Bøkko (28) er 54 år yngre enn Knut «Kupper'n» Johannesen (82) men begge har åtte NM-gull i allround.

Johannesen har en bedre merittliste internasjonalt, med to OL-gull og to VM— og EM-gull i allround. Samtidig har Bøkko en imponerende liste med 16 internasjonale medaljer og VM-gull på enkeltdistanser (1500 meter) som best. I NM allround lørdag og søndag er de på like fot.

Norgesmester Knut «Kupper'n» Johannesen, med laurbærkrans, vinker til publikum etter seieren på NM i skøyter 1957 i Larvik. Foto: Aage Storløkken / AKTUELL / SCANPIX

— Det ville jo vært gøy å gå forbi Kupper'n i NM-sammenheng. For meg er det en gulrot, men Sverre Lunde Pedersen er favoritt, sier hallingdølen.Lunde Pedersen har vært siste sesongens beste norske løper, og har også pallplass fra verdenscupen denne sesongen. Fanaløperen har aldri vunnet NM allround. I fjor var han storfavoritt, men sykdom gjorde at han måtte trekke seg fra mesterskapet i Arendal. I år er han klar til å kjempe for sin første sammenlagttittel.

Vet at mye kan skje

Bøkko gir på ingen måte opp før start. Et feilskjær kan endre alt.

— NM gjør at man blir ekstra giret, og i alle fall hvis jeg blir eneste norske løper som får ni allround-gull, sier Bøkko.

28-åringen har snakket med Kupper'n og sett innslag fra den gangen han var aktiv.

— Men jeg har ikke studert ham så nøye, legger han til.

Teknikken i dag, og ikke minst utstyret, er helt annerledes. Selv tror Bøkko at han vil bli bedre etter jul. Det er som normalt.

Er blitt veteran

Bøkko er inne i sin ellevte sesong i verdenscupen. Han gikk første løp i november 2004. — Du har hatt noen tunge år. Hva får deg motivert til å fortsette?

— Det som trigger meg er troen på at jeg ikke har levert det beste jeg kan. Målet er i alle fall å komme på det nivået jeg engang var. Mine beste år var i 2009/10-sesongen. Deretter kom blant annet en kneskade for noen år siden, som satte meg utenfor.

Bøkko forteller at han prøver å unngå å tenke: «Det er på tide å gi seg», men de tankene kan dukke opp når det er som kjedeligst, og ikke minst når han er skadet.

— Men så kommer bra løp og følelsen av at jeg kan prestere. Det går ofte bra på trening, men jeg har ikke samme flyten i løp.

- Sitter det i hodet?

— Nei, jeg tror ikke det er mentalt. Jeg er ikke spesielt nervøs eller føler press. Det er små ting som gjør at et løp blir 95 prosent og ikke hundre.

Milløpet blir tøff duell

Bøkko er spent på den korteste distansen. Da kan alt skje.

— Vi som er best på de lange distansene, kan se ut som klovner på 500 meter, ler Bøkko og føyer til:

— Sprinten går vi kanskje bare tre ganger i året.

Uansett tyder vel mye på at NM avgjøres på 10.000 meteren søndag.

Sprinter Håvard Lorentzen, som falt og skadet seg stygt Inzell i midten av oktober, deltar også i mesterskapet. Nå er skrekkskaden i ferd med å bli leget.

— De første ukene trente jeg rolig og jobbet med å få opp bevegeligheten i foten. Deretter har jeg økt belastningen gradvis og de siste 3–4 ukene har jeg trent som normalt, sier han.

Ida Njåtun er storfavoritt på kvinnesiden. Hun har fire NM-gull i allround. Hege Bøkko står over NM, da hun satser mest på 1000 og 1500 meter.