Hun skålte med laget, fikk premier av Alberto Tomba og smilte sitt bredeste smil.

For Nina Løseth var det en stor dag. En uvirkelig dag. En dag hun har jobbet hardt for å oppleve siden hun debuterte i verdenscupen 6. februar 2006 i tyske Offerschwangen. Hun hadde ikke fylt 17 år den gangen og ble sett på som et av de største alpintalentene på mange år.

Kjempet seg gjennom motgang

De neste årene ble preget av motgang og skader. I går var det over. Endelig hadde hun ingen over seg på resultatlisten. Nesten 10 år etter at hun debuterte i verdenscup var hun en vinner. Hun var også den første norske vinneren av et verdenscuprenn i alpint for kvinner siden 2002. Den gang var det Andrine Flemmen som var på topp.

Andrine Flemmen kan se tilbake på en lang og innholdsrik karriere. Her jubler hun for sølv i storslalåm under VM. Foto: TOR RICHARDSEN

— Det var jaggu på tide at det kom en ny norsk vinner. Men når jeg ser på Ninas kjøring nå, så er jeg sikker på at det ikke blir lenge til neste gang hun står øverst på pallen, sier Andrine Flemmen til Aftenposten.Ålesund-jenta Løseth er selvfølgelig glad for tilliten fra den tidligere skihelten fra nord og vest i landet.

— Det er moro at hun sier det, og det er selvfølgelig noe jeg har tro på selv. Men jeg kan ikke love flere seiere akkurat nå, sier Nina Løseth til Aftenposten like etter at hun har tatt en seiersskål sammen med resten av laget for åpen telefon.

Tårer som presset på

Hun var like sprudlende som innholdet i vinnerflasken hun mottok for seieren. Hun hadde stått øverst på pallen og hørt «Ja vi elsker» mens tårene presset på.

— Jeg prøvde å holde tilbake, men jeg må innrømme at øynene var vannfylte da jeg hørte nasjonalsangen. Men moren min har sikkert grått for oss alle i dag. Hun er så lettrørt, sier Nina Løseth.

I det hele tatt har foreldrene betydd mye for 26-åringen fra Spjelkavik i Ålesund.

— Jeg var så nervøs at det gjorde fysisk vondt da Nina skulle sette utfor i 2. omgang. Og da hun kjørte inn og hadde vunnet, følte jeg bare en enorm lettelse, forteller pappa Terje Løseth etter at det hele var over.

Møtte Tomba på pallen

Premien for den smått historiske seieren fikk hun av slalåmlegenden Alberto Tomba. Akkurat det var ikke helt lett å takle for Løseth.

— Jeg ble rett og slett starstruck. Han var jo en vi så på TV og så opp til da vi var barn, forteller hun. Noen lengre samtale med legenden som har 50 verdenscupseiere ble det ikke.

Nina Løseth var imponerende i bakken i italienske Santa Caterina.

26-åringen kjørte vakkert, sikkert og raskt. I første omgang hadde hun startnummer 1. Hun kjørte raskest. I andre omgang hadde hun som ledende start nummer 30. Hun lot seg ikke affisere av at 30 andre hadde slitt på løypa. Hun kjørte like vakkert, sikkert og raskt i andre omgang også. Hun kjørte raskest i andre omgang også.

Seieren var suveren med over ett sekund til annenplassen og tsjekkiske Sarka Strachova. Veronika Velez Zuzulova (Slovakia) kjørte inn til en tredjeplass.

Lærte seg tålmodighet

Selv om det har vært en karrière med mye motgang, har Løseth aldri vært i tvil om at hun skulle fortsette.

— Jeg har i hvert fall lært meg tålmodighet. Det er en god egenskap å ha både når du driver på med dette og ellers i livet. Hvis du vil oppnå noe, må du gå for det hundre prosent. Det har jeg gjort i flere år og denne sesongen har jeg jobbet mye med det tekniske. Jeg har nå fått betalt for den jobben som er gjort.

Foreløpig er hun den eneste kvinnen som kjører verdenscup slalåm med norske farger. Hun trener sammen med svenskene, men tror nå at det ikke er lenge til hun får flere norske lagvenninner.

— Det er mange veldig gode unge løpere som snart kommer opp. Det gleder jeg meg veldig til.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: