— Han er en rå idrettsutøver rett og slett. Han er rå fysisk, i hodet og teknisk, sier sportssjefen for de norske alpinistene Christian Mitter.

Kjedelig, men sant

Kjetil Jansrud forsøkte å tre hodet gjennom porten. Aksel Lund Svindal var så vidt skrevet ut av sykehuset. Den smått utrolige norske seiersrekken i alpinverdenscupen sto for fall. Det ville ikke lærlingen Aleksander Aamodt Kilde vite noe av.

— Det går bedre nå. Til å begynne med var det vanskelig å fatte at det faktisk hadde skjedd, sier den ferskeste norske verdenscupvinneren til Aftenposten. Han hadde fått tid til å la det hele synke inn. Han som hadde det beskjedne målet om å kjøre seg inn til en plassering blant de 10 beste.

Den første til å gi en skikkelig gratulasjonklem var læremesteren Kjetil Jansrud. Han var glad på lagkameratens vegne på en dag hvor det ikke funket helt for ham selv.

— En usedvanlig bra kar- Han er bare en usedvanlig bra kar. Det er ikke mer spennende rundt ham enn som så, og det er sant, sier Tron Moger, tidligere fartstrener for Norge når han blir bedt om å beskrive Norges ferskeste alpinstjerne etter bragden i Garmisch-Partenkirchen.

Lærlingen kjørte ned til seier fra startnummer 30. Det er bare halvannen måned siden han måtte kjøre med startnummer 56 i utfor. Han hadde ikke nok FIS-poeng til et startnummer blant de 30 beste.

Nå er han snart ranket på linje med de som har lært ham så mye om det å kjøre fort på ski.

— Det å være på lag med råtasser som Aksel og Kjetil må være en av de beste lærlingeplassene i alpint, sier Tron Moger.

Aksel og Kjetil har stått for opplæringen

Selv er han ikke i tvil om hvem det er han, i tillegg til foreldre og tidligere trenere, skal takke for suksessen.

— Det er Aksel og Kjetil. Du trener og bor jo sammen med dem hver dag store deler av året. Ofte har det bare vært oss tre. Det sier seg selv at jeg har lært mye av dem, sa Aamodt Kilde i et intervju med Aftenposten tidligere denne sesongen.

Sportssjef for de norske alpinistene, Christian Mitter, kjenner 23-åringen fra Bærum bedre enn de fleste. Da Kilde gikk på skigymnas var Mitter treneren hans.

— Aleksander vet hva han ikke kan, og han gjør noe med det. I tillegg er han tvers gjennom en bra kar på samme måte som Aksel og Kjetil er bra karer, sier sportssjef Mitter til Aftenposten.

Da han fikk treningsansvaret for ham, så han at dette var en løper for fremtiden helt.

— Aleksander trente svært mye, og han hadde en veldig skiglede. Det er det mange som har, men han tok steg etter steg etter steg i riktig retning. Han er utrolig seriøs i det han gjør for å bli best, sier Mitter.

Allsidig og ivrig i oppveksten

At han er en bra kar, kan mamma Kristine H. Aamodt Kilde skrive under på.

— Jeg er nok litt inhabil, men han er en enkel gutt å ha rundt seg. Det har aldri vært noe tull med ham, forteller hun.

Han var det siste startende blant de beste, Aleksander Aamodt Kilde. Under vanskelige lytsforhold kjørte han raskest og tok sin første seier i verdenscupen. Foto: Giovanni Auletta, AP/NTB Scanpix

Hjemme på Jar satt mamma Kristine Helen Aamodt Kilde og fulgte rennet sammen med venner. Forrige helg opplevde hun skrekkrennet i Kitzbühel til stede i bakken. Da så hun at sønnen kjørte ned til 6. plass og årsbeste.— Jeg var kanskje litt mer spent i dag, etter det som skjedde i Kitzbühel forrige helg, forteller hun til Aftenposten.

I oppveksten bodde familien like ved bakken i Lommedalen.

— Aleksander var i bakken både sent og tidlig. Men han var alltid en allsidig utøver og han kunne sikkert han nådd langt i flere idretter, forteller mamma Kilde til Aftenposten.

Dersom mor til 23-åringen er beskjeden når hun beskriver sin rolle i suksessen, så er Aleksander Aamodt Kilde ikke i tvil om hvem som har betydd mest for at han nå har tatt sin første verdenscupseier.

— De er de to mest sentrale personene i min karriere. Uten dem kunne jeg ikke drevet med dette, sier han til Aftenposten.

Skjønte at han ville bli god

Det var Tron Moger som en gang for fire-fem år siden tok med seg unggutten på samling sammen med de store gutta. Det var en beskjeden, men bestemt 18-åring han fikk med seg på den samlingen.

— Jeg vil ikke si det så sterkt at jeg skjønte øyeblikkelig at han ville bli en ener. Men jeg skjønte med en gang at dette var en mann for fremtiden. Han var utrolig seriøs, lærevillig og kontrollert gæren. Vel ikke skriv akkurat det. Men hadde en råskap allerede da, forteller Moger om mannen som i går tok sin aller første verdenscupseier.

Moger var i går til stede i Garmisch som ekspertkommentator for NRK. Helt til i fjor vår var han fartstrener på det norske landslaget, men, som småbarnsfar, ble han nødt til å gi opp et alpintrenerliv med over 200 reisedøgn i året. Nå trener han lokale talenter i Oslo-området.

— Helt ærlig. Jeg hadde ikke trodd at han skulle ta en seier allerede i år, sier Tron Moger.

Skulle etablere seg i toppen i år

Det hadde heller ikke Aleksander Aamodt Kilde selv sett for seg. Foran rennene i Val Gardena like før jul mente han at det å bli en av verdens beste nok var lenger unna.

— Første mål er å etablere seg blant de 10 beste i utfor og super-G, sa han den gangen.

I går var han like beskjeden.

— Det er fortsatt det primære målet mitt å etablere seg blant de 10-15 beste i verdenscupen.

Allerede mandag er det langtur på gang. Neste verdenscuprunde i fart skal kjøres i Sør-Korea. Mandag går flyet fra München i retning Seoul og løypene hvor det skal arrangeres OL om to år.

PS: Kjetil Jansrud gjorde en stor feil og havnet til slutt på 17. plass. Men det var ingen i målområdet som jublet villere enn Jansrud da lagkamerat Kilde kjørte ned til seier.

— Det var neste rørende å se på TV-bildene av Kjetil etterpå, men det viser også mye av hvordan dette laget er, sier Kilde.

  • Mer om prestasjonene til norske alpinister denne sesongen:

Hør Aftenpodden Sport: — Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller: