene, men stillingen var fortsatt 0-0. Tre minutter senere fikk Brann sin første skikkelige målsjanse. Kim Ojo knuste Jørgen Horn i en hodeduell, og fikk stusset ballen videre. Vidar Martinsen ble passiv på andreballen, og Diego Guastavino tok elegant med seg ballen forbi stopperen. Skuddforsøket var godt, men det gikk like utenfor stolpen til Jon Masalin.

Mye Guastavino

FFK viste større bevegelse, både med og uten ball, enn på lenge. Særlig i angrep involverte mange spillere seg, og Brann hadde mer enn nok med å demme opp i 1. omgang. Bergenslaget var solide defensivt, men klarte ikke å skape like mye offensivt som ventet. Kim Ojo var bortimot usynlig.

I det 37. minutt slo allikevel Brann-forsvaret sprekker. Tarik Elyounoussi og James Keene dro med seg hele forsvaret over mot høyre, og Elyounoussi slapp ballen til Mads Hansen på venstrekanten med en smart pasning. Hansen kunne banket løs, men valgte merkelig nok å føre ballen med flere touch inne i Brann-feltet, før han vendte utover igjen. Til slutt fikk han skutt, men da var Rodolph Austin på plass med en solid blokkering.

SOLID: Branns Rodolph Austin. (Foto: Rune Nielsen)

Guastavino fremsto som Branns eneste våpen fremover, og han snurret tidvis rundt med FFK. Men omgangen ebbet ut på 0-0. * Vi følger Fredrikstad: Siste nytt om klubben her

Brann mer med

Brann kom langt mer med etter pause, og i det 52. minutt hadde gjestene en dobbelsjanse som fort kunne ha gitt ledelse. Guastavino slo et knallhardt frispark inn i feltet, og Masalin valgte å bokse. Returen gikk rett inn i en klynge med spillere, men avslutningen som fulgte endte via en FFK-spiller – og til corner. Hjørnesparket nikket Hans Erik Ramberg unna, men like utenfor 16-meteren stod Rodolph Austin klar. Han banket til, men skuddet gikk utenfor mål.

Etter en litt forsiktig åpning på omgangen kom Fredrikstad mer med igjen i det 67. minutt. Da rullet rødbuksene opp en fin kontring, og Amin Askar dundret løs fra 18 meters hold. Like foran mål traff ballen Lars Grorud, og de 12.068 fremmøtte trodde hjemmelaget hadde tatt ledelsen. Men på fantastisk vis fikk Piotr Leciejewski slengt ut en arm, og dermed endte storsjansen med corner.

FFK måtte frem

Kjempemuligheten tente FFK, og hjemmefansen øynet nok håp om Ullevaal-tur – men så dukket Diego Guastavino opp atter en gang. Den lille, store mannen fra Uruguay avanserte med ballen, og drøyt 20 meter fra mål klemte han til. Vidar Martinsen kastet seg ut i en skikkelig hockeyblokk, og fikk ballen i kroppen. Men skuddet var hardt, og ballen forsatte i en bue over en sjanseløs Jon Masalin. De tilreisende fra Bergen jublet om kapp mens Martinsen fremdeles lå med ansiktet i gresset.

GLEDE: Diego Guastavino har nettopp gitt Brann 1-0 i Plankebyen. (Foto: Rune Nielsen)

FFK forsøkte å svare ved å kaste inn den kreative midtbanespilleren Etzaz Hussain, men med Ramberg borte ble hjemmelaget også veldig sårbare for kontringer i mot. Fredrikstad hadde ballen mest mot slutten, men Brann store rom å boltre seg i. Da fem minutter gjenstod la Birkir Már Sævarsson inn, og Jon Masalin måtte gi retur på det harde innlegget. Som en ekte toppscorer dukket selvfølgelig Kim Ojo opp, og banket inn spikeren i FFKs cupkiste. Branns to juveler utgjorde forskjellen, og Brann er klare for cupfinale. For FFK ble det samme sangen om igjen – mye godt spill, flere store sjanser – men ingen mål.

PS: Brage Sandmoen valgte å gi gult kort til både Erik Mjelde og Tarik Elyounoussi på overtid. Situasjonen de var innblandet i var stygg, og avslutningen på kampen ble unødvendig amper.