Jeg har sett det så mange ganger før. TIL imponerer mot gode lag i eliteserien. Etter 1-1 på Alfheim mot Rosenborg i går er Gutan det eneste laget i divisjonen som ikke har tapt mot Rosenborg denne sesongen. Et Rosenborg-lag som har imponert alle, og har en suveren serieledelse i tillegg til å være i semifinalen i cupen samt gruppespill i Europa League.

Da er det vanskelig å tro at det samme TIL-laget for en måned tapte 0-6, historiens verste smell på Alfheim. Samtidig vitner gårsdagens oppgjør mot Rosenborg om hvor gode TIL kan være når de kommer på banen med rett innstilling.

Turte å spille fotball

For i mange av kampene på Alfheim i 2015 har kampbildet vært at TILs midtbane er en ubrukt ressurs. I mangel av gode relasjoner mellom forsvarsfireren og de spillerne foran på banen har løsningen som oftest vært en lang ball opp mot Zdenek Ondrasek. En ikke alt for vellykket strategi har det vist seg.

Så når selveste Rosenborg kom på besøk, dog uten meget sentrale Ole Selnæs, var det lett å tro at TIL igjen skulle gå i den samme fella.

I stedet turte laget å spille fotball. Christian Landu-Landu i den defensive midtbanerollen ble involvert, men spesielt Marcus Hansson og Thomas Kind Bendiksen kom virkelig til sin rett da de fikk mye ballkontakt og faktisk spilte ut Rosenborgs midtbane. Sistnevnte maktet å holde i ballen i trengte situasjoner, og styrte på den måten mye av tempoet i kampen. At han periodevis også lå tett på Rosenborgs defensive midtbanespiller var også mye av hemmeligheten til at TIL lyktes å stoppe Rosenborgs sterkeste kort, nemlig den høye pasningskvaliteten sentralt i banen som ofte ender opp hos en av kantspillerne.

Ingen garanti

Poenget er at TIL åpenbart har kvalitetene til å spille fotball gjennom midtbanen, men da må de tørre å gjøre det. Også mot lag som ikke heter Rosenborg og er Norges beste.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Ikke glem at TIL slo Rosenborg på Alfheim 15. september i nedrykksåret 2013, så en god prestasjon i går er ingen garanti for at laget skal berge seg heller i år.Gutan er nødt til å finne ut hvordan de kan ta med seg innsatsen og tankegangen fra de 90 minuttene i går, og inn mot Mjøndalen som kommer til Alfheim 13. september.

Norø Ingebrigtsen burde vært med

Da bør Bård Flovik (om han er trener) finne plass til Mikael Norø Ingebrigtsen. Å vrake talentet fra troppen mot RBK forstår jeg lite av. TIL begynte å slite mot slutten i går, og da tror jeg nettopp en type av Norø Ingebrigtsens kaliber kunne vært det som kunne gitt TIL det lille ekstra. Målt mot spilletid har kantspilleren vært inne på oppsiktsvekkende mange prosent av TILs nettkjenninger, og det kan ikke overses.

Norø Ingebrigtsen får ikke mer erfaring av å sitte på tribunen i oppgjør mot gode lag. Det har han gjort siden han var seks år.

Svaret på hvor mye bedre TIL blir etter trenerbyttet fikk vi ikke i går. Det svaret får vi når Mjøndalen og Aalesund kommer på besøk i de neste to hjemmekampene. Skal TIL berge plassen både må og skal seks poeng være resultatet etter de 180 minuttene med fotball.

Fin flomlysfotball og TV-sendt kamp på Alfheim mot Rosenborg er det ingen som bryr seg om dersom TIL rykker ned.